Spaghettipompoen met bolognaisesaus

Leestips

Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Vandaag op het menu: spaghetti bolognaise zonder pasta! Omdat iedereen fan is van bolognaise maar niet elke health-lover zot is van pasta. Plus, het is ook handige manier om wat extra veggies in je maaltijd te smokkelen. Geen spiralizer of juliennesnijder nodig voor deze veggie noodles want er is zoiets als: een spaghettipompoen! Whooooaaat?

Yep. Een spaghettipompoen is een pompoen – no surprise probably – waar je makkelijk met een vork spaghetti van kan maken. Het komt er basically op neer dat je de pompoen in twee delen snijdt, de pitten en de draden verwijdert, laat garen in de oven en er dan spaghetti uit schraapt! Ik heb er voor gekozen om de spaghetti in de pompoenschil te serveren. Minder afwas en heel eerlijk, hoe cool ziet dat er wel niet uit?! Instagrammen die shizzle!

Spaghetti pompoen

Pompoenen zijn nog volop in het seizoen. En met het koude weer zijn ze het ideale comfort-food! Bovendien zijn ze super goed voor je. Zo bevat pompoen heel wat vitamine A, dewelke als antioxidant fungeert. Vitamine A is relatief goed opgewassen tegen hitte en dus haal je ook met een klaargemaakte spaghettipompoen nog heel wat goede stoffen naar binnen. Your body will love it! Door deze vitamine A zijn pompoenen onder andere heel goed voor de ogen en de huid! Vitamine A is een vetoplosbare vitamine, dat wil zeggen dat je ze alleen maar kan opnemen met vet erbij. In de bolognaisesaus zit al vet, van het vlees en de vetstof die we in de pan gebruikt hebben. Maar doe er gerust nog een scheutje extra viërge olijfolie bovenop. Dat is niet alleen goed voor de opname van je vitamine A, je hebt ook nog eens al het goede van de extra viërge olijfolie, die super gezond is.

Deze spaghettipompoen met bolognaisesaus is trouwens helemaal Paleo en ook low-carb. Per 100 gram bevat pompoen iets meer dan 2 gram koolhydraten, dat is dus maar een fractie van de koolhydraten uit pasta die 25 gram per 100 gram bevat! Zoals ik niet zo lang geleden in mijn post over de pompoensoep nog schreef, is pompoen dé groente om je lichaam te ontzuren. Ideaal voor wie een zuur-base eetpatroon volgt. Het heeft ook een lage glycemische lading én bevat veel vezels en weinig caloriën.

Dunno about you, maar ik ben volledig overtuigd van pompoen hoor! 🙂

Spaghettipompoen

Onderstaand recept is voor 2 personen. Ik had wel wat bolognaisesaus over, die heb ik de volgende dag met een aardappeltje erbij gegeten!

Ingrediënten voor Spaghettipompoen met Bolognaisesaus:

  • 1 grote spaghettipompoen
  • Een beetje extra viërge olijfolie
  • 2 kleine uien
  • 2 stengels selder
  • 2 wortels
  • 2 teentjes look
  • 4 grote tomaten
  • 500 gram biologisch gehakt naar keuze.
  • 300 ml tomatenpuree (biologisch, uit een glazen fles)
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat (biologisch uit een glazen potje)
  • 1 eetlepel kokosolie (of olijfolie)
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • peper en zout

Hoe:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de spaghettipompoen in twee en verwijder de pitten en de draden.
  3. Maak de huid van de pompoen even nat en dep droog met een keukenpapiertje. Vet de binnenkant even in met een beetje olijfolie.
  4. Leg de twee stukken pompoen in de oven, voor ongeveer 45 minuten.
  5. Maak ondertussen de bolognaisesaus.
  6. Doe wat kokosolie of olijfolie in een grote en diepe pan en voeg daar de ui, look, wortel en selder (allemaal gesneden uiteraard) aan toe.
  7. Zet het vuur op een middelhoog vuurtje zodat er zeker niets aanbrand en laat even garen.
  8. Voeg het biologisch vlees toe aan de pan.
  9. Snijd de tomaten in stukjes en doe ze bij in de pan.
  10. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe.
  11. Doe nu de kruiden en het tomatenconcentraat erbij.
  12. Laat langzaam garen tot de groentjes de gewenste zachtheid hebben. Ik laat ze meestal nog een beetje crunchy.
  13. Haal de pompoen uit de oven en schraap met een vork sliertjes van de spaghettipompoen (dit gaat enkel met een spaghettipompoen!).
  14. Schep wat bolognaisesaus over de pompoen.

Eet smakelijk!

5 REACTIES

  1. Ziet er keileuk uit!
    Gisteren maakte ik jouw pompoenlasagne. Maar man, wat een smakensensatie!
    Ik gebruik heel weinig pompoen, dat is zo’n werk altijd, maar deze keer ging ik er voor!
    Ik kocht er meteen 2, bereidde er 2 in de oven en heb nu nog 1 over om allerlei recepten met pompoen uit te proberen.

  2. Na een lange tijd staat dit weer op het menu deze middag. Maar dit jaar met eigen gekweekte spaghettipompoenen. Toch 1 van mijn favoriete receptjes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks