Kip met sticky appelsiensaus en quinoa wok

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Niet zo lang geleden had ik een van mijn vriendinnen op bezoek die helemaal zot is van Thais eten. Als ze kon at ze het alle dagen. In Antwerpen is er een groot aanbod van de Oosterse keuken en je kan tegenwoordig ook alles aan huis geleverd krijgen. En dus kwam ook nu de vraag of we niet take-away zouden doen en gezellig wat zouden Netflixen en chillen. Dat laatste ja, dat eerste.. hmm.. En dus ben ik er maar ingevlogen voor een alternatief. Wat uitermate geslaagd is en kei hard goedgekeurd werd ook!

Ik heb het ondertussen al heel veel gemaakt dit recept en telkens opnieuw is iedereen laaiend enthousiast. En dus ben ik zeer blij dat ik deze met je kan delen. Ik weet dat ik niet vaak vlees voorschotel. Als flexitariër eet ik maar heel af en toe eens gevogelte of vis, maar wanneer ik het doe dan moet het ook overheerlijk zijn.

Laat je niet afschrikken door de bruine rijst azijn, cocos aminos en de arrowroot. Alle drie vind je in de biologische supermarkt en behalve de bruine rijst azijn zijn ze ook te vervangen. Voor de cocos aminos kan je perfect sojasaus of tamari gebruiken. De arrowroot kan je vervangen door bloem eventueel. Ik kies voor arrowroot omdat het een glutenvrij (en tarwevrij) alternatief is.

Ik kies hier ook voor een glutenvrij graan (nu ja, een pseudo-graan zelfs), namelijk quinoa. En zoals gewoonlijk komt die van bij Nutridia.

Kip appelsiensaus quinoa gezond

Ingrediënten:

Voor de salade:

  • een kopje quinoa (van Nutridia bv)
  • 1 grote ui
  • 200 gr champignons
  • 2 teentjes look
  • grote zak voorgesnede wokgroenten (of snijd ze zelf)
  • peper en zout
  • 1 el tamari (of sojasaus, of cocos aminos)
  • Kokosolie

Voor de kip:

  • 500 gr biologische kip
  • 3 el arrowroot
  • kokosolie
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 2 appelsienen, het sap en de zeste
  • 8 el bruine rijst azijn (kan je NIET vervangen door een andere azijn!)
  • 5 el ahorn
  • 3 el tamari (of sojasaus of cocos aminos)
  • 2 tl arrowroot
  • 1 tl chilipoeder

Extra:

  • Verse koriander
  • sesamzaadjes

Hoe:

Spoel de quinoa en kook hem gaar in water met eventueel wat bouillon.

Snijd de ui en de champignons fijn. Snijd ook de wokgroentjes als je deze zelf gaat choppen. Voel je vrij om de restjes groenten uit je koelkast mee fijn te snijden en te gebruiken. Zero waste.. We like!!

Maak nu de saus. Pers twee appelsienen (bewaar de schil voor een zeste) in een steelpannetje, voeg de 2 tl arrowroot toe en gebruik een klopper om het te mengen. Voeg alle andere ingrediënten voor de saus toe – incluis de zeste van appelsien – en verwarm op het vuur. Zodra het kookt, zet op een lager vuurtje en laat pruttelen tot het voldoende ingedikt is.

Snijd ondertussen de kip in kleine hapklare stukjes. Doe ze in een kom en voeg 3 el arrowroot toe, meng door elkaar. Bak de kip in wat kokosolie in de pan, tot ze een licht gouden kleur krijgt. Kruid zacht met peper en zout. Doe daarna de ingedikte saus over de kip en bak nog heel kort even.

Doe de ui en de champignons in de pan, met wat kokosolie. Bak tot de ui glazig is en pers de look erbij. Doe vervolgens ook alle groentjes erbij en wok tot de groenten de gewenste bite hebben.

Werk af met verse koriander en sesamzaadjes.

Smakelijk!

 

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks