De perfecte kop thee zetten: het belang van het juiste water

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

As you probably know.. Ben ik de aller-grootste-thee-fan! Van kindsbeen af dronk ik al thee met mama en op mijn 9 jaar dronk ik voor het eerst ook groene, losse thee. In die tijd was groene thee allesbehalve gekend in het Westen. Mama, die altijd al een fervente theedrinker was, had een artikel gelezen over de krachten van groene thee en hoe steeds meer onderzoeken wezen in de richting van een beschermende werking en de vele antikanker eigenschappen van deze theeklasse. Ik herinner met nog goed hoe we samen dat eerste kopje dronken. Toen had ik, noch mama, nog geen enkel idee over hoe je thee moet zetten, en dan al zeker niet groene losse thee, die delicaat en gevoelig is. Afschuwelijk was het – grassiger dan gras en meer bitter dan eender wat ik al geproefd had – maar toch waren we beiden enthousiast omdat we wisten dat het goed voor ons was.

Mijn passie voor thee

Mijn passie voor thee zou zich later verder ontwikkelen en nog wat daarna ging ik ook voor theesommelier studeren. Ik leerde veel bij over de kwaliteit van thee, maar misschien nog wel belangrijker: over hoe je het allerbeste uit eender welke thee haalt. Losstaand van je kwaliteit van thee en losstaand van welke klasse thee je gebruikt (of dat nu witte, groene, oolong of zwarte thee is bijvoorbeeld) je wil alles wat erin zit eruit kunnen halen. Want er is niks zo jammer dan een prachtig geteelde thee in huis halen en het dan te niet te doen door bijvoorbeeld het verkeerde water te gebruiken. En water is van groot belang!

Steffi Vertriest Thee

Het belang van water

Over het belang van het juiste water voor de perfecte kop thee, daarover gaat deze post. Het lijkt misschien een detail en zelfs wat muggenziften, maar oh boy, ik kan je garanderen dat het een hemels groot verschil maakt. Het hoeft ook helemaal niet veel gedoe te zijn, het is gewoon een kwestie van dit te weten en het juiste water te selecteren. Daarna zal elke kop je zoveel beter smaken.

De details over het zetten van een heerlijke kop thee vind ik zelf enorm boeiend. Meer nog, het is dé reden waarom een theesommelier een veel moeilijkere job heeft dan een wijnsommelier bijvoorbeeld. Als wijnsommelier kan je een ongelooflijke kennis hebben van wijn maar je kan maar weinig verschil maken op de kwaliteit van de wijn bijvoorbeeld – zo lang je geen kurk in je wijn krijgt ofzo natuurlijk. Bij thee kan je starten met een prachtig geteeld theeblad en deze helemaal verprutsen door de verkeerde temperatuur, grammage of trektijd te nemen. Of natuurlijk.. Door te beginnen met het verkeerde water.

belang van het juiste water voor theeHet juiste water kiezen

Thee bestaat voor 99% uit water en er wordt wel eens gezegd ‘als de ziel van de thee het blad is, dan is het water het hart’. In België gebruiken we nogal gauw kraantjeswater om thee te zetten, maar eigenlijk is dit niet geschikt voor een perfecte kop thee, het bevat veel kalk en veel mineralen. Wie alles uit z’n thee wil halen – theesnobs zoals ik onder andere – gaan dus wel wat stappen verder dan dat.

In de eerste plaats wil je vooral zacht water gebruiken, met een niet te grote mineraalinhoud want deze beïnvloed de smaak, de kleur, de helderheid en het aroma. En dit niet in de goede zin. Je wil daarom liefst water dat een zuurtegraad tussen de 6 en de 7 als PH heeft. Ook heel belangrijk is een zo laag mogelijke droogrest. De droogrest duidt de hoeveelheid mineralen aan, datgene wat overblijft als je al het water laat verdampen. Je vindt dit op flessenwater aangeduid in mg/L of je kan het water meten met een TDS-meter. Voor baby’s wordt ook steeds aangeraden om water met een lage droogrest te nemen en babyproof water is daarom ook vaak ‘teaproof’ water.

‘Als de ziel van de thee het blad is, dan is het water het hart.’

Sipwell Steffi Vertriest

Zoals ik in één van mijn vorige posts al vertelde, ben ik sinds kort trotse ambassadrice van SipWell, water van Belgische bodem!! Hierdoor kan ik makkelijk mijn waterkoker vullen met het juiste water zonder de ganse tijd te moeten sleuren met plastiekflessen. Het SipWell water heeft een droogrest van 130 mg/L, wat een stuk lager is dan de meeste commerciële watermerken (sommigen zelfs over de 900 mg/L). Bovendien is mijn eco-hart ook meer gerustgesteld doordat de flessen tot wel 60 maal hergebruikt worden vooraleer ze volledig gerecycleerd worden en SipWell CO2 neutraal is (de flessen worden trouwens proper gemaakt met een biologisch afbreekbaar detergent).

De SipWell koeler heeft bovendien ook de functie om rechtstreeks heet water te tappen. Dit water heeft een temperatuur van 92°C, net onder het kookpunt dus. En dat heeft zo zijn voordelen: je water tot 100 graden laten koken is namelijk geen goed idee. Je haalt een deel van de zuurstof eruit en op die manier ook een deel van de smaak. Maar da’s voor een volgend postje..

2 REACTIES

  1. Hey Steffi,

    Wat een fijn artikel over een goede kop thee.

    Ik was helemaal niet op de hoogte dat de zuurtegraad en de droogrest toch een rol spelen in de smaak van een goede kop thee. Meestal heeft de thee die wij maken een meer “bittere smaak” met ons kraantjeswater.

    Ik heb weer iets opgestoken en ben ook in het bezit van een Sipwell koeler en zal dit zeker testen.

    Groetjes 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks