Gezonde krachten van kruidenthee

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

I love tea! Dat heb ik je al eerder vertelt in mijn post over de voordelen van groene thee – die ik ook as we speak aan het drinken ben. Vandaag heb ik het niet over groene thee maar wel over kruidenthee, dewelke in se geen thee is. Hello confusion..

Vroeger was ik niet al te zot van kruidenthee. Nu ja, ik gaf het eigenlijk gewoon geen kans. Bij het woord alleen al moest ik denken aan overdreven sterke smaken van allerlei rare brouwsels, om maar niet te zwijgen van de geuren. Kruidenthee wordt ook vaak aangeraden voor het slapen gaan, veel meer dan zwarte of groene of zelfs witte thee. Ook dat vond ik vroeger bullsh**. Bovendien had ik helemaal geen problemen met slapen, so why should I? Nu denk ik daar anders over. Ik heb mij meer verdiept in wat een betere slaap kan doen voor je gezondheid, je energie, je uitstraling, humeur en nog veel meer. Het is niet omdat je geen slaapproblemen hebt dat het niet beter kan, dat je je niet (nog) fitter kan voelen in de ochtend. En dus heb ik ook kruidenthee een kans gegeven en gezien – geproefd – dat er heel wat lekkere varianten zijn mét gezondheidsvoordelen.

Wat is een kruidenthee nu eigenlijk? Het is eigenlijk geen thee, althans het is niet gemaakt van theebladeren, dewelke van een heel specifieke plant komen. Afhankelijk van hoe de theebladeren bewerkt en gedroogd worden krijg je zwarte, groene of witte thee. Kruidenthee zijn bladeren, zaden, wortels,.. die in heet water getrokken worden. Heel wat van deze kan je gewoon zelf vers maken (ik denk aan gemberthee), anderen kan je gedroogd kopen (bijvoorbeeld Rooibosthee). Heel belangrijk is dat je altijd kiest voor pure ingrediënten, al zeker wanneer je kruidenthee ook drinkt voor zijn geneselijke krachten – dit klinkt meer hippie dan ik zou willen maar het zij zo. Blijf weg van toegevoegde aroma’s, geuren en kleuren, essentiële oliën en al dat.. Je hebt ze niet nodig en het kan alleen maar interfereren met de vele voordelen van kruidenthee. Ik prefereer ook altijd losse thee boven zakjes. Er zijn gelukkig heel wat leuke theewinkeltjes die je veel verschillende keuzes zullen voorschotelen.

Kruidenthee is gezond

Is het je al opgevallen dat mensen heel uiteenlopend thee drinken? Ik ben zelf van dat ‘zakje erin, zakje eruit’-type (in de veronderstelling dat ik buitenshuis ben waar je meestal thee in zakjes krijgt), maar een van mijn beste vrienden – J. – laat zijn builtje makkelijk 5 minuten hangen. Ik heb hem graag heel heet, zo van net niet (of soms wel) je tong verbranden, maar veel vriendinnen laten hem liefst 10 minuutjes afkoelen. Op welke temperatuur je je thee liefst drinkt zal niet verschillen bij kruidenthee. De tijd om de thee te laten trekken daarentegen wel. Wie het meest uit zijn kruidenthee wil halen laat hem best redelijk lang trekken, zodat alle goede stofjes zich in het water kunnen verspreiden. Laat je kruidenthee dus altijd langer trekken dan je gewone thee, voor sommige soorten wordt zelfs 10 tot wel 15 minuten aangeraden.

Kruidenthee bevat geen cafeïne en daardoor is het je maatje voor het slapen gaan. Ik vind het zalig om voor het slapen gaan een kop thee te drinken, het heeft iets comforting, rustgevend, kalmerend. Ideaal om een drukke dag mee af te sluiten. Maar cafeïne kan interfereren met je slaap en net daarom is kruidenthee per-fect voor ‘s avonds! Ik drink overdag en zeker in de ochtend vooral groene en witte thee maar ‘s avonds kies ik voor kruidenthee. Ik wissel af van soort want elke kruidenthee heeft zijn eigen voordelen, allemaal verschillende bouwstenen waar je lichaam wat mee kan!

De gezondheidsvoordelen lopen heel erg uiteen. Er zijn kruidentheeën die bijdragen aan een betere huid, het minderen van eczeem bijvoorbeeld. Er zijn er die je helpen je verkoudheid te overwinnen, je misselijkheid te verbeteren en zelfs menstruatiepijnen te minderen,..

In de komende 2 weken ga ik verschillende van mijn favoriete kruidentheeën posten, met daarbij hun gezondheidsvoordeel. Stay tuned!
Welke kruidenthee drink jij het liefst?

 

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks