Antikleef-pannen giftig? #KeukenDetox

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ik heb al vaker geschreven over detoxen. Of het nu 30 dagen het Whole-30 programma volgen is of gewoon een groen sapje tussendoor, your body loves it! Door te detoxen proberen we op allerhande manieren slechte stoffen uit ons lichaam te krijgen. Maar wat is het nut van te detoxen als onze keuken misschien ook wel heel wat giftige stoffen bevat?

We komen op heel veel verschillende manieren in aanraking met giftige stoffen en – unfortunally – valt daar vaak weinig aan te doen. Neem nu luchtvervuiling bijvoorbeeld, het is iets waar we allemaal mee in aanraking komen en weinig aan kunnen doen. Ik probeer daarom toxische stoffen drastisch te minderen op de vlakken waar ik wél grip op heb. Zo heb ik mijn gewone showergel buiten gesmeten en kies ik nu voor natuurlijke producten van RainPharmathey are awesome btw!

Vandaag wil ik het in deze eerste KEUKEN DETOX-post hebben over giftige stoffen die bij het koken in je eten terecht kunnen komen en op deze manier in je lichaam verzeild geraken. Meer specifiek over de anti-kleef pannen.

De teflon pannen (waarvan Tefal de meest bekende is) liggen al een tijdje onder vuur. Het bestaat uit polytetrafluoroethlyene of PTFE (ik heb er een sport van gemaakt dit uit te spreken, althans een poging tot) en nog andere chemische stoffen waarvan ik mezelf wijselijk uitspraak en schrijfwijze ga besparen! Wanneer de pannen heel heet worden zouden er verbindingen kunnen plaatsvinden die vervolgens in ons eten terecht komen. Ook de gassen die eraf komen zouden schadelijk kunnen zijn. Er zijn testen gedaan met vogels waarbij de vogels stikten door de dampen van teflon. De stof die in teflon voorkomt is perfuoroctaanzuur of PFOA. Hiervan is al bewezen dat het kanker veroorzaakt bij dieren. Omdat het zo schadelijk is mag het sinds 2015 niet meer in anti-kleefpannen gebruikt worden.

Het lijkt me duidelijk dat wie nog anti-kleefpannen van voor 2015 heeft, deze beter de deur uit gooit. Persoonlijk ben ik een voorstander van veiligere pannen. Teflon blijft een chemische cocktail en hoewel het onduidelijk is in welke mate die stoffen in het eten terecht kunnen komen ja of nee, koop ik liever een veilig alternatief. Wie het internet afschuimt vindt verschillende uiteenlopende meningen. Van instructies als ‘verwarm nooit boven een bepaalde temperatuur’, over compleet giftig, tot helemaal veilig volgen sommigen, je vindt ze allemaal op het wereldwijde web. Bon. Laat de rest maar verder discussiëren, ondertussen schaf ik mij wat anders aan – just to be sure.

Welke zijn dan veilige alternatieven? RVS-pannen (vrij van nikkel!), emaillen pannen, gietijzeren pannen en keramische pannen. Zelf gebruik ik vooral keramische pannen en RVS potten.

Met welke pannen kook jij?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks