Asperges zijn super gezond voor je

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Heb je ze al geproefd? Het witte goud verschijnt dezer dagen weer overal op de kaart en in de winkel kan je ze nu ook aan schappelijke prijzen krijgen; het aspergeseizoen is in volle bloei! Hier in de Lage Landen is het traditie om rond deze tijd asperges te eten, maar ik geef je graag een aantal extra redenen om deze witte (en groene) stengels te verorberen want ze zijn ook gewoon kei gezond!

Weinig calorieën

Ik ben zelf geen fan van calorieën te tellen en ben er van overtuigd dat er heel wat misvattingen over calorieën bestaan maar voor wie echt drastisch gewicht moet verliezen kunnen minder calorieën wel een positief effect hebben. Asperges zijn perfect voor wie op een smaakvolle manier minder calorieën wil binnenkrijgen. Per 5 asperges krijg je maar 20 calorieën binnen, dat is extreem weinig. Ze bevatten verder ook geen vet en zijn heel laag in sodium.

Goed voor het hart

Asperges bevatten veel vitamine K en die zijn essentieel voor een gezond hart. Vitamine K is een vetoplosbare vitamine dus asperges met wat grasboter eten bijvoorbeeld is een perfecte combo. Ze hebben ook een hoog vitamine B gehalte, veel vezels en een heleboel antioxidanten en anti-inflammatoire stoffen. Your body likes this!

Anti-aging effecten

Woppa! Dubbele portie graag! De grote hoeveelheden glutathion zijn hiervoor verantwoordelijk.

Stabiliseren de bloedsuikerspiegel

Grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zijn niet gezond, alles behalve zelfs. Dankzij de vitamine B6 kunnen asperges bijdragen aan het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Wat ook het ook meteen prima voer voor diabetici maakt.

Huid

Glooooow baby glow! Wederom de glutathion die ons beschermt, ditmaal tegen zonneschade en schade van vervuiling.

Detoxen

Asperges zijn een natuurlijk diureticum, de nieren worden er extra door gestimuleerd en toxische stoffen worden sneller afgedreven. Het is ook goed voor een teveel aan zout uit je lichaam te krijgen. Asperges werken hierdoor ook preventief tegen nierstenen.

Spijsvertering

Asperges zijn goed voor de spijsvertering! Vooral door hun hoge dosis vezels en proteïnen. Deze helpen het voedsel sneller door de darm te bewegen. Asperges bevatten ook inuline, deze wordt pas afgebroken in de dikke darm en werkt daar als een prebioticum. Dat is goed voor de goede bacteriën die nutriënten helpen opnemen, tegen allergieën strijden en preventief tegen darmkanker werken.

Asperges zijn gezond

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind dit vrij impressive! Asperges zijn super lekker, met zoveel te combineren en dus ook super gezond! Genoeg redenen om er tijdens het aspergeseizoen extra veel te eten. Zijn er nadelen aan asperges? Niet echt. Alleen ‘smelly pee’ misschien. Daar heb ik trouwens wat interessants over gelezen onlangs. Wist je dat niet iedereen de stinkende geur van asperge-pipi (om het kind even een naam te geven) kan ruiken?  De aperge-urine-geur komt trouwens van asparagusinezuur dat afgebroken wordt in zwavelhoudende componenten en die veroorzaken deze geur. Weet je weer eens wat te vertellen bij het volgende restaurant bezoek! The awkward pee-conversation.

En nu hop naar de winkel voor lekkere en gezonde asperges!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks