Regelmatig krijg ik mailtjes met de vraag naar specifieke recepten, voor mensen met intoleranties bijvoorbeeld. Een tijdje geleden ontving ik een mailtje van iemand die specifiek vroeg naar koekjes zonder chocolade. Want blijkbaar mogen veel kinderen geen chocolade meer meenemen naar school als tussendoortje en dus ook geen koekjes met chocolade. Op zich wel jammer want de havermout koekjes met banaan en donkere chocolade uit mโn boek en het eerste seizoen van De Gezonde Goesting, zijn lekker gezond, zonder extra suiker en gemaakt in รฉรฉn twee drie. Maar ik begrijp helemaal dat scholen nu eenmaal de lijn ergens moeten trekken. Daarin verschillen maken tussen welke chocolade nu wel en niet mag op school, dat gaat waarschijnlijk te ver.
En dus heb ik de laatste tijd wat geรซxperimenteerd met koekjes met alternatieve melen, zonder tarwe, gluten- en lactosevrij en uiteraard met natuurlijke suiker. Het is een koekje geworden met op zich wel wat verschillende ingrediรซnten in, maar ze maken allemaal deel uit van mijn standaard keuken en dus heb ik al deze ingrediรซnten eigenlijk altijd in huis.
Met deze ingrediรซnten maak je zoโn 18 koekjes โ beetje afhankelijk hoe groot je ze maakt uiteraard. Al raad ik aan ze niet te groot te maken, amandelmeel is redelijk zwaar en dus ben je ook snel voldaan.
Ingrediรซnten:
- 150 gram amandelmeel
- 70 gram kokosmeel
- 100 gram haver
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1/2 tl natriumbicarbonaat
- snuifje zout
- 2 handen vol gedroogde cranberries
- 1 ei
- 4 el kokossuiker
- 4 el ahornsiroop (meer indien gewenst)
- 1 appel
- 1 tl vanille
Hoe:
- Start met het stoven van de in stukjes gesneden appel. Wanneer die helemaal gaar is plet je hem tot moes.
- Doe alle droge ingrediรซnten onder elkaar
- Kluts het het ei en meng het met alle vochige en/of liquide ingrediรซnten.
- Meng beiden onder elkaar.
- Maak op een bakpapier koekjes van het deeg.
- Zet in de oven voor 20 minuten op 170 graden.