Paleo eten: wat is dat?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Let’s talk Paleo today! Het menselijk lichaam is een bijzonder complex iets en dus lijkt het mij weinig waarschijnlijk dat we ooit echt het meest gezonde dieet zullen vinden. Ik krijg trouwens de kriebels van dat woord ‘dieet’. Ik ben een grote fan van een gezonde ‘levensstijl’ en dat is een stuk minder rigide dan wat de meeste zich voorstellen bij een traditioneel dieet. Een van die levensstijlen waar ik me zeker in kan vinden is Paleo. Eén van de weinige voedingstheorieën die steunt op de evolutietheorie.

Wat is Paleo?

Basically is het eten zoals onze voorouders dat deden in het jager-voedselverzamelaar tijdperk. Dus datgene wat je kan vinden en jagen. Het idee achter deze manier van eten is dat we als soort zo’n 150.000 à 200.000 jaar bestaan en slechts 10.000 jaar geleden de landbouw ontstond. Onze voeding is toen drastisch veranderd (om maar niet te spreken over de laatste 50 jaar met de komst van fastfood et cetera) maar ons genoom is maar heel weinig veranderd. Ons lichaam en onze ingewanden zijn – in het licht van de Paleo approach – niet aangepast aan deze andere voeding (granen, bewerkte voeding, melkproducten,…). Paleo keert dus terug naar onze voorouders en baseert zich op hun voedingspatroon. Kort door de bocht: als een holbewoner het niet kon eten dan jij ook niet.

Wat is paleo

 

 Geen granen, geen suiker.

De jager-voedselverzamelaars aten geen granen. Dus zijn ze ook niet essentieel voor onze gezondheid. Paleo baseert zich op de evolutietheorie en gaat ervan uit dat diegenen die echt geen granen konden verdragen er al uit gefilterd zijn. Maar het is niet omdat je ze wel kan verdragen dat ze goed voor je zijn. De grootste problemen die vooropgesteld worden zijn glucose, gluten en lectines. Wederom komt het erop neer dat ons lichaam wel ontworpen is om met insuline glucose uit het bloed te krijgen maar dat het niet ontworpen is om zoveel koolhydraten (die worden omgezet naar glucose) te kunnen verwerken. Voor de gluten: heel wat mensen zijn glutenintolerant en heel wat anderen zijn gevoelig voor gluten. Het zijn proteïnen die zwaar zijn voor ons spijsverteringsstelsel (de details laat ik hier even voor wat ze zijn). Lectines zijn milde toxines die ook in andere voeding voorkomen maar in granen het meest. De toxines zorgen telkens voor een beetje inflammatie en door het constant eten ervan zou dat chronisch kunnen worden. Wie Paleo eet zegt dus niet alleen bye bye cheeseburger, maar ook bye bye pasta, rijst en brood..

Voor suiker geldt hetzelfde. Natuurlijke suikers komen uit fruit – misschien heel af en toe van honing – maar behalve dat laat de Paleo-eter ze links liggen en dit om dezelfde redenen; ons lichaam is evolutionair niet gemaakt om zoveel suikers te verwerken.

Zijn alle koolhydraten dan slecht? Nee de paleo-eter eet wel koolhydraten maar enkel van onbewerkte voeding dus uit groenten, zaden, zoete aardappelen en fruit. Onbewerkte, non-processed food zoals we het vroeger in de natuur vonden.

 Geen zuivel

In het gehele dierenrijk is er geen enkele andere soort die melk drinkt die niet van zijn moeder komt. De jager-voedselverzamelaars hadden hier de kans niet toe. Zoals bij de koolhydraten is ook hier van toepassing: mensen drinken nog maar een heel beperkte tijd (in ons totale bestaan) melk en dus zijn we er niet goed aan aangepast. Of toch niet aan de massieve hoeveelheden die we binnen krijgen. Er zijn heel wat mensen die lactose-intolerant zijn en heel wat anderen kunnen het slecht verdragen (ook al is niet iedereen zich daarvan bewust). Kortom Paleo betekent bye bye koemelk, kaas en yoghurt.

Oké oké, wat dan wel?

Ik herinner mij toen ik voor het eerst de voedselzandloper – die dicht aanleunt bij het Paleo principe – las: WAT. GA. IK. ETEN? Het Paleobord bestaat uit heel veel groenten (meeste van al!), vlees, vis en kip, fruit, noten en zaden, eieren, natuurlijke oliën en knollen. Er zijn heel wat voordelen aan verbonden. Zo is het heel moeilijk je te overeten wanneer je deze levensstijl aanhoudt. Je gaat ook minder snel craving voelen zoals je dat voelt wanneer je maaltijden vooral uit koolhydraten bestaan.

En ik?

Ik kan me zeker vinden in de Paleo levensstijl en dit sluit naadloos aan bij low-carb eten waar ik ook een grote fan van ben, alsook laag glycemisch. Another win! Ik haal zelf heel wat voordeel uit het drastisch minderen in koolhydraten. Zo had ik vroeger heel vaak ‘brain fog’, tot na de middag soms wel, het belemmerde mij in alles wat ik deed en ik had het gevoel heel vaak een dutje nodig te hebben. Dutjes are over! Tenzij ik de nacht doe op Q, dan verplicht ik mezelf daartoe!  Maar voor de rest heb ik veel meer energie. Toch eet ik niet strikt Paleo. Ik eet heel af en toe wel eens mozarella (oh god, ik zou het niet aankunnen mijn butternut schotel te missen), grasgevoerde boter en in de ochtend durf ik wel eens griekse yoghurt eten. Ook havermout nuttig ik wel af en toe. Al is mozarella en griekse yoghurt wel een stuk lager in lactose en is haver glutenvrij (als het niet met andere granen in aanraking geweest is). Ook zie je dat paleo-eters vaak heel veel vlees eten. Ik probeer daar niet in te overdrijven. Omdat ik denk dat de jager-voedselverzamelaars ook niet elke dag een hert konden schieten en ook uit ecologische overwegingen. Ik noem mezelf graag ‘qualitariër’: ik kies voor minder maar kwalitatief (lees: bio) vlees en wilde vis, zoveel als mogelijk. Long story short: ik ben overtuigd dat paleo de meest gezonde manier van eten en leven is, ik neem het dan ook als kader om mij op te baseren maar uitzonderingen zijn er!

Eet jij paleo? Zou je jezelf er in kunnen vinden?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks