Waarom ik enkel water drink en waarom je dat ook moet overwegen!

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ik krijg er zoveel vragen over dat het me gepast leek om er toch eens een uiteenzetting over te doen. En daar heb ik dan gelukkig een blog voor. YAY voor het digitale tijdperk.

Ik drink enkel water – en uiteraard thee, wat op zich een waterige afdronk van bladeren van de Camellia Sinensis is. Dat wil zeggen geen frisdrank, geen fruitsappen, geen koffie en ook geen alcohol. Jep, geen alcohol en dat al meer dan zes jaar ondertussen. Lang dronk ik alles van de voorgaande, met koffie als uitzondering want dat was nooit m’n ding. De switch kwam niet in één keer maar in verschillende stappen.

Stoppen met suikerige dranken

Toen ik in mijn laatste jaren aan de UGent mijn voedingspatroon over een andere boeg gooide heb ik uiteraard niet enkel mijn eten onder de loep genomen, maar ook wat ik dronk ben ik stevig gaan tweaken. In het verleden dronk ik wel regelmatig een icedtea (het frisdrankje in dit geval), cocktails of sterke drank wanneer we gingen stappen en uiteraard mijn semi-verslaving: Red Bull. Het probleem met al die dingen is dat ze enorm veel suikers bevatten. Nutteloze en lege calorieën die je in één trek achterover giet. Het doet letterlijk niks goeds voor je lijf. Als er één ding is waar alle stromingen en theorieën over gezonde voeding het over eens zijn, dan is het dat we allemaal veel te veel suiker consumeren en dat je frisdranken ten allertijden zou moeten vermijden. Iedereen weet het maar ik herhaal het toch nog eens: suiker is desastreus voor je gezondheid. Als ik moest kiezen en maar één tip mocht geven aan iemand dan zou het steevast stoppen met suiker zijn.

En dus stopte ik met alle frisdranken, met de suikerige sterke dranken – die meestal nog eens gemixt werden met frisdrank – en uiteraard maakte ik ook komaf met de energydrinks. Bleef nog overeind: water en mijn grote liefde: thee. Op zich valt er wat te zeggen voor een wijntje af en toe of zelfs voor een glaasje bubbels bij tijd en stond. Zeker rode wijn bewees al vaker zijn voordelen voor de gezondheid. Alleen dronk ik dat niet zo graag.

Sociale druk

En dus consumeerde ik vanaf het begin van mijn ommezwaai bijna geen alcohol meer. Toch dronk ik heel af en toe nog eens een glaasje, wijn dan nog wel, net dat wat ik niet zo graag dronk. Het zit namelijk in onze cultuur ingebakken om je bij feestelijke gelegenheden gewoon een glaasje in de hand te duwen, meestal zonder het te vragen. En voor een lange tijd nam ik het aan en dronk het nippend op, onder sociale druk. Tot ik begon te denken ‘jeezes waarom doe ik dit zelfs?’ ‘En voor wie?’. En dus begon ik de wijntjes en bubbels af te slaan. En ja, in het begin reageren sommige mensen daar een beetje vreemd op. Met de gangbare ‘Maar allee, eentje!’. Maar als je gewoon nee blijft zeggen gaat ook dat snel over.

Steffi Vertriest recepten water

Wat er nog overblijft is water. En voor het drinken van water wil ik hier graag een pleidooi geven. Water is de enige drank die we als mensen zouden moeten drinken. Meer nog het is de enige drank die er is in de natuur. Sappen van fruit hebben nog het voordeel dat ze vitaminen, mineralen en allerhande micronutriënten bevatten maar het blijft nog steeds béter om die te eten dan die te drinken. Je lijf is namelijk niet geprogrammeerd om die stoffen liquide binnen te krijgen. De communicatie tussen je spijsverteringsstelsel en je brein is daar niet op voorzien. En zo wordt het onder andere ook moeilijker om een stopsignaal te ontvangen. Je zal veel sneller teveel suikers naar binnen werken, wat je bij het eten van volledig fruit niet gauw zal gebeuren. Bovendien krijg je dan ook de vezels binnen, die ook ontzettend waardevol zijn voor je lichaam. Frisdrank gaat nog een stapje verder. Daar betreft het niet enkel de suikers maar de compleet onnatuurlijke cocktail van stofjes en smaken. Zo bevat cola bijvoorbeeld veel fosforzuur en teveel van dat kan voor verzwakte botten zorgen.

Af en toe zondigen

Ik heb wel vaker discussies met vrienden van me over het drinken van frisdrank. Waarbij hun key argument meestal is dat ze het vooral heel lekker vinden. En tegenstrijdig aan wat je zou denken vind ik dat nu net wél een heel valide argument. Genieten is onwaarschijnlijk belangrijk in het leven, ook voor je gezondheid. Dus als je een cola super lekker vindt dan kan je dat best af en toe drinken. Maar doe dat dan op een stralende dag wanneer je omringt bent door mensen die je graag hebt, ergens op een terrasje bijvoorbeeld, schenk je dan maar eens een frisse cola. En geniet, met volle teugen. Drink het bewust – ‘mindful drinking’ zal ik maar zeggen. Maar drink geen cola voor de dorst, of eender welke andere drank for that matter. Als je dorst hebt zou je altijd water moeten drinken. En daarna kan je zondigen overwegen. Mindful dan wel.

Welk water kies je?

En welk water drink ik dan? Ook niet onbelangrijk! Heel lang heb ik water van de kraan gebruikt met allerhande filters. Maar dat bleek toch moeilijk vol te houden. Water van de kraan is niet ideaal qua droogrest om thee mee te zetten en na veel overschakelen van en naar flessen, zocht ik naar een kwalitatieve en toch wat meer ecologisch verantwoorde oplossing ook en zo ben ik koelers gaan gebruiken.

Sinds kort ben ik de trotse ambassadrice van Sipwell. Ik hou ervan dat ik de kans krijg om met merken samen te werken die een 100% match met mij zijn, en met m’n filosofie! Sipwell is een Belgisch water en ecologie dragen ze zeer hoog in het vaandel – ze zijn zelfs CO2 neutraal! Wat ik zeer belangrijk vind. Ik ben de fabriek in Londerzeel zelf gaan bezoeken, waar het water rechtstreeks uit onze eigen Vlaamse grond komt, uit 6 eigen bronnen. De bidons worden gespoeld en opnieuw gebruikt, tot wel 60 keer, wat een reuze verschil in plastiek maakt. Zowel de inspectie van de bronnen als de hygiëne van de gespoelde flessen wordt door een eigen én een extern labo onderzocht. Healthy en clean met andere woorden!

De droogrest van het Sipwell water is laag dus het is ideaal water om thee mee te zetten (meer daarover binnenkort!), je kan er trouwens ook rechtstreeks heet water van tappen eeeeen het is ook gewoon heel lekker water!

Foto’s door Kurt Vandeweerdt.

2 REACTIES

  1. Akkoord! Ik drink nooit alcohol , uit principe en omdat ik er geen behoefte aan heb . De Cola light vind ik te lekker maar “mag” ik van mezelf pas drinken na 2 liter water en vaak heb ik er dan geen zin meer in . Zelfs in de sipwell strategie kan ik me vinden , ik had er vroeger ook eentje . Alleen … het is echt lelijk in de living ( en alleen daar heb ik plaats) en door de rechtstreekse zon op de fles kwam er aanslag van algen binnen in de flessen . Weg sipwell dus . Maar niet weg water !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks