Rooibosthee – een bijzonder gezond drankje

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Oké, om te beginnen moet ik een kleine correctie maken. Rooibos is eigenlijk geen “echte thee” maar wel een infusie of een kruidenthee. De term thee is voorbehouden voor aftreksels van bladeren van de theeplant ofwel de Camellia Sinensis. Rooibos daarentegen is afkomstig uit Zuid-Afrika, van de Asphalathus linearis die er voornamelijk aan de westkust groeit. Hier komt ook de honeybush (dewelke ook zeker het proeven waard is) vandaan.

pure rooibostheeRooibos is een kruideninfusie en geen thee, dus het valt ook niet te categoriseren onder witte, zwarte of groene thee bijvoorbeeld. Omdat het geen theeblaadjes bevat, bevat het ook geen cafeïne en is het een ideale drank om ook ’s avonds laat van te genieten. Mensen die gevoelig zijn voor de negatieve bijwerkingen van cafeïne kunnen zorgeloos genieten van een rooibos thee.

In tegenstelling tot de theeblaadjes van de Camellia Sinensis waar over het algemeen enkel het knopje en enkele blaadjes gebruikt worden voor het maken van thee, wordt Rooibos thee gemaakt door de stengels en bladeren van de rooibosstruik te kappen, in fijne stukjes te vermalen en te fermenteren. Zo krijgen de oorspronkelijk groene planten hun rijke rode kleur. Rooibos staat dan ook voor ‘rood bos’. Het wordt vooral gedronken en geschonken zoals een zwarte thee maar er wordt ook iced tea mee gemaakt, espresso’s en latte.

Waarom rooibos echt een plekje in je dagdagelijkse menu verdient dat doe ik hier graag uit de doeken.

Een bom van antioxidanten.

De hoofdreden waarom rooibos thee zo gezond is, is omdat het bomvol antioxidanten zit, onder andere aspalatine en quercetine. Antioxidanten beschermen onze cellen tegen de schade die vrije radicalen aanrichten – en in onze huidige maatschappij met veel ongezond eten en luchtvervuiling bijvoorbeeld hebben we daar wel wat van.

Goed voor de huid.

In Afrika wordt rooibos al jarenlang gebruikt voor verschillende huidproblemen te behandelen, onder andere voor jeuk, eczeem, acne, zonnebrand en allergische reacties.  Het kan voor heel wat verlichting zorgen en het wordt ook vaak als basis gebruikt voor beautyproducten.

Maar ook door rooibos thee te drinken doe je goeds voor je huid. Het bevat namelijk heel wat anti-inflammatoire stoffen.

Geen oxaalzuur en een lage hoeveelheid tannine.

Zowel oxaalzuur als tannine interfereren met de opname van bepaalde mineralen zoals ijzer bijvoorbeeld. Mensen met nierproblemen moeten vaak oxaalzuur vermijden en voor hen kan rooibos dus een mooi alternatief bieden voor witte, groene of zwarte thee.

gezonde rooibos theeRooibos is goed voor het hart.

Hier liggen wederom de antioxidanten – die rijkelijk aanwezig zijn in rooibos thee – aan de basis. Rooibos kan het ACE-enzyme inhiberen (dat staat voor het angiotensin-converting-enzyme), dewelke indirect de bloeddruk doet verhogen. Een studie toonde aan dat de ACE activiteit daalde na het drinken van rooibos thee. Wat dus zou kunnen zorgen voor een lagere bloeddruk, wat op zijn beurt de gezondheid van het hart ten goede kan komen. Het vraagt nog meer onderzoek om hier harde uitspraken over te doen maar het ziet er alvast veelbelovend uit.

Onderzoeken lieten ook al een positief effect zien van rooibos op de cholesterolwaarden. Met een daling van de LDL-cholesterol (wat typisch als ‘de slechte’ cholesterol wordt gezien, al is het verhaal iets complexer dan dat..) en een verhoging van de HDL-cholesterol, typisch gezien als de ‘goede’ cholesterol. En gezonde cholesterol levels, die komen het hart ten goede.

Kan het risico op kanker verlagen

Het zijn vooral de antioxidanten quercetine en luteoline die kankercellen kunnen doden of de groei van tumorcellen kunnen afremmen. En deze twee antioxidanten vinden we in rooibos thee. Er wordt momenteel veel extra humaan onderzoek gedaan naar de voordelen van rooibos thee op kanker.

Uiteraard zijn ze niet enkel in rooibos thee te vinden. Ook in heel wat fruit en groenten vind je deze, en soms zelfs in nog veel grotere hoeveelheden. Het komt steeds terug neer op een algemeen gezond eetpatroon. Om zoveel mogelijk goede stoffen tot jou te nemen en zoveel mogelijk slechte dingen te laten voor wat ze zijn.

Rooibos kan bijdragen tot afvallen

Rooibos is natuurlijk zoet van smaak en kan daarom voor velen een alternatief zijn voor thee met suiker of koffie met suiker bijvoorbeeld. Minder suiker consumeren draagt bij tot een gezonder lichaamsgewicht. Wie één kopje koffie met suiker per dag kan inruilen voor een kopje rooibos die kan op een jaar tijd een significante impact hebben op z’n lichaamsgewicht.

Traag maar gestaag maar alle beetjes helpen.

losse rooibosthee

Hoe rooibosthee schenken?

Ik hou van rooibos thee, voor de vele prachtige eigenschappen die het heeft én voor de heerlijke smaak. Ik hou ervan om het te combineren met een schijfje appelsien bijvoorbeeld of een bloemeninfusie.

Omdat rooibos geen echte thee bevat mag je het water op hoge temperaturen koken, al ben ik zelf een fan van onder de kooktemperatuur te blijven, zo behoudt het water meer zuurstof, wat bijdraagt aan de smaak (wanneer wijnkenners de wijn in hun mond gorgelen, dat is om diezelfde reden). Je kan een waterkoker op temperatuur gebruiken en hem instellen op 95°C tot 98°C of je kan jouw gewone waterkoker net voor hij begint te pruttelen afzetten natuurlijk.

Ook heel lekker om te laten afkoelen en er een iced tea van te maken, combineer hier met een lepeltje honing.

De prachtige landschappen waar rooibos groeit.

Ik vind het zelf altijd enorm boeiend om te weten waar producten vandaan komen. Bovendien doet het me altijd heerlijk wegdromen. Als je wil zien hoe mooi de rooibos velden in Afrika zijn, droom dan mee weg met dit filmpje.

Mijn eigen rooibos infusie

Innerlove RooibostheeSinds kort is, na lang en hard werken eraan, mijn eigen theelijn AMBAR op de markt gekomen. In deze lijn heb ik 8 verschillende melanges gemaakt. Onder andere ook een rooibosthee. In deze blend combineer ik rooibos met vlierbloessem en zoete rode vruchten. Het is een heel zachte thee en perfect voor ’s avonds na het eten te drinken want rooibos staat ook bekend voor zijn positieve invloed op het spijsverteringsstelsel. Dat is meteen ook de reden waarom ik deze blend Innerlove heb genoemd. Je kan deze Innerlove Rooibos blend, net als alle andere AMBAR thee’tjes, kopen op Thee.be (mijn andere nieuwe projectje – aka SUPER PROUD momma here!!).

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks