Recept: Rode Biet Gazpacho

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Summer is back and so am I. 

En dat met een gloednieuw receptje dat bovendien – hoe kan het ook anders – heel wat goeds voor jou in petto heeft. Het voornaamste ingrediënt is namelijk rode biet. Voor sommigen een challenge om binnen te krijgen, voor anderen een makkie tot zelfs een heerlijke treat.

Als je tot die eerste categorie behoort dan kan het misschien helpen om te weten waar rode biet allemaal goed voor is. Dat helpt mij altijd om groentjes waarvoor mijn liefde minder groot is, wat vaker op het menu te zetten.

Rode biet heeft heel wat voor je te bieden:

  • Rode biet heeft ongelooflijk veel nutriënten en daarnaast weinig calorieën. Perfect combo!
  • Ze kunnen je helpen je bloeddruk op peil te houden. Een constante hoge bloeddruk kan schade aan je aderen opleveren en is een risicofactor voor hart- en vaatziekten in het algemeen. Rode bieten hebben een verlagend effect op de bloeddruk, en dat zelfs na een paar uur al. Het effect is vooral te merken bij de systolische bloeddruk (de bovendruk zoals ze zeggen) en dat is vooral door de nitraten die rode bieten bevatten.
  • Ze kunnen je sportprestaties verbeteren en dat doen ze door de efficientie van de mitochondriën te boosten. Die mitochondriën zijn verantwoordelijk voor de energie in de lichaamscellen.
  • Rode bieten hebben heel wat anti-inflammatoire capaciteiten, waarvan de meest frappante betalaïne is, de stof die ook voor het pigment in rode biet verantwoordelijk is.
  • Rode biet is een goede bron van vezels, die zorgen voor bulk in de darmen, which they looooove. Betere darmen is een beter leven! Echt.
  • Het onderzoek moet nog herhaald worden maar studies tonen veel belovende effecten van de anti-kanker eigenschappen van rode bieten.

Voor dit receptje heb je een blender nodig. Ik krijg vaak vragen over welke blender ik gebruik. En het antwoord is daarop vaak gelaagd want dat hangt ervanaf wat ik wil bereiken. Ik heb dan ook een hele resem blenders, kleintjes en grote en suuuper krachtige in huis. Maar de meeste mensen zijn uiteraard gewoon op zoek naar één toestel waar ze zowat alles mee kunnen doen. Twee jaar geleden ontwikkelde ik daarom samen met DOMO een blender die voor mij zowat alle boxes tikt én betaalbaar is.

Recept Rode Biet Gazpacho:

Dit receptje is een ideaal voorgerecht voor 8 personen. Serveer in relatief kleine porties en ijskoud!

Rode Biet GazpachoIngredienten

  • 3 voorgekookte rode bieten (of kook zelf je rode bieten voor zo’n 50 minuten en laat ze volledig afkoelen).
  • 1 teentje look
  • ¼ rode ui
  • 2 komkommers
  • Groot hand vol dille (plus extra om te serveren)
  • 2 el sherry azijn
  • ½ tl zout (of meer naar smaak)
  • Peper
  • De cashew creme (receptje vind je hier)
  • 2 avocado’s als topping
  • Verse kruiden naar smaak (bladpeterselie, koriander, extra dille,..)

Hoe

Indien je de cashewcreme nog moet maken start hier dan eerst mee. Je vindt het recept hier.

Doe de rode bieten, het teentje look, de ui, de dille, de komkommers en de sherry azijn in de (DOMO) blender en blend tot een gladde massa.

Voeg nu peper en zout toe en blend nog eens kort. Proef en kruid bij waar nodig.

Zet in de koelkast of zelfs heel even in de diepvries zodat de gazpacho ijskoud is.

Snijd de avocado in blokjes of schijfjes. Schenk enkele tasjes gazpacho uit en doe de avocado, de cashewcreme en andere toppings erbovenop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks