Slaaphygiëne regels

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Mijn DETOX15 van januari loopt op z’n einde en tijdens deze periode probeer ik behalve op mijn eten, ook op mijn slaap te letten. Slaaphygiëne vind ik altijd heel belangrijk, maar tijdens mijn detox doe ik er wat extra inspanningen voor. Wat het juist is? Slaaphygiëne regels zijn een aantal tips and trics die je kan toepassen om beter te slapen.

Slaap is een cruciaal onderdeel van een gezonde levensstijl en wordt super vaak onderschat. Tijdens mijn impact lezingen is het één van de pijlers waarover ik het heb. Maar liefst 9/10 Belgen vinden dat ze niet zo goed slapen, super veel toch? Maar hoe pak je dat aan, dat beter slapen? Welke impact heb je op je slaap?

Hier enkele tips and trics die je slaaphygiëne kunnen verbeteren.

Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapen gaan. 

Dit zijn allemaal stimulerende middelen die op één of andere manier kunnen interfereren met je slaappatroon. Van koffie zegt men wel vaker dat je het best niet drinkt voor het slapen gaan. Maar ook in thee zit cafeïne en dat in zowel zwarte, groene en witte thee. De hoeveelheid cafeïne hangt af van de hoogte waarop de theeplant groeit en das moeilijk om te weten als consument. Veel makkelijker is het om ‘s avonds gewoon voor kruidenthee te kiezen. Daar heb je ook super veel opties in en ze zijn zoooooo lekker (ik denk aan kamille of lindethee bijvoorbeeld).

Ook alcohol is niet goed voor je slaap. Wie een glaasje teveel op heeft die valt misschien wel makkelijk in slaap maar de kwaliteit van je slaap.. das wat anders! Het is niet voor niets dat je je na een avondje uit bagger voelt de volgende ochtend.

De slaapkamer is om in te slapen.

En misschien ook nog om wilde nachtjes met je lover te hebben, maar daar stopt het dan ook. Train je mind zo dat de slaapkamer onmiddellijk geassocieerd wordt met slapen. En dat doe je door geen andere activiteiten daar te doen. Heel veel mensen kijken nog tv of doen zelfs nog wat werk vanuit hun bed (vaak dan nog vanop het tablet of laptop wat dan nog eens blauw licht is). Dat maakt het alleen maar verwarrend voor je lijf en geest.

Ontwikkel een ‘pre-slaaproutine’.

Probeer een vaste routine in het leven te roepen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je een uur (of wat haalbaar is voor je uiteraard) voor bedtijd naar boven gaat, nog een stukje leest, een douche neemt, je tanden poetst en verzorging aanbrengt en dan bed in kruipt. Op zich maakt het niet zoveel uit wat er in je slaaproutine zit, het gaat hem meer om de continuïteit ervan. Dat zie prachtig bij kindjes. Een kwartier voor ze naar boven moeten zegt de mama vaak ‘als de wijzer bovenaan staat gaan we je pyjama aan doen he’, de pyjama wordt aangedaan, tandjes gepoetst, nog een verhaaltje en dan slapen.. Elke avond opnieuw. En dat werkt! Niet alleen bij kindjes maar ook even goed bij jezelf.

Blijf niet wakker in je bed liggen

Als je niet kan slapen dan zorgt op de klok blijven kijken vaak alleen voor stress. Wanneer je 15 a 20 minuten wakker in je bed ligt is het vaak beter om er even uit te komen even naar een andere kamer te gaan, eventueel met een heel zacht lichtje eventjes iets te lezen en dan weer in bed te kruipen. Wanneer je dan weer in bed kruipt associeert je geest weer even het ‘in bed kruipen’ met ‘tijd om te gaan slapen’. En hier komt de tweede regel ook weer van pas.

Geen dutjes 3 uur voor je gaat slapen.

Deze spreekt voor zich denk ik. Wanneer je ontwaakt uit een slaap(je) heb je altijd even een boost. Daar maakte ik op het unief handig gebruik van door af en toe een dutje te doen wanneer ik studeerde voor m’n examens. Maar uiteraard kan dat ervoor zorgen dat wanneer het wel degelijk bedtijd is, je moeilijker in slaap geraakt. Verder ben ik nochtans wel een fan van een dutje af en toe, but that’s me..

Laat eten voor het slapen? Kies lichte maaltijden.

Het overkomt mij ook geregeld, ik kom laat thuis en wil eigenlijk nog iets eten maar het is al zo goed als bedtijd. Kies dan voor licht verteerbare dingen en vooral geen bourgondische maaltijden. Zo is je spijsvertering sneller klaar en kan je lichaam zich bezig houden met herstel in plaats van de verwerking van voedsel.

Drink niet het uur voor het slapen gaan.

Drinken is belangrijk – vooral water is belangrijk voor je gezondheid – en tijdens je slaap verlies je best veel vocht, dus ik ben zeker fan van ook ‘s avonds voldoende te hydrateren. Maar je wil uiteraard vermijden dat je ‘s nachts je bed uit moet om te gaan plassen want dat is weer je bed uit en dus weer je slaap onderbreken.

Sport niet te laat.

Hier heb ik zelf niet al te veel last van maar toch probeer ik ook deze in het achterhoofd te houden. Bij het sporten komen er endorfines vrij en vaak geeft sporten veel energie. Dat wil je vlak voor het slapen gaan vermijden uiteraard. Wanneer ik iets later gesport heb dan probeer ik zelf mijn ‘me-time’ nog wat uit te breiden met bv een warm bad, kaarsjes en een zacht muziekje om zo helemaal weer te ontspannen.

Zieso! Dat waren ze, mijn tips om je slaaphygiëne op de rails te krijgen. Heb jij ook nog weetjes, trucjes, iets wat voor jou werkt? Share zeker in de comments hieronder!

 

 

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks