Vegan mayonaise met zijdentofu

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag van Vandemoortele of ik een eigen originele mayonaise kon ontwikkelen. Challenge accepted! En ondertussen is mijn vegan mayo geboren. Zo simpel en zoooooo lekker! Wie denkt dat zelf mayo maken een hele uitdaging is die kan ik met dit recept zeker geruststellen!

Voor deze mayonaise gebruik ik geen eieren maar wel zijdentofu. Zijdentofu wordt gemaakt van soja en vind je in de bio- of natuurwinkel. Het is een zeer leuk product om mee te werken met heel veel mogelijkheden én gezondheidsvoordelen. Zo bevat zijdentofu heel wat proteïnen en ook calcium, selenium, zink en ijzer. Het bevat ook heel wat isoflavonen, die functioneren als phyto-oestrogeen. Ze gaan de eigen oestrogeen receptoren van het lichaam activeren. Die hormonale invloed doet sommigen wat twijfelen over soja. Gelukkig is er steeds meer research naar en dat wijst op een protectieve werking van soja, onder andere voor borst- en prostaatkanker en maag-darm kanker. Wanneer je met specifieke problemen – bv schildklier problemen – kampt wordt het soms wel afgeraden om al te veel soja te eten.

In het recept gebruik ik ook nog wat olie, om de mayonaise extra creamy te maken. Voel je vrij om de olie te gebruiken die je het lekkerste vindt. Zeker als je er aioli van maakt kan ook extra vierge olijfolie een goed idee zijn!

Ingrediënten:

200 gram zijdentofu
2,5 el koolzaadolie
1,5 el vers citroensap
1 tl mosterd
1 tl ahorn siroop
½ tl zout
(optioneel: een klein teentje look voor aioli)

Hoe:

  1. Haal de zijdentofu voorzichtig uit het pak en spoel hem af. Doe hem daarna in een glazen diepe pot – waar je straks met de staafmixer door kan gaan.
  2. Voeg alle andere ingrediënten toe en blend met de staafmixer tot een gladde massa.
  3. Proef even en kruid eventueel bij.
  4. Bewaar tot 1 week in de koelkast.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks