Brainfood: eten voor je brein!

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Eerder deze week had ik het al over mijn deelname aan het Ladies event op de World Poker Tour in Viage Casino in Brussel. Hierbij sta ik niet alleen de pokerspelers bij voor het maximale uit hun spel te halen, ik ga ook zelf aan de levende lijven ondervinden wat het is om zo lang gefocust en geconcentreerd te blijven – lees er alles over in mijn laatste post.

In deze post wil ik het dan ook even hebben over een aantal voedingsmiddelen die jou kunnen helpen om de juiste focus te houden. Uiteraard – dat hoef ik je niet te vertellen waarschijnlijk – zorgt vooral een algehele gezonde levensstijl en een goed basis voedingspatroon voor een gezonde focus maar toch zijn er sommige voedingsmiddelen die echte ‘brain foods’ genoemd worden. Dewelke zijn het en hoe werkt dat dan juist? Ik doe ze uit de doeken.

En pokertournooi of niet.. Een heldere geest en een gezonde concentratie komen altijd van pas! Toch?

Vette vis

Ik kon niet anders dan met deze te starten uiteraard. Als er iemand wint op het vlak van brainfood – en nog meer naar het onderzoek daarrond – dan zal het vette vis wel zijn. Vette vis is onder andere zalm of makreel, haring en sardientjes bijvoorbeeld.

De grootste reden dat ze echte brainfoods genoemd worden is omdat ze heel veel omega 3 bevatten. Omega 3 vetzuren zijn belangrijk omdat ze essentieel zijn voor ons geheugen en om nieuwe dingen te leren. Het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat 60% van ons brein uit vet bestaat waarvan de helft ook nog eens omega 3 is.

Mensen die regelmatig vis eten hebben meer grijze materie in hun hersenen, en het is vooral daar dat de neuronen zitten die verantwoordelijk zijn voor het maken van beslissingen bijvoorbeeld. Maar ook de neuronen die ons geheugen controleren en onze emoties, die bevinden zich vooral daar in die grijze materie.

De juiste beslissingen maken, emoties controleren en goed kunnen onthouden? Dat lijken mij al allemaal zaken die belangrijk zijn aan de pokertafel. Maar uiteraard ook voor studenten, en ja.. Eindelijk voor iedereen, toch?

Blauwe bessen

Nog zo eentje die bekend staat als echt brain food: blauwe bessen! Ze zijn om te beginnen een waanzinnig goede bron van antioxidanten. Deze beschermen ons tegen vrije radicalen waardoor ze onder andere beschermend werken tegen neurologische achteruitgang (Alzheimer, Parkinson, dementie,..). Behalve dat helpen ze ook inflammatie tegen te gaan en kunnen ze ook de communicatie tussen hersencellen verbeteren.

Verschillende onderzoeken met ratten wezen al uit dat hun geheugen verbetert door ze blauwe bessen te geven. En een andere studie testte het effect van ‘s ochtends blauwe bessen aan een smoothie toe te voegen. De proefpersonen die de blauwe bessen in hun smoothie kregen waren tot wel 20% helderder in hun brein dan diegenen die geen blauwe bessen in hun smoothie kregen.

Je kan blauwe bessen aan je smoothie toevoegen, er een coulis van maken en bij je havermout doen of dit cashewparfait gerechtje met blauwe bessen eens proberen.

Groene thee.

Groene thee bevat cafeïne en deze boost je brein. Er werd al aangetoond dat het je alertheid verbetert, je prestaties, je geheugen en ook je focus (dat kan voor een pokerspeler dus al wel tellen).

Maar groene thee bevat nog andere componenten die het een geweldig ‘brainfood’ maken. Een daarvan is het aminozuur L-theanine, deze doet GABA (een neurotransmitter, een boodschapper laat ons zeggen), dewelke stress doet dalen en je meer ontspannen maakt. En dat zonder dat het je moe maakt!

Daarnaast heeft groene thee ook een positief effect op je geheugen!

Broccoli

Broccoli is een super gezonde groente – en groenten zijn voor mij de échte superfoods. Niet alleen bevat ie veel vezels wat onder andere goed is voor onze darmflora, dewelke op zich al een heel sterke link met ons brein heeft, maar behoort ook nog eens tot de kolen familie. En kolen bevatten veel sulfur waarvan men steeds meer goede effecten meet in het onderzoek naar de preventie van kanker.

Maar broccoli is ook nog eens kampioen in vitamine K. En bevat zelfs de volledige dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K. Steeds meer studies tonen aan dat vitamine K een belangrijke rol speelt in ons geheugen.

Een aanradertje vanop m’n blog is het broccoli-granaatappel pannetje! Of uiteraard mijn befaamde broccolibrood, hihi!

Zwarte chocolade

Woohoo! Ook zwarte chocolade (min. 75% puur) en specifiek de cacao daarin bevatten brainbooster kwaliteiten. Onder andere de flavonoiden daarin hebben een effect op dat gedeelte van het brein dat voor het leren van nieuwe dingen en het geheugen in staat. In een grote studie zag men ook dat wie regelmatig chocolade eet, beter presteert op een aantal geheugen taken.

Daarnaast boost chocolade ook je mood, maar dat wisten we allemaal al natuurlijk!

Check altijd je labels bij chocolade. Zorg voor een beperkt aantal ingrediënten en let er op dat het eerste ingrediënt geen suiker is. Suiker zorgt voor pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel en dat willen we aan de pokertafel (of in elke situatie waar je je moet focussen) uiteraard vermijden. Meer daarover soon!

Heb jij favoriete producten die je aanspreekt wanneer je je focus moet houden? Deel ze in de comments!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks