Quinoa is gezond, dat kon je in al deze post lezen. Het is een bom aan eiwitten, maar bevat ook alle acht essentiรซle aminozuren. Maar toegegeven: het is niet simpel om quinoa smeuรฏg en smaakvol klaar te maken. Aha, niet simpel, maar het lukt zeker en vast met dit recept!
Whatโs not to love about quinoa? Quinoa wordt al meer dan 5000 jaar in de Andes gecultiveerd en werd het โmoedergraanโ of het โgoud van de Incasโ genoemd. Eigenlijk is quinoa geen graan maar een zaad, maar in de praktijk wordt het volledig gebruikt als graan. Er bestaan maar liefst 1800 soorten quinoa, maar bij ons vind je voornamelijk drie soorten: witte, rode en zwarte. Witte quinoa smaakt het meest neutraal en past bij zowat alles, dus als je een beginnende quinoa-eter bent, is dit wel de beste om uit te proberen. De rode en de zwarte proeven iets meer uitgesproken en aardser dan de witte quinoa, maar zijn ook heel lekker in salades of andere gerechten.
Quinoa is zo ongelooflijk voedzaam, fijner qua textuur dan pasta of rijst en superdankbaar om klaar te maken voor je foodprep, want het blijft tot vijf dagen goed in de koelkast zonder dat het aan smaak of textuur moet inboetenโฆ Je kan het dan gemakkelijk verwerken met gegrilde groenten als salade of bij een curry- of stoofschotel, maar evengoed in een soep (als maaltijdsoep dan) of als bijgerecht bij vis of vlees. Wil je wat inspiratie opdoen voor nog lekkere combinaties met quinoa, snuister dan gerust eens rond op mijn website: dit en dit receptje zijn twee van mijn favorieten!
Maar het is wel belangrijk om quinoa lรฉkker te bereiden, en daar loopt het soms mis, want het kan ongewild soms bitter of droog smaken.
Eerst snel nog een paar weetjes!
4 basic facts over quinoa
Op de quinoazaadjes zit een natuurlijke laag, โsaponineโ genaamd, wat een beetje een bittere of zeperige smaak kan geven. Verpakte quinoa is meestal al eens gereinigd van tevoren, maar het kan nooit kwaad om nog eens snel je quinoa af te spoelen in een zeef onder koud water. Gewoon, een 30-tal seconden tot een minuut tot je dat laatste restje saponine hebt weggespoeld. Woel er gerust eens door met je hand, zodat je alle zaadjes hebt afgespoeld.
- Hoeveel water gebruik je om je quinoa te koken?
Voor 150 gram quinoa heb je ongeveer 0,5 liter water nodig. Dit is de perfecte hoeveelheid wil je je quinoa nog lekker fluffy en smeuรฏg houden. Makkelijker is het echter om af te meten in een glas bijvoorbeeld. De verhouding is dan 1 glas quinoa op 1 + 3/4 glas water.
- Hoelang moet je quinoa koken?
Quinoa is snel klaar en moet 20 minuten koken. Je kan ook je rijstkoker gebruiken om je quinoa klaar te maken.
- Hoelang kan je klaargemaakte quinoa bewaren?
Je kan quinoa tot vijf dagen in een luchtdichte opbergdoos in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de diepvries.
Hoe maak je lekkere quinoa?
Ingredienten:
- 1 kop quinoa
- 1 + ยพ kop water
- 1 tl olijfolie
- Snuifje zout of bouillonpoeder
Recept:
Reinig eerst je quinoa door het te spoelen in een zeef. Doe vervolgens een scheut olijfolie in een sauspan en zet het vuur middelhoog. Doe er de uitgelekte quinoa bij en blijf voortdurend roeren. Toast de quinoa nu voor een kleine twee minuten.
Voeg dan het water toe. Start altijd met lauw water. Voeg er wat bouillon of zout bij naar smaak. Breng aan de kook.
Zodra het water doorkookt zet je het vuur op de laagste stand, zet een deksel op de pot en laat de quinoa zo verder koken gedurende 15 minuten. Zet het vuur vervolgens af en laat de pot nog 5 minuten rusten, met het deksel erop (niet kijken!).
Haal nu het deksel eraf. Je zou normaal gezien kleine spiraaltjes moeten zien rond de quinoazaadjes (dit zijn de kiemen). Roer zachtjes met een vork door de quinoa en dien op. Als er nog wat water in de pan zou staan of als de quinoa nog niet helemaal gaar zou zijn, dan zet je de pot het best nog 5 minuten op een laag vuurtje en laat je het nog wat koken tot al het water is geabsorbeerd. Smakelijk!