Butternut in de oven (recept)

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Lasagne heeft als geen andere ovenschotel iets troostend over zich hangen. Over mijn schouder kijk ik even naar de dikke druppels die uit de donkergrijze wolken naar beneden komen gevallen en ik prijs me gelukkig dat ik zometeen onder een fleecedeken de leftovers van mijn butternutschotel van gisteren kan opsmullen. Want het to-die-for winters gerechtje dat ik je vandaag voorstel is net als lasagne dubbel zo goed the day after. Een lekkere butternut in de oven is ideaal voor lazy weekenddagen als deze waarin ik wat Gossip Girl inhaal.

Sinds ik laag glycemisch probeer te eten, mijn koolhydraten probeer te beperken en granen – bij uitstek tarwe – vermijd, is pasta en dus ook lasagne geen gerecht meer dat ten huize Steffi op tafel wordt getoverd. Deze butternutschotel is het perfecte alternatief; graanvrij, pastavrij en aardappelvrij! Voedselzandloper-friendly ook! Maar ik beloof je dat je geen van deze zal missen.

Voor dit gerecht wijk ik af van het paleo-principe. Er zit namelijk kaas in – Bye Bye Cheese gaat voorlopig nog niet op. In het algemeen probeer ik zuivel te beperken maar ik ben niet lactose-intolerant en dus maak ik af en toe een uitzondering, en voor deze heerlijke pompoenschotel met butternut graag! Bovendien gebruik ik mozzarella, dewelke een zeer laag lactosegehalte heeft.

Ik eet deze butternutschotel het liefst met rucola. Ik probeer bij elke maaltijd groene groenten te eten, want groene bladgroenten zijn essentieel voor een goede gezondheid! We vergeten soms dat zij de échte superfoods zijn.. Twee handjes vol rucola volstaan om 20 % van je dagelijkse vitamine A en 50 % van je vitamine K binnen te krijgen. Het is uitgesproken rijk aan calcium, het zou beschermend tegen darmkanker werken en is goed voor diabetici. What are you waiting for?

Ingrediënten butternut in de oven

– 1 Butternut
– 3 sjalotjes
– 2 teentjes look
– 450 ml biologische tomatenpuree
– 4 lepels water
– 2 lepels tomatenpasta
– 500 gram biologisch gemengd gehakt
– Boter van grasgevoerde runderen
– Italiaanse kruiden (verse of een kruidenmix)
– 200 gram mozzarella
– 1 ei
– Rucola
– Optioneel: gratinkaas voor het geheel mee te bedekken.

Hoe

– Prik met een vork gaatjes in de butternut. Doe hem in een ovenschotel. Zet in de oven, op 180° voor 55 à 60 min.
– Doe boter in een pan. Fruit de ui en de look. Doe het gehakt erbij en bak rur zonder bruin te verbranden.
– Doe de tomatenpuree, het water, de tomatenpasta en de kruiden erbij en laat even sudderen.
– Haal de butternut uit de oven, snijd in twee en lepel uit (carefull, is heet!). Doe het butternutvlees eerst in een kom en daarna bij in je pan met de rest van de ingrediënten.
– Doe de 3/4 van de mozzarellaeronder en ook het eitje. Vet een ovenschotel in met boter en giet de inhoud van je pan hierin over.
– Strooi de rest van de mozarella erover. Doe eventueel nog wat gratinkaas erbovenop. Zet in de oven tot de korst goudgeel is.
– Serveer met rucola

30 REACTIES

 1. Looks delicious. I have not tried the butternut squash. Have oven cooked the acorn squash in water then cut in half with onion, apples and a bit of brown sugar ingredients back into the oven.

  I will give your recipe a try.

 2. Hey Steffi

  Bedankt voor alle leuke en heerlijke receptjes!
  Ik vroeg me af als je suggesties hebt om de butternut ergens mee te vervangen? Momenteel zijn er geen meer in de winkel en ik wou toch eens dit receptje uitproberen :).

  Groetjes
  Debbie

  • Hey Debbie,

   Dan heb ik geluk gehad want ik heb er eerder deze week nog eentje kunnen strikken! Maar idd het seizoen is wel echt voorbij nu.. Ik heb het nog niet geprobeerd maar je zou het eens kunnen proberen met zoete aardappel. Als je het dan wat teveel koolhydraten vindt kan je er misschien nog wat zuiderse groenten bijdoen?

   Laat zeker weten hoe het uitdraait! Ik ben benieuwd! 🙂

 3. Dit is ZOOOOOOOOOOOOOOOO lekker, gisteren nog gegeten met een vriendin die op bezoek was en ze was in de wolken. Ik heb het nu reeds enkele malen gemaakt en inderdaad wat doe je met de overschot, ik had de vorige maal enkele schaaltjes gemaakt om in te vriezen, zodat je ze indien je ze nodig hebt ze zo in de oven kan doen en op tafel; Ik zorg er wel voor dat butternut niet te gaar is en het was perfect in orde,of zoals mijn vriendin zei, ik ben precies lasange aan het eten , bedankt Steffie voor al die lekkere recepten, ik ben FAN.

 4. Hoi Steffi,
  Ik ga dit receptje vandaag uitproberen. Heb een mooie butternut gisteren van een collega gekregen. Bij het opzoeken van receptjes en om eens iets anders dan soep te maken, sprong jouw gerecht eruit. En zeer comforting bij dit aanhoudende druilerige weer.
  Bedankt voor de inspiratie girl!

 5. Hallo,
  ik heb vorige week de lasagne geprobeerd. Gewoonweg heerlijk en mijn zoontje van 5 heeft ook gesmuld… ? Voor herhaling vatbaar! ?

 6. Ik heb dit gemaakt, maar ik heb de butternut behouden en die opgevuld met de mix en zo terug onder de grill geschoven. Smaakt hetzelfde (heerlijk btw) maar zag er ook echt leuk uit! Super receptjes, thanks!

 7. Dag Steffie,
  Deze lasagne wil ik graag proberen maar mis bij je beschrijving ‘laagjes’.
  Mss de pompoen in dunne plakjes even aanbakken/ stomen en dan zo laagjes maken ? Ga proberen laat je weten ?

 8. Heb het vandaag gemaakt voor morgen op te eten ,ziet er heel lekker uit en dat is het ook want ik kon niet laten om er eens van te proeven . Dit ga ik zeker nog eens maken . bedankt voor dit lekkers !!

 9. Hey Steffi, ben even in de war: bedoel je tomatenpuree of passata? Voor mij zit tomatenpuree in van die geconcentreerde kleine potjes 😀 En dan is 450 ml veel, toch?

 10. Begrijp niet goed wat met 1 ei moet gebeuren? Moet het ei geklust worden samen met de stukjes mozarella en dan samen onder het butternut/gehakt-tomatensaus?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks