Minimalisme en duurzaamheid in je kleedkast

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

In mijn laatste boek ‘De Beste Jij‘ schreef ik een gans hoofdstuk over het belang van ontstressen. Stress is wat ze de ‘silent killer’ noemen in onze maatschappij. Dat we gezonder moeten eten en meer moeten sporten dat weten we allemaal. We wijken af en toe van het pad maar springen er gelukkig na een tijdje weer op, bij de jaarwisseling bijvoorbeeld. Wat we ook vaak te horen krijgen is dat we teveel stress hebben. En hoewel we dat allemaal wel weten, weten we toch niet goed hoe we eraan beginnen.

In mijn boek schrijf ik een groot stuk over meditatie, bodyscans, het veranderen van je levensfilosofie en de meerwaarde van een spirituele practice. Maar er is nog wat anders dat je niet over het hoofd mag zien; het creëren van mentale rust door in te grijpen op je omgeving. Om me volledig op de Feng Shui te richten daar ben ik nog niet klaar voor – al moet ik toegeven dat de boeken hierover al op m’n wishlist staan – maar wat ik wel al probeer te doen is: minimalisme. Minder dingen, minder spullen, betere spullen, duurzamer maar vooral minder en overzichtelijker. En jeezes dat werkt seg!

“Minder, beter en duurzamer, jeezes dat werkt seg! Less is more.”

In deze post wil ik het daarom over twee dingen hebben: hoe minderen en hoe op een ecologische manier behouden.

Minimalisme in je kast

De sleutel hier is ongetwijfeld minder in je kleedkast maar wel beter. Geen honderden kapstokken waardoor je elke ochtend moet scannen, geen duizend taferelen die je geest keer op keer moet afspelen. Simpeler, eenvoudiger maar daarom niet per se minder mooi of minder aantrekkelijk. In tegendeel, je gaat er op deze manier juist voor zorgen dat je écht van je kleding houdt, van AL je kleding.

  • Wat is je stijl? Een heel belangrijke eerste stap in het minimaliseren van je kleedkast! Een handige stap is even door je kleedkast te gaan en te kijken welke stijl je meestal hanteert. Wat heb je opvallend veel in je kast hangen? Maar nóg belangrijker: Wat zijn de stuks die je liefst draagt? Ga hierbij vooral op gevoel af: In welke kledij voel je je écht goed? Wat voelt lekker aan? Van welke stoffen wordt je blij? Welke stuks zijn je ‘safty stukken’ (dat zwarte kleedje dat werkt voor elke gelegenheid bijvoorbeeld).
  • Wat doe je in je dagelijks leven? Heb je veel werkkledij nodig? Heb je veel comfy-at-home-stukken nodig? Sport je vaak? Welk soort kleding moet dan het meest in je kast hangen? Zo draag ik zelf heel vaak sweatpants en korte tops met een baggy trui, dat is letterlijk het eerste wat ik doe als ik van opnames, kantoor of de co-workspace kom: comfy kleding aantrekken. En een belangrijke regel in comfy kleding is de zachtheid. Ik ben helemaal gek op zachte stoffen en dus is dat een kwaliteit waar ik nooit op wil inboeten. Trui prikt? Nee ik ga niet voor de ‘als ik er iets onder aan doe dan gaat dat wel’. Nee, er komt vast een andere leuke trui die daarbovenop ook nog eens zacht is. Never settle for second best. In niks in het leven btw!
  • Wat zijn je kleuren? Wat zijn de kleuren die altijd gaan bij jou? Maak hier je basics van. Zelf kies ik gauw voor neutrale tinten: zwart, wit, grijs, kaki of beige bijvoorbeeld. Dat wil zeker niet zeggen dat ik geen andere kleuren heb, maar omdat ik weet dat ik deze veel minder draag zullen die veel minder aanwezig zijn.
  • Intentioneel shoppen. Heel belangrijk: weet op voorhand voor je gaat shoppen goed waar je naar op zoek bent. Wat ontbreekt er in je kast? Shop doelbewust, heb een plan en je zal veel minder ten prooi vallen aan vluchtige trends. Handig hiervoor is ook om outfits samen te stellen in je kast en zo de stuks te ontdekken die ontbreken. Definieer wat je nodig hebt in detail en settle dan ook niet voor iets wat goh ja, toch bijna is wat je zoekt.
  • Zorg voor veelzijdige stukken. De beste manier om je kleedkast te minimaliseren is om stukken te kiezen die je op meerdere manier kan combineren. Wees ook niet bang om kledingstukken te laten aanpassen zodat ze exact zijn wat je wil. Je wil minderen en wat er overblijft moet dan ook top zijn.
  • Kies kwaliteit. Dit kan ik niet genoeg benadrukken. Zelfs voor de basics: ga voor goede kwaliteit! Het gaat veel langer mee, je hebt er veel meer plezier aan, het is op het einde van de rit meestal beter voor je portefeuille en het is beter voor het milieu.
  • Durf dingen weg doen. Zo belangrijk, maar voor mij zeker de grootste uitdaging. Mij helpt het om kleding te verkopen, op die manier heb ik het gevoel dat het wegdoen van kleding waardevol wordt, ook al brengen ze maar een paar schamele euro’s op, je wint sowieso! Er zijn vandaag de dag heel wat websites zoals Vinted bijvoorbeeld, waar je dit kan doen. Ook rommelmarkten of tweedehandswinkels werken goed.
    Bij de keuze van wat weg moet neem ik de lessen van enkele Feng Shui experten ter harte: welke kleding doet je écht goed voelen? Kies die, maak komaf met de anderen!
  • Herhaling werkt. Het minimaliseren van je kast is een on-going-thing. Je hoeft het niet meteen helemaal juist te hebben. Neem je tijd, groei in het proces. Dat werkt het beste. Stap voor stap naar een meer minimalistische kleedkast.
  • Be mindful. Een groot deel van de rust wordt gecreëerd door meer bewust om te gaan met dingen die vaak op emotie en stress zijn gebaseerd – zoals bij shoppen vaak het geval is. Het proces van je kleedkast te minimaliseren is veel meer dan minder in je kast hebben hangen. Take control! 

Zorgen voor je bestaande stukken

Wie zijn kast duurzaam inricht die kan er ook maar beter voor zorgen dat de uitverkoren stuks zo lang mogelijk mee gaan. Ik ben zelf een grote fan van meer geld uitgeven aan kwalitatieve stuks en dan wil ik uiteraard ook dat die een zo lang mogelijk leven leiden. Een goede wasroutine is daarvoor key! Daarnaast ben ik al vele jaren bezorgd over het milieu en alle toxische stoffen waar onze huid mee in aanraking komt. Daardoor ben ik me ook meer bewust van welke producten ik gebruik omwille van hun bestanddelen. Je mag niet vergeten dat wat je in je wasmachine doet uiteindelijk ook zijn weg naar de natuur vindt en je huid de ganse dag in aanraking komt met je kledij. Liever niet te veel giftige en harde bestanddelen daarin dus.

Daarom gebruik ik al jaren Ecover – onder andere te vinden bij Bioplanet, online of ook gewoon in de gewone supermarkt. Het bestaat uit plantaardige ingrediënten die allemaal biologisch afbreekbaar zijn en het bevat geen fosfaten. Maar behalve dat presteert het ook. De biologische en groene merken rijzen als paddenstoelen uit de grond – niet enkel op het vlak van wasmiddel trouwens, ook qua shampoo, make-up enzoverder.. – maar behalve clean wil je natuurlijk ook dat het zijn werk doet én dat het een aangename geur heeft. Ecover vinkt al deze vereisten af en is daarom al jaren een vaste waarde in mijn washok.

Moraal van het verhaal? Minimaliseer je berg kleding, voor de rust in je hoofd én voor het milieu. Behandel de uitverkoren stukken met zorg en respect. Beter voor jou, beter voor de wereld, beter voor iedereen.

Heb je zelf tips om meer minimalistisch om te gaan met je kleding? Heb je een wasroutine die daar ideaal voor is? Deel het in de comments. Ikzelf en de andere lezers zullen je dankbaar zijn.

Deze post kwam mede tot stand dankzij Ecover.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks