Whole 30 Detox

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Één april: D-DAY! En nee het is geen grapje… Vandaag start ik wel degelijk Whole30! Toch een beetje nerveus – I must confess – ben ik er vanochtend aan gestart. Ik leg je even uit wat het juist is en waarom ik het doe.

Wat is Whole30?

Whole30 is een voedingsprogramma, het is een soort super detox van 30 dagen. Het is de bedoeling je voedingspatroon even te resetten door voedselgroepen die schadelijk kunnen zijn of negatieve effecten kunnen hebben op je gezondheid voor 30 dagen weg te laten. Sommige voedselgroepen – zoals suikers, granen, melkproducten en peulvruchten – kunnen een impact hebben op je lichaam zonder dat je je daarvan bewust bent. Uiteraard is niet iedereen lactoseintolerant of allergisch aan gluten maar de voedselgroepen die Whole30 schrapt zijn voedingsgroepen waar een heel aantal mensen toch enige vorm van gevoeligheid voor hebben. Bovendien wordt suiker volledig weggelaten (ook stevia en andere alternatieve zoetstoffen trouwens) om zo van de sugarcravings af te raken. Ook bijna alle processed foods (met een resem e-nummers) zijn geen optie voor 30 dagen. Waardoor je verplicht wordt om vers te eten. Whole30 volgt de paleo visie, al zijn er toch een aantal verschillen. Zo kan honing bijvoorbeeld niet binnen Whole30 maar aardappelen bijvoorbeeld wel.

Wat zijn de regels?

Ik ben een firm believer van vooral in het achterhoofd te houden wat je allemaal wél mag eten en welke voedingsstoffen allemaal super goed voor je zijn. Volgens mij is het de enige juiste houding tegenover een gezonde levensstijl en het daarbij horende gezonde voedingspatroon. Daarom start ik ook graag met wat er tijdens Whole30 allemaal wel mag.
Mijn maaltijden van de komende 30 dagen zullen bestaan uit vlees, vis, zeevruchten, veeeeeeeeel groenten, fruit, noten, zaden, eieren en oliën. Vooral heerlijk verse dingen en de producten die wel uit een bokaal of blik komen met maar 1 a 2 verschillende ingrediënten – ik denk aan tonijn uit blik, tomatenpassaat enzovoort.

Wat mag er niet tijdens Whole30?

* Geen toegevoegde suiker, zowel artificiële als natuurlijke suikers zijn een no-go. Dus geen gewone suiker, rietsuiker, agave, honing, ahorn, stevia, canderel,.. Dit wordt extra uitkijken in de winkel. In de meest onverwachte dingen – spek of hesp bijvoorbeeld – zit suiker of glucosestroop. You’ll be surprised! 

* Geen alcohol. Like in none at all. Ook niet voor te koken.. Op zich niet zo’n uitdaging denk ik. Zolang thee en water mogen ben ik blij!

* Geen granen. Ook hier geen uitzonderingen. Dat wil zeggen geen tarwe, geen rijst, Spelt, quinoa, haver, maïs,.. Zelfs al zijn ze glutenvrij. Dit wil dus ook zeggen dat alle deegwaren geschrapt moeten worden tijdens Whole30. Dit wordt voor mij waarschijnlijk de moeilijkste, ik mis mijn muesli nu al..

* Geen melkproducten. Geen melk maar ook geen kaas, yoghurt, boter, kefir, enzovoort.

* Geen peulvruchten. Dit omvat alle soorten bonen, erwten, kikkererwten, linzen en ook geen pinda’s want dit zijn eigenlijk peulvruchten en geen noten.. Ook alle vromen van soja zijn uit den boze. Dus geen tofu, miso, edamame, enzovoort.

* Geen carrageen (wordt vooral als verdikkingsmiddel gebruikt of als stabilisator), geen MSG (mononatriumglutamaat), geen toegevoegde sulfieten. Als één van deze drie op de verpakking staan, is het niet Whole30. Note to self: altijd labels lezen!

* Geen koekjes of gebak namaken met Whole30 ingrediënten. Dit zijn bijvoorbeeld muffins gemaakt van amandelmeel of pannenkoeken van kokosmeel. (Ja lap. hier ben ik net zo goed in!)

Waarom ik het doe?

Waarom Whole30 doen als ik eigenlijk toch al heel gezond eet? Ik heb veel persoonlijke verhalen gelezen van mensen die Whole30 gedaan hebben. Heel wat van hen spreken over een life-changing experience, vooral de drang naar suiker die wegvalt noemen sommigen een ware bevrijding, ‘food-freedom’ om het even te citerenAnderen doen het één keer per jaar als detox. In de eerste instantie ben ik zelf vooral benieuwd wat het met mijn lichaam zal doen. Ik heb al heel wat voordelen ondervonden van bijvoorbeeld drastisch granen te verminderen en geen geraffineerde suiker meer te eten. Ik ben benieuwd wat het gaat geven deze dingen echt uit mijn voeding te schrappen – alleszins voor 30 dagen. Vooral yoghurt, muesli, chocolade, quinoa en havermout ga ik heel erg missen. Maar het is ook maar 30 dagen! Bovendien vind ik dat ik als health-blogger dit geprobeerd moet hebben. Whole30 staat bekend om hard-core te zijn, maar guess what.. so am I!

De komende 30 dagen mag je dus enkel super-duper-healthy-food verwachten! En ja, misschien heb ik af en toe jullie support nodig! Wil je zelf Whole30 proberen of gewoon wat meer erover te weten komen? Dan kan je een kijkje nemen op de officiële website of je kan het Whole30 boek lezen. Whole 30 is trouwens een zeer open initiatief waar ook ruimte is voor debat. I like it!

Hieronder al even mijn ontbijt van vanochtend:

Whole 30 dieet

6 REACTIES

 1. Hello Steffi,

  Hoe gaat het met deze kuur die je volgt?

  Ik heb me gisteren een beetje verdiept in de filosofie hiervan en eerlijk gezegd het lijkt me zeer heavy…

  Groetjes,
  Stephanie

  • Hoi Stephanie,

   Sorry voor mijn late reply! Drukke dagen! 🙂

   Vandaag is het dag 10 van mijn hele Whole30 detox! Het is al een heel boeiende ervaring geweest. Ik denk dat ik nu pas echt weet wat sugarcraving betekent. Ik eet sowieso bijna geen geraffineerde suiker maar wel af en toe honing, stevia of ahornsiroop, of eens een stukje zwarte chocolade.. Pas als je dat echt niet meer ‘mag’ eten besef je hoe hard je suiker verlangt. En dat kiezen voor een zoete snack minder een keuze is dan je zou denken. Uiteraard eet ik wel fruit, want een beetje suikers heb je wel nodig natuurlijk.
   Maar behalve dat, cava eigenlijk wel! Het vraagt wat voorbereiding, zeker als ik een dagje op de baan ben.. Maar ik heb veel energie en mijn huid ziet er super uit! 🙂

   1/3 down, nog 2/3 te gaan! 🙂
   Denk je eraan om het ook een kans te geven? Je kan ook Whole9 doen, dat is hetzelfde maar dan maar 9 dagen!

   xoxo,
   S

 2. Hi allemaal, ik ben 2 jan 2017 begonnen met Whole30 en dus nu over de helft:) vond vooral de voorbereidingen pittig omdat ik mijn hele voorraad bijna weg moest doen, woon alleen dus dat kan makkelijk;) en heb me moeten verdiepen in welke voeding ik wel mocht en waar ik deze dan kon kopen. Zag daar wel een beetje tegenop maar kan nu zeggen dat het me allemaal absoluut meegevallen is, zeker omdat ik ook echt de benefits zie.
  Het is geen dieet maar een soort fysieke en mentale reset van je lichaam en je gewoontes/verslavingen en daar doe ik het voor. Natuurlijk is het ook fijn om gewicht te verliezen, want ja dat doe je ook:) maar ik wil vooral mijn relatie met voeding veranderen en me er bewust van zijn, so far so good;)
  Ben benieuwd hoe jij het verder ervaren hebt Steffi?

  gr
  Tamara

  • Hey Tamara,

   Wauw ik zou het niet mooier kunnen verwoorden! 🙂 Ik vond het zelf inderdaad ook een geweldige ‘cleanse’. Het moeilijkste vond ik het ontbijt, dan snack ik toch altijd een beetje naar zoetigheid. Maar ik heb me er wel heel goed bij gevoeld!
   Ik had mezelf beloofd ‘te zondigen’ de eerste dag nadien en een koffiekoek te gaan halen, had ik een hele maand naar uitgekeken en bij mijn eerte hap dacht ik: is dit nu waar ik zo naar uitkeek? Het sloeg echt tegen! 😉 Das een goed teken! 🙂

   Succes nog verder!
   xoxo
   Steffi

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks