Ik ben zelf geen vegan, noch een vegetariรซr. Ik noem mezelf graag โflexitariรซrโ. Waarmee ik bedoel dat ik vlees vermijd en vooral plant-based probeer te eten, maar af en toe uitzonderingen maak voor een keer een eitje, een beetje yoghurt of kaas en een stukje vis of kip. Zoogdieren probeer ik over het algemeen echt te mijden, al kan ik daar ook een uitzondering voor maken, heel af en toe. Ik doe mijn best en dat lijkt me al heel wat.
Voor dit recept gebruik ik beluga linzen, ook wel eens Zwarte Kaviaar Linzen genoemd. De fijne structuur van deze linzen zorgt voor een ideale bolognaise match. Het recept is hartig, verwarmend, comfort-food-ish en kan gecombineerd worden met pasta, puree of salade bijvoorbeeld.
Recept vegetarische bolognaise voor 4 tot 6 personen
Ingrediรซnten:
- 1 ui, versnipperd
- 4 teentjes look
- 3 kleine wortels, geschild en in blokjes gesneden.
- 2 selder stengels, in blokjes gesneden.
- 1 blik tomatenstukjes (kies voor โclean productsโ, met andere woorden 100% tomaat)
- 2 el tomatenconcentraat (enkelvoudig geconcentreerd)
- 2 handen vol walnoten
- 250 linzen (Liefst Beluga linzen)
- 1 liter groentebouillon
- 2 tl balsamicoazijn
- 1 el Provenรงaalse kruiden
- 2 blaadjes laurier
- Peper en zout
Hoe:
Neem een grote pot met een stevige bodem, een casserole is prima (Zoals een mooie Le Creuset pot bijvoorbeeld).
Voeg olijfolie toe aan de pot en stoof er de ui in. Zet op een medium vuur en voeg dan wortels, selder en look toe. Stoof mee aan.
Voeg peper, zout en Provenรงaalse kruiden toe.
Voeg vervolgens de tomatenpasta toe. Blijf goed roeren.
Voeg nu het blik tomatenstukjes toe. Blijf roeren.
Voeg nu de linzen en de bouillon toe. Crush de walnoten en voeg ook deze toe. Breng aan de kook en laat zoโn 25 minuten sudderen. Voeg ook de blaadjes laurier toe. Zet hierbij het deksel op de pot.
Houd de textuur van de bolognaise in het oog. Wanneer deze bijna naar wens is voeg dan de balsamico toe.
Combineer met pasta, polenta of puree en top eventueel met verse basilicum en/of (vegan) kaas.