Whole30: halverwege

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ondertussen ben ik over de helft van mijn hele whole30 detox. Dertig dagen lang zonder suiker, graan, melkproducten, peulvruchten, alcohol en een aantal specifieke bewaarmiddelen zoals carrageen en sulfieten. Oh boy hoor ik je al denken!

Ik had mezelf aan het begin van het jaar voorgenomen de maand april te detoxen met Whole30. Nu ja, detoxen is misschien het verkeerde woord, ‘resetten’ is eigenlijk een betere woordkeuze. Want het gaat erom even echt terug te gaan naar wat de mens hoort te eten, real food zonder de voedingsgroepen die triggers kunnen uitlokken. Door dit goed op voorhand te plannen kon ik mezelf – vooral mentaal – hier goed op voorbereiden. En ook mijn omgeving inlichten. Duidelijk maken dat het geen dieet is maar een detox, dat het gaat om van échte voeding terug je basis te maken. Door het te delen op Bye Bye Cheeseburger zette ik ook duidelijk de toon: there is no way back! 

En hoe is dat nu al verlopen so far? De eerste dagen waren makkelijk. Ik had mezelf goed voorbereid en in de weken ervoor had ik regelmatig al receptjes opgeschreven die Whole30-proof waren. Het begon moeilijk te worden op dag 5. Ik had al eerder sugarcravings gehad in mijn leven, dacht ik, maar nu pas weet ik écht wat het is om je lichaam te voelen schreeuwen om suiker. Eten is er altijd genoeg in huis, daar zorg ik voor. Maar op dag 5 was het voor het eerst dat er een lekker omelet met pancetta en tomaatjes en spinazie voor mij stond, ik een hongerige maag had en mijn lijf toch zij: no, bring me sugar now! Het is best een eye-opener. Vooral omdat ik sowieso geen geraffineerde suiker of producten waar suiker aan toegevoegd zijn eet. Maar ik maak wel een aantal dingen met honing of mayple syrup. Soms maak ik wel eens een mini-yoghurt-met-granola als 4 uurtje, in een schattig koffiekopje ofzo. Het is me nu pas duidelijk dat dat niet altijd een bewuste keuze is om voor een zoete snack te gaan, maar wel je lichaam die daar specifiek op aanstuurt.

Bikram Yoga Steffi Vertriest

Over het algemeen heb ik wel heel veel energie. Het Whole30 programma zegt dat je tijdens Whole30 niet hoeft te gaan sporten, dat je even mag focussen op je voeding alleen. Dat was een no-go voor mij. Maar ik vroeg me wel af wat het zou geven om de die-hard yogalessen van 90 minuten uit te zweten met een ander voedingspatroon. En ik moet zeggen dat ik geen enkel probleem ondervond met het sporten.

Wat nog. Fruit is zooooo zoet. Man wat kan ik genieten van fruit momenteel. Bananen zijn mijn redders in nood. Ik heb er altijd bij, overal waar ik ga. Ze zijn het beste op de planeet! For real! En verder is mijn zoete aardappel liefde nog twee keer zo groot geworden – en die was al pretty big! Het valt ook op dat lekker eten totaal geen probleem is. My gosh wat heb ik al lekkere stoofpotjes en ovenschotels gegeten! Ik beloof er binnenkort enkele te posten! En ik heb ook een aantal real food dessertjes die je op 5 minuten kan maken en to-die-for zijn!

Nog iets wat ik ontdekt heb; sugarcravings gaan over door kruidenthee te drinken. Gemberthee, muntthee of thee van rozenblaadjes, allemaal super lekker en ze helpen echt dat verlangen naar suiker te temperen. Wat op momenten nodig was. Zoals het weekend van Pasen waar ik overal paaseieren kreeg. Een keer was ik alleen thuis en wandelde ik voorbij de grote mand met paaseieren – die ik op Q-music gekregen had – Een klein stemmetje in mijn hoofd zei: Pssst..Nobody has to know.. Maar nee! I will know! HA! Strong mind, strong people! Maar op zo’n momenten kan een kruidenthee en een banaan bijvoorbeeld wonderen doen.

En nu? Volhouden vooral! En nog meer werken naar evenwicht in mijn voeding: iets minder bananen, meer vis, een beetje minder vlees, nog meer groene groenten!

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks