Voor veel mensen staat brood nog altijd op de ontbijttafel of vormt het een vast onderdeel van de lunch. Maar het aanbod in de supermarkt is gigantisch. Van wit, bruin en volkoren tot spelt, zuurdesem of glutenvrij: er is brood voor ieders smaak en voorkeur. Dat brengt vaak de vraag met zich mee: welk brood is nu de meest gezonde keuze? In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen op een rij, zodat je voortaan met wat meer kennis in de bakkerij of supermarkt staat.
Waarom de keuze voor brood ertoe doet
Brood is in veel landen nog steeds een belangrijke bron van koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. Hoe gezonder de varianten die je kiest, hoe groter de kans dat je brood ook echt bijdraagt aan een gebalanceerde voeding. Kies je regelmatig voor een type brood met weinig vezels en veel toegevoegde stoffen, dan kan het op de lange termijn minder gunstig uitpakken voor je energieniveau en je gezondheid in het algemeen.
Een brood is nooit alleen maar โwitโ of โbruin.โ Er zijn grote verschillen in hoe het graan is gemalen, welke granen er gebruikt zijn, of er suiker of andere toevoegingen in zitten en op welke manier het gerezen is. Laten we daarom eens kijken naar de verschillende varianten en wat ze voor je lichaam kunnen betekenen.
1. Volkorenbrood: de vezelrijke topper
Wat is het?
Volkorenbrood wordt gemaakt van de hele graankorrel: de meelkern, de zemel (de vezelrijke buitenkant) en de kiem. Daardoor bevat volkorenmeel van nature meer vezels, vitamines (B-vitamines) en mineralen (zoals ijzer en magnesium) dan witmeel. Dit maakt volkorenbrood over het algemeen de meest gezonde keuze als je kijkt naar de hoeveelheid voedingsstoffen.
Voordelen
โข Vezelrijk: goed voor je spijsvertering en zorgt voor een verzadigd gevoel.
โข Langzame koolhydraten: meer stabiliteit in je bloedsuiker, minder pieken en dalen.
โข Essentiรซle voedingsstoffen: door de aanwezigheid van zemel en kiem krijg je meer micronutriรซnten binnen.
Kies bewust
Niet elk โdonkerโ brood is volkoren. Sommige bakkers kleuren hun brood donkerder met mout of karamel. Wil je zeker weten dat je echt volkoren koopt? Check het etiket of vraag ernaar bij de bakker. In Nederland en Belgiรซ is โvolkorenโ een beschermde term: alleen brood dat 100% volkorenmeel bevat, mag als volkoren worden verkocht.
2. Meergranenbrood: niet per definitie gezonder
Wat is het?
Meergranenbrood klinkt vaak gezond, omdat er meerdere soorten granen in verwerkt zijn (bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst, spelt, haver). Toch is meergranenbrood niet automatisch volkoren. Het kan namelijk ook geraffineerde (witte) meelsoorten bevatten.
Voordelen
โข Variatie in granen: mogelijk krijg je zo een diverser spectrum van voedingsstoffen.
โข Smaakbeleving: meergranenbrood heeft vaak een rijkere, nootachtige smaak en textuur.
Let op de herkomst en bewerking
Sommige meergranenbroden zijn inderdaad vezelrijk en (deels) volkoren. Anderen kunnen grotendeels uit witmeel bestaan met een handje zaden en pitten erin. Wil je een รฉcht gezonde variant? Ga dan voor โvolkoren meergranenbrood.โ Dan weet je zeker dat je zowel de voordelen van de hele graankorrel hebt als de diversiteit van meerdere granen.
3. Speltbrood: hype of echt gezonder?
Wat is het?
Spelt is een oergraan, verwant aan tarwe, maar met een iets andere samenstelling van eiwitten. Door de populariteit van โnatuurlijkeโ of โoergranenโ zie je tegenwoordig veel speltproducten in de supermarkt. Maar speltbrood is niet per se altijd volkoren en dus niet altijd een gezondere keuze dan tarwebrood.
Voordelen
โข Licht verteerbaar: sommige mensen ervaren dat ze spelt net iets beter verdragen dan tarwe.
โข Rijke smaak: speltbrood heeft vaak een licht nootachtige smaak.
Check of het volkoren is
Dezelfde valkuil als bij tarwe: speltbrood kan ook gemaakt worden van wit speltmeel (dus geraffineerd). Dat bevat een stuk minder voedingsstoffen. Als je het om gezondheidsredenen koopt, kies dan voor volkoren speltbrood. Laat je niet misleiden door de term โspeltbroodโ als je niet zeker weet dat het volkorenmeel betreft.
4. Zuurdesembrood: de kunst van natuurlijk rijzen
Wat is het?
Zuurdesembrood wordt gemaakt met een fermentatiestarter (een mengsel van water en meel, waarin van nature gisten en melkzuurbacteriรซn groeien) in plaats van bakkersgist. Dit proces zorgt voor een langzamere, natuurlijke rijs.
Voordelen
โข Diepe smaak: zuurdesembrood heeft een kenmerkende, licht zure smaak en een steviger structuur.
โข Betere mineralenopname: door het fermentatieproces kan je lichaam bepaalde mineralen beter opnemen en kan het brood licht verteerbaar zijn.
โข Potentieel lage glycemische index: sommige zuurdesembroden zorgen voor een langzamere stijging van de bloedsuiker dan conventioneel witbrood.
Check ook hier op volkoren
Zuurdesem hoeft niet altijd volkoren te zijn. Wit zuurdesembrood bestaat ook. Voor de gezondheidsvoordelen van vezels en micronutriรซnten is volkoren zuurdesem een topkeuze. Het is vaak wel wat duurder en niet overal verkrijgbaar.
5. Roggebrood: donker, stevig en vol vezels
Wat is het?
Roggebrood wordt gemaakt van rogge in plaats van tarwe. Het heeft een stevige, dichte structuur en is meestal donker van kleur. In sommige regioโs wordt roggebrood op heel lage temperatuur lang gebakken (zoals in Nederland), in andere landen is rogge juist de basis voor een โcompactโ brood zoals je dat in Duitsland en Scandinaviรซ ziet.
Voordelen
โข Zeer vezelrijk: rogge bevat over het algemeen meer vezels dan tarwe, wat zorgt voor een langdurig verzadigingsgevoel.
โข Smaakvol: de karakteristieke, iets zure smaak past goed bij hartige toppings.
โข Goede voedingswaarde: als het echt roggemeel is gebruikt (dus volkoren rogge), krijg je veel micronutriรซnten binnen.
Let op toegevoegde suikers
In sommige roggebroodsoorten (vooral de kleverige, donkerbruine varianten) kunnen fabrikanten suiker of stroop toevoegen. Hierdoor heb je niet alleen de vezels van rogge, maar ook een hogere hoeveelheid snelle suikers. Kijk dus even naar de ingrediรซntenlijst als je een zo โpuurโ mogelijke variant wilt.
6. Glutenvrij brood: voor wie is het geschikt?
Wat is het?
Glutenvrije broden worden gemaakt van grondstoffen zonder gluten, zoals boekweit, rijstmeel, haver (glutenvrij geteeld), maรฏs of aardappelzetmeel. Deze broden zijn bedoeld voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit die tarwe en andere glutenbevattende granen niet kunnen verdragen.
Voordelen
โข Noodzakelijk voor coeliakie: mensen met coeliakie moeten glutenvrij eten om hun darmgezondheid te beschermen.
โข Beschikbare alternatieven: tegenwoordig is er een ruime keuze aan glutenvrije broden, waardoor je niet โzonder broodโ hoeft te leven als je geen gluten kunt verdragen.
Kritische kanttekening
Veel glutenvrije broden worden gemaakt met geraffineerde zetmeelbronnen en hebben daardoor relatief weinig voedingswaarde (vezels, vitamines) vergeleken met volkoren tarwe- of speltbrood. Wil je een gezonde variant? Kijk dan naar glutenvrije broden die volkoren glutenvrije granen (zoals boekweit of teff) bevatten en niet te veel (kunstmatige) toevoegingen.
Brood met toevoegingen: opletten geblazen
In de schappen vind je ook broden met โextraโs,โ zoals pitten, zaden, noten of zelfs stukjes groente. Die kunnen best gezond zijn, mits de basis van het brood ook goed is (bij voorkeur volkoren). Tegelijk zie je broden waar suiker, karamel of stroop aan toegevoegd is voor smaak en kleur. Ook zout kan hoog zijn in sommige broodsoorten.
Een handige vuistregel: check de ingrediรซntenlijst en kijk of (volkoren)meel bovenaan staat, gevolgd door eventueel water, gist (of desem) en zout. Zijn suiker, fructosestroop of andere toevoegingen direct na meel en water te vinden, dan heb je te maken met een brood dat al snel minder gezond wordt.
Praktische tips voor een gezonde broodkeuze
- Check het etiket: bij twijfel kun je altijd kijken of โvolkorenโ expliciet wordt genoemd en waar eventuele suikers en zouten staan in de ingrediรซntenlijst.
- Varieer: elke graansoort biedt een net andere mix van voedingsstoffen. Wissel eens af met volkoren tarwe, spelt, rogge of andere graansoorten.
- Kijk naar de toppings: ongezonde belegkeuzes kunnen de voordelen van een gezond brood direct tenietdoen. Maak gerust ruimte voor vezelrijk brood, maar kies ook slimmere toppings, zoals magere kaas, humus, avocado, ei, kipfilet of tonijnsalade (met mate).
- Beperk wit en suikerbrood: een keertje wit stokbrood bij de bbq is prima, maar probeer het niet dagelijks te eten als je op zoek bent naar meer voedingswaarde.
- Ga voor smaak en structuur: uiteindelijk is brood eten รณรณk een kwestie van genieten. Probeer daarom verschillende soorten bij ambachtelijke bakkers, waar je soms volkoren zuurdesem of speciaal meergranenbrood vindt met weinig toevoegingen. Je merkt al snel hoe smaakvol echt goed brood kan zijn.
Dusโฆ volkoren (desem) is vaak de beste basis
Of je nu fan bent van tarwe, spelt, rogge of een mix van verschillende granen: volkoren blijft het sleutelwoord als je gezondheid vooropstelt. Dat betekent dat de hele graankorrel in het meel zit en je dus de vezels en micronutriรซnten krijgt die je lichaam nodig heeft. Zuurdesem kan nog een extra gezondheidsplus geven door een gunstige fermentatie, maar ook โgewoneโ volkoren is prima. Meergranen, spelt of rogge? Allemaal prima keuzes, zolang je er maar voor zorgt dat het echte volkorenvarianten zijn zonder onnodige toevoegingen.
Zo houd je brood niet alleen lekker, maar ook echt voedzaam. Gun jezelf de tijd om wat verschillende broden uit te testen, misschien zelfs van verschillende bakkers. Niet alleen vind je zo de smaak die jij het lekkerst vindt, maar je ontdekt ook het type brood dat het beste bij jouw lijf past.
- Harvard T.H. Chan School of Public Health โ The Nutrition Source: Whole Grains
- Voedingscentrum (Nederland) โ Feiten en adviezen over brood
- PubMed (NCBI) โ Wetenschappelijke publicaties over volkoren brood en gezondheid