3 Tips om slimmer online te winkelen

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

We shoppen een derde meer online sinds de uitbraak van het coronavirus. Het grootste deel daarvan is zonder twijfel kleding en elektronica, maar we shoppen ook meer online voor onze voorraadkast en frigo. Online shoppen voor voeding heeft zo zijn voordelen, en ik lijst er graag een aantal op!

Corona heeft ons koopgedrag enorm beïnvloed, zoveel is zeker. Maar ook daarvoor waren we stilaan bezig met een inhaalbeweging op het vlak van online shoppen. Het bespaart me gewoon veel tijd en het helpt me gerichter te shoppen, vind ik persoonlijk, niet alleen qua kledij, maar ook qua voeding. Je vindt best al wel heel wat ingrediënten in de supermarkt, maar voor een aantal specifieke producten moet je toch eerder naar een gespecialiseerde biologische winkel gaan bijvoorbeeld die niet altijd dichtbij is, en dan is online shoppen wel handiger.

1. Shop local

Hoe shop je online zo duurzaam mogelijk? Hoe kom je te weten of een product lokaal is en biologisch geteeld is? Kies voor een winkel uit eigen land. Google het product in combinatie met de naam van je gemeente of regio. De eerste zoekresultaten die tevoorschijn komen zijn vaak namen van grote internationale spelers die veel geld kunnen besteden om hun site bovenaan in Google te laten verschijnen.

Scroll dus een beetje naar onderen. Lees ook het verhaal van de firma bij ‘over ons’. Laat je niet misleiden: het is niet omdat er een .be achteraan in het adres staat dat het om een Belgisch bedrijf gaat. Zoek ook ‘biologisch online shoppen’ in Google als je graag biologisch eten koopt en doe ook hier dezelfde kwaliteitscontrole: zoek voor lokale handelaars zodat de verzending al niet uit het buitenland moet gebeuren en steun zo ook ondernemers van eigen land.

2. Shop kortingscodes en goede deals

online winkelenHet leuke aan online lekkere producten kopen voor mijn voorraadkast is dat ik vaak goede deals kan doen. Je kan bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid inkopen aan een zachtere prijs. Daarmee koop je ook minder vaak online, en zorg je ervoor dat niet alleen je CO2-uitstoot, maar ook sommige taksen lager worden. Bij een hoger bedrag vallen vaak ook de verzendkosten weg.

Ook handig is om te kunnen shoppen met kortingscodes. Veel online shops bieden bij een eerste aankoop bijvoorbeeld 10 procent korting aan als je je inschrijft op een nieuwsbrief, of bieden een kortingscode als je de website doorspeelt naar een vriend. Soms krijg je ook korting als je je lid maakt.

Google ook eens ‘kortingscode’ of ‘coupon code’ en de naam van de winkel, je weet nooit wat je tegenkomt! Misschien word je niet graag overspoeld door nieuwsbrieven, maar het is toch een aanrader om je te abonneren op een aantal van je lievelingswinkels, zodat je op de hoogte wordt gebracht van speciale acties of kortingen. Een andere goede optie is deze pagina op de website van Knack waar je een hele hoop deals en kortingen kan scoren!

3. Shop kwaliteit

Eén van mijn manieren om duurzamer te shoppen is om minder, maar beter te kopen. That’s right, ik hou bijvoorbeeld enorm van mooie kleren, maar ik investeer liever in een mooi en duurder stuk bij een duurzaam en degelijk (het liefst Belgisch) merk dan vijf goedkopere, trendy spulletjes te kopen bij een internationale keten. Wat echt helpt is je regelmatig de vraag stellen: ‘Zal ik dat echt dragen?’ Want, eerlijk, eigenlijk dragen we toch vaak hetzelfde, niet? Zorg ervoor dat je een paar mooie, degelijke stukken kunt combineren waarin je je echt comfortabel en jezelf in voelt.

Nog een tip: stel jezelf altijd de vraag of een bepaald kledingstuk dat je mooi vindt echt jouw stijl is. Het helpt als je voor jezelf een bepaalde look hebt bepaald à la stoere Française, bohemian, klassiek, casual om dichterbij je eigen stijl te blijven en een miskoop te voorkomen (maar we blijven allemaal menselijk natuurlijk, en we shoppen allemaal wel eens een miskoop ;-)).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks