Recept: Vegetarische bolognaise van linzen

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ik ben zelf geen vegan, noch een vegetariër. Ik noem mezelf graag ‘flexitariër’. Waarmee ik bedoel dat ik vlees vermijd en vooral plant-based probeer te eten, maar af en toe uitzonderingen maak voor een keer een eitje, een beetje yoghurt of kaas en een stukje vis of kip. Zoogdieren probeer ik over het algemeen echt te mijden, al kan ik daar ook een uitzondering voor maken, heel af en toe. Ik doe mijn best en dat lijkt me al heel wat.

vegan bolognaiseAls ik een keertje wat meer uitzonderingen heb gemaakt – bv wanneer ik een weekje wat vaker bij anderen ging eten en er dus voor mij gekookt wordt en ik dus niet moeilijk doe daarover – dan probeer ik daarna altijd wat meer inspanningen te doen om vlees te vermijden. En zo kwam het dus dat ik twee weken geleden zin had in een pasta bolognaise en vervolgens aan de slag ging met een vegetarische / vegan ideetje daarvoor. Na een beetje tweaken denk ik dat ik een heel lekker en smaakvol receptje heb dat ik dan ook graag met je wil delen. Bovendien is het ook goedgekeurd door mijn roomies – die graag vlees én graag de ‘echte’ bolognaise eten.

Voor dit recept gebruik ik beluga linzen, ook wel eens Zwarte Kaviaar Linzen genoemd. De fijne structuur van deze linzen zorgt voor een ideale bolognaise match. Het recept is hartig, verwarmend, comfort-food-ish en kan gecombineerd worden met pasta, puree of salade bijvoorbeeld.

Recept vegetarische bolognaise voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

 • 1 ui, versnipperd
 • 4 teentjes look
 • 3 kleine wortels, geschild en in blokjes gesneden.
 • 2 selder stengels, in blokjes gesneden.
 • 1 blik tomatenstukjes (kies voor ‘clean products’, met andere woorden 100% tomaat)
 • 2 el tomatenconcentraat (enkelvoudig geconcentreerd)
 • 2 handen vol walnoten
 • 250 linzen (Liefst Beluga linzen)
 • 1 liter groentebouillon
 • 2 tl balsamicoazijn
 • 1 el Provençaalse kruiden
 • 2 blaadjes laurier
 • Peper en zout

vegetarische bolognaise

Hoe:

Neem een grote pot met een stevige bodem, een casserole is prima (Zoals een mooie Le Creuset pot bijvoorbeeld).

Voeg olijfolie toe aan de pot en stoof er de ui in. Zet op een medium vuur en voeg dan wortels, selder en look toe. Stoof mee aan.

Voeg peper, zout en Provençaalse kruiden toe.

Voeg vervolgens de tomatenpasta toe. Blijf goed roeren.

Voeg nu het blik tomatenstukjes toe. Blijf roeren.

Voeg nu de linzen en de bouillon toe. Crush de walnoten en voeg ook deze toe. Breng aan de kook en laat zo’n 25 minuten sudderen. Voeg ook de blaadjes laurier toe. Zet hierbij het deksel op de pot.

Houd de textuur van de bolognaise in het oog. Wanneer deze bijna naar wens is voeg dan de balsamico toe.

Combineer met pasta, polenta of puree en top eventueel met verse basilicum en/of (vegan) kaas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks