Slaap en je concentratie

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

In het kader van mijn deelname aan de World Poker Tour in Brussel, het tweede weekend van november – hoe en wat ik daar juist ga doen lees je hier – besteed ik deze dagen extra aandacht aan hoe je je concentratie kan optimaliseren. En slaap is een belangrijke keyfactor daarbij.

Ik vind slaap bijzonder belangrijk. In mijn IMPACT lezingen besteed ik er een ganse pijler aan en ook tijdens mijn DETOX15 is het een must. Wie te weinig slaapt heeft beduidend meer kans op hart en vaatziekten, diabetes, obesitas en een hoge bloeddruk. Maar hoe beïnvloedt slaap nu onze concentratie?

Wie al eens een keertje heel weinig geslapen heeft en de volgende dag moest presteren die weet het wel: weinig slapen maakt je dag een hel! In een studie uit 2017 blijkt dat het vooral onze neuronen in de pre-frontale lob in de hersenen zijn, die trager gaan vuren en een zwakker signaal gaan doorgeven. Er is dus als het ware een tragere werking op cellulair niveau. Het gaat zelfs zo ver dat extreme slaaptekorten bijna hetzelfde effect hebben op onze hersenen dan wanneer je dronken bent. Wie dus optimaal wil presteren die slaapt maar beter voldoende.

Tijdens onze slaap wordt ook kennis verankerd. Dit werd al vaak getest door mensen een nieuwe skill aan te leren en het verschil te meten tussen zij die daarna mochten slapen en zij dit niet mochten slapen. Diegene die een slaapperiode hadden na het aanleren presteerden beduidend sneller en accurater op de nieuw aangeleerde taken.

Wie een goede focus wil kan du maar beter voldoende slapen én zorgen dat de kwaliteit van z’n slaap goed is. Trucjes om beter slapen vind je in mijn artikel over slaaphygiëne regels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks