Extra vierge olijfolie: superfood

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Heel recent was er weer heel wat te doen om vet-vrije voeding. De aanleiding was de nieuwe film van Morgan Spurlock. In ‘That Sugar Film’ eet Damon Gameau 60 dagen lang dat wat gemarket wordt als gezonde voeding, namelijk alle vet-vrije voeding. Het toont nogmaals aan dat vet-vrije voeding geen oplossing is en alles behalve gezond. Dit omdat wanneer het vet uit een product gehaald wordt, er heel veel suiker nodig is om het weer op smaak te krijgen. Maar niet te zwijgen van alle extra bewerkingsprocessen die eraan te pas komen, met verlies van alle goede nutriënten als gevolg. Ik ben dan ook voorstander van the real deal. Vet is super gezond. En vandaag neem ik extra vierge olijfolie onder de loep. Your new best friend!

Extra vierge olijfolieMaar wat is dat nu met die extra vierge olijfolie? EVOO is de eerste koude persing. Het is de meest pure vorm van olijfolie. Het wordt niet verhit, niet chemisch bewerkt en niet verdund met andere vetten. Daardoor zitten er heel wat vitaminen, mineralen, spoorelementen, fytochemicaliën en antioxidanten in.

Mediterraanse mensen zijn één van de gezondste populaties in de wereld en dat wordt toegeschreven aan hun eetpatroon, dewelke veel olijfolie bevat – en zeker de meest pure vorm, extra vierge. Dat extra vierge olijfolie beschouwd wordt als een superfood heeft het onder andere aan volgende eigenschappen te danken.

Gezondheidsvoordelen Extra vierge olijfolie

Beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het meest bekende voordeel van extra vierge olijfolie. Het vermindert inflammatie, voorkomt oxidatie van LDL cholesterol, verbetert de gezondheid van de bloedvaten, gaat bloedklonters tegen en verlaagt de bloeddruk. Allemaal dragen ze bij aan het voorkomen van een hartaanval.

Tegen kanker. Steeds meer wordt er onderzoek gedaan naar de positieve effecten van olijfolie, ruimer bekeken dan de al langer bekende hart- en vaatziekten. Schade door oxidatie is één van de problemen die bijdragen aan kanker, extra vierge olijfolie bevat heel wat anti-oxidanten die deze schade inperken. Bovendien heeft men aangetoond dat mensen uit Mediterraanse landen een relatief lagere kans op kanker hebben. Olijfolie heeft ook een positief effect op de genen die gelinkt worden aan kanker en verschillende onderzoeken toonden aan dat ook op moleculair niveau olijfolie kanker tegen gaat.

Tegen Alzheimer. Bij Alzheimer vormt er zich een soort plaque op de hersenen (amyloïde plaque). Een studie op muizen toonde aan dat olijfolie deze plaque bestrijdt. Hoewel het onderzoek nog maar pril is vind ik ook dit toch een teken in de goede richting.

Goede redenen om olijfolie toe te voegen aan je gezonde levensstijl dus. Maar kies wel voor extra vierge olijfolie – altijd!! Dat is de meest pure en onbewerkte vorm en bevat daardoor de meest waardevolle nutriënten. Opteer vooral voor olijfolie in koude gerechten of gerechten die niet al te zwaar bakken en braden vragen zodat de olijfolie niet oxideert.  Zo krijg je al het goede binnen en your body will love it!

Oh ja. En nog wat. Over wat nu wel of niet gezond is zijn heel vaak heel uiteenlopende meningen te vinden, bij artsen, diëtisten en health-lovers. Maar de kracht van extra vierge olijfolie is één van de enige dingen waar ze het allemaal over eens zijn. Dat wil dus al wat zeggen!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks