Gezond ontbijten: 5 gemakkelijke & lekkere recepten

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Gezond ontbijt: er is al heel wat over geschreven. We hebben lang te horen gekregen dat je het best ontbijt zodra je opstaat om je metabolisme terug in gang te krijgen, maar dat idee is achterhaald, zo zijn wetenschappers het eens, en vooral een verhaal van goede marketing van de ontbijtgranenproducenten. Wanneer je ontbijt – en zelf de vraag óf je ontbijt – is dus minder van belang, zolang je maar kiest voor een ‘goed’ ontbijt.

Kies voor een goed ontbijt

De reden waarom die eerste maaltijd van de dag zo belangrijk is, is omdat hij voor de rest van de dag de toon zet voor onze bloedsuikerspiegel. Je zorgt er het best voor dat je die niet meteen de hoogte laat inschieten door voor voeding te kiezen met een hoge glycemische index (en te kiezen voor ontbijtgranen met veel suiker of koffiekoeken bijvoorbeeld).

Een gezond ontbijt helpt je je gewicht én je bloedsuikerspiegel onder controle te houden en geeft je de nodige vitamines en mineralen die je nodig hebt om helder te kunnen denken. Een slecht ontbijt heeft andere plannen: het brengt je metabolisme uit evenwicht, zal je doen bijkomen en zal je futloos en moe doen voelen.

Met andere woorden: de dag beginnen met voeding met een lage glycemische index is het grootste geschenk dat je je lichaam én je geest kan doen! Stel een bordje samen op basis van voeding met een lage glycemische index zoals fruit en groenten, peulvruchten (linzen, bonen, linzen), noten en zaden, eieren en volle granen.

5 Easy ontbijtreceptjes

Ik geef je alvast deze vijf gezonde ontbijtreceptjes mee. Ze bevatten allemaal een combinatie van voedingsstoffen met een lage glycemische index en zijn gemakkelijk klaar te maken (soms de dag van tevoren). Een ideale start dus van je dag! Er is voor elk wat wils: lust je eerder een hartig ontbijt, dan kan je perfect gaan voor eieren of groenten als ontbijt. Heb je het liever wat ‘zoeter’ (maar niet te zoet ;-), dan kan je kiezen voor de chiapudding, yoghurt met granola of de havermoutpap. Smakelijk!

  1. Chiapudding

Ik zou het mijn favoriete ontbijtje allertijden durven noemen:

http://njam.tv/recepten/chiapudding-met-blauwe-bessencompote

  1. Yoghurt en granola

Vanille amandel granola

Simpel, super snel klaar en het smaakt altijd. Eén van mijn meest gemaakte recepten: de amandel granola die je ganse keuken naar koekjes doet ruiken!

https://byebyecheeseburger.be/vanille-amandel-granola/

  1. Eieren, avocado’s en zoete aardappel

Eitje zoete aardappel avocado worst 01

Een van mijn favoriete ontbijtjes en een gouden combo: eieren, avocado’s en zoete aardappel. Heerlijk vullend en ook voor mannen een killer combo om ze gezond te laten ontbijten!

https://byebyecheeseburger.be/ei-met-zoete-aardappel-en-avocado/

  1. Groentenontbijt

Groenten zijn de sleutel tot een gezonde levensstijl en wie zijn dag kan starten met een stevige portie die heeft al half gewonnen. Heb je ene beetje meer tijd ’s ochtends probeer dan deze ontbijtrisotto eens.

http://njam.tv/recepten/ontbijtrisotto-met-haver

  1. Havermoutpap

havermoutpap recept

Havermoutpap is een heerlijk vullend ontbijt waarin je bovendien nog eens makkelijk kan variëren naar je eigen smaak. In dit receptje vind je verschillende manieren om je havermoutpap een twist te geven.

http://njam.tv/recepten/havermoutpap-met-verschillende-toppings

3 REACTIES

  1. Jouw granola is inderdaad zeer lekker, ik doe het met nog enkel druppels amandelextract , mijn zoon is er verzot op dus mijn potten vliegen de deur uit!! Jouw gerechten zijn echt top!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks