ORAC – voeding met de meeste antioxidanten

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ondertussen weten we allemaal dat antioxidanten goed voor ons zijn. Hoewel niet iedereen weet wat een antioxidant precies is, we weten allemaal dat het iets is waar je graag veel van wil binnen krijgen. In een notendop komt het hier op neer: door oxidatie ontstaan er vrije radicalen, deze zorgen voor beschadiging van cellen en veroudering, de antioxidanten bestrijden deze vrije radicalen en beschermen je op deze manier.

Antioxidanten zijn terecht populair en menig marketing-genius maakt daar dan ook graag gebruik van. Maar behalve toegevoegde antioxidanten zijn er in de natuur heel wat voedingstoffen die voor een bom van antioxidanten kunnen zorgen. Ik dacht dus dat het wel even handig kon zijn als ik je een overzichtje gaf van welke kruiden, groenten en fruit nu de meeste antioxidanten bevatten. Zo kan je misschien af en toe wat andere kruiden bij in je eten doen, voor extra glowy skin bijvoorbeeld! Sounds good no?

Er is steeds meer te doen over de ORAC-schaal. Oxygen Radical Absorbance Capacity, daar staat het voor. Het is een lijst die de antioxidanten-waarden van voedingsmiddelen vergelijkt en ordent. Zo staan bijvoorbeeld acai, oregano, cacao en kaneel in de top 10. Bij je volgend bezoekje aan de winkel weet je dus wat je moet meebrengen!

ORAC Top 100

1 Kruidnagel, gemalen 314.446
2 Sumac zemelen 312.400
3 Kaneel 267.536
4 Sorghum, zemelen, rauwe 240.000
5 Oregano, gedroogd 200.129
6 Kurkuma, gemalen 159.277
7 Acai bessen, gevriesdroogd 102.700
8 Sorghum, zemelen, zwart 100.800
9 Sumak, graan, ruwe 86.800
10 Cacaopoeder, zonder suiker 80.933
11 Komijnzaad 76.800
12 Maqui bessen, poeder 75.000
13 Peterselie, gedroogd 74.349
14 Sorghum, zemelen, rood 71.000
15 Basilicum, gedroogd 67.553
16 Chocolade, ongezoete 49.926
17 Kerrie/Curry poeder 48.504
18 Sorghum, graan, hi-tannine 45.400
19 Chocolade, poeder 40.200
20 Maqui bessen, sap 40.000
21 Salie 32.004
22 Mosterdzaad, geel 29.257
23 Ginger, de grond 28.811
24 Peper, zwart 27.618
25 Tijm, vers 27.426
26 Marjolein, verse 27.297
27 Goji bessen 25.300
28 Rijst zemelen, ruwe 24.287
29 Chili poeder 23.636
30 Sorghum, graan, zwart 21.900
31 Chocolade, donker 20.823
32 Vlas romp lignanen 19.600
33 Chocolade, halfzoete 18.053
34 Pecannoten 17.940
35 Paprika 17.919
36 Appelbes, rauw 16.062
37 Dragon, verse 15.542
38 Gemberwortel, rauw 14.840
39 Vlierbessen, rauw 14.697
40 Sorghum, graan, rood 14.000
41 Pepermunt, verse 13.978
42 Oregano, verse 13.978
43 Walnoten 13.541
44 Hazelnoten 9645
45 Cranberries, rauw 9584
46 Peren, gedroogd 9496
47 Savory, verse 9465
48 Artisjokken 9416
49 Bruine bonen, rode 8459
50 Pink bonen 8320
51 Zwarte bonen 8040
52 Pistachenoten 7983
53 Aalbessen 7960
54 Pinto bonen 7779
55 Pruimen 7581
56 Chocolade, melkchocolade 7528
57 Linzen 7282
58 Agave, gedroogd 7274
59 Appelen, gedroogd 6681
60 Knoflook poeder 6665
61 Bosbessen 6552
62 Gedroogde pruimen 6552
63 Sorghum, zemelen, wit 6400
64 Citroenmelisse, bladeren 5997
65 Sojabonen 5764
66 Uienpoeder 5735
67 Bramen 5347
68 Knoflook, rauwe 5346
69 Cilantro verlaat 5141
70 Wijn, Cabernet Sauvignon 5034
71 Frambozen 4882
72 Basilicum, verse 4805
73 Amandelen 4454
74 Dille 4392
75 Zwartogenboon 4343
76 Appelen, Red Delicious 4275
77 Perziken, gedroogd 4222
78 Rozijnen, wit 4188
79 Appelen, granny smith 3898
80 Dadels 3895
81 Wijn, rood 3873
82 Aardbeien 3577
83 Pindakaas, glad 3432
84 Aalbessen, rood 3387
85 Vijgen 3383
86 Kersen 3365
87 Kruisbessen 3277
88 Abrikozen, gedroogd 3234
89 Pinda’s, alle soorten 3166
90 Witte kool, rode 3145
91 Broccoli 3083
92 Appels 3082
93 Rozijnen 3037
94 Peren 2941
95 Agave 2938
96 Bosbessensap 2906
97 Kardemom 2764
98 Guava 2550
99 Sla, rode blad 2380
100 Concord druivensap 2377

Tabel overgenomen van blogger Juglen Zwaan.

Vorig artikel
Volgend artikel

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks