Gezond eten in New York #HotSpots

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ondertussen al helemaal terug in work-modus maar niet zo heel lang geleden dwaalde ik nog door de straten van The Big Apple. Wat een stad! Hoewel het niet de eerste keer was dat ik er kwam, moet ik toegeven dat mijn liefde voor NYC veel groter is geworden op mijn laatste trip. Zo groot zelfs dat iets in mij even dacht: ‘wat als ik nu eens gewoon hier kom wonen?’. Maar ik weet van vrienden die dat probeerden, dat die droom minder makkelijk waar te maken is dan je zou denken. Back to reality dus. Maar wel met een hoop inspiratie!

Want uiteraard kon ik de kans niet laten liggen om wat healthy hotspots uit te proberen. En daarvoor heb ik niet alleen de fancy dingetjes uitgeprobeerd, maar trok ik ook naar de hippie bars. Heel graag zet ik voor jou mijn bevindingen op een rijtje.

Ik begin alvast met te zeggen dat je in NYC niet veel research nodig hebt om je trip gezond te maken. In deze hippe stad heb je zowat overal gezonde opties. De vele vegans die in New York wonen hebben er ook voor gezorgd dat je zo goed als overal wel een gerechtje zonder dierlijke producten terug vindt.

The Butchers Daughter

Deze had ik van heel wat mensen aangeraden gekregen. En oh boy wat was dat terecht! Helemaal mijn ding, zowel qua eten als qua uitstraling. Spot on! The Butchers Daughter is volledig vegetarisch en bijna alles is glutenvrij en vegan. Behalve het plant-based gehalte is ook hun samenwerking met lokale mensen en producten en hun keuze om zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken, een reden voor mij om hier heen te gaan. Het succes van The Butcher’s Daughter blijft zeker niet onopgemerkt en dus hebben ze ondertussen al verschillende locaties in NYC geopend. Je vindt ze in Nolita (19 Kenmare Street) en Westvillage (581 Hudson Street), ik ben bij die laatste geweest.

Verdict: dubbel en dik de moeite om hier naartoe te gaan.

The Butchers Daughetr NYC healthy food

Bluestone Lane Collective Caffee

By far het leukste plekje om te ontbijten! Mijn research heeft me duidelijk niet teleurgesteld. Overheerlijk was dit. Smart move is dat je hier van sommige dingen half-en-half kan krijgen. Zo kan je bv een een kleine portie granola krijgen gecombineerd met een halve toast avocado. LOVE IT! Wat laat het nu zo zijn dat ik een giga twijfelaar ben als het op ontbijtmenu’s aankomt. Toch heb ik hier voor de bananencake gekozen, en die was to-die-for! Ondertussen hebben ze vier locaties in New York. Ik ben in Collective Caffee geweest, maar je vindt ook nog locaties van hen in Brooklyn, West Village en The Upper East Side (Gossipgirl!).

Verdict: doen!

Bluestone Lane Collective gezond eten NYC

The Little Beet Table

Deze topper vind je waarschijnlijk niet als je het niet weet zijn. Niet zo ver van de Flat Iron bevindt zich een smalle veitrine met een verbazend groot etablissement achter. Reserveren is een must tenzij je heel vroeg komt. The Little Beet Table heeft zeker en vast een stevige protie groenten aan de basis liggen maar je vindt er ook kwaliteitsvlees zoals een hamburger van grasgevoerde runderen bv. Verder is TLBT ook 100% glutenvrij. Place to be: 333 Park Ave South.

Verdict: Heel leuk om ‘s avonds te doen, in combinatie met een bezoekje aan de Flat Iron.

The Little Beet Table

Beyond Sushi

Als er een Food Market is die ik je kan aanraden is het wel Chelsea Market, het is niet enkel op zich gezellig, het ligt ook nog eens in Meat Packing District wat mijn favoriete buurt blijft in NYC. Je kan deze market ideaal combineren met een wandeling op de High Line, een oude treinbedding waar ze een prachtig pad van gemaakt hebben. Echt een must-do! Ten zuiden van de High Line vind je dan de Chelsea Market waar zich Beyond Sushi bevindt. Het is geen gewone sushi maar wel een vegan variant. Bye bye vis, hello groentjes dus. Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar ik heb absoluut geen vis gemist. Heerlijk was het! Ze hebben ook nog locaties in East Village en Midtown West.

Verdict: Cheslea Market en de High Line kunnen niet ontbreken op je trip, combineer het zeker met een portie Beyond Sushi. Bij mooi weer ook heel leuk om de suhi uit te halen en bovenop de High Line op te eten.

Beyond sushi NYC

Pain Quotidien

Yes I know, ik betrek ze elke keer opnieuw. De vertrouwde Pain Quotidiens.. En uiteraard wil je wel eens wat anders proeven in NYC. Maar toch is het handig om te weten dat er in New York meer dan 35 locaties zijn waar je een Pain Quotidien kan vinden. Er is er dus altijd eentje in de buurt en bij een grote salad craving kan je dus altijd even googlen waar de dichtstbijzijnde PQ is.

Verdict: Je vertrouwde stek, altijd in de buurt wanneer het nodig is.

pain quotidien NYC

Dimes

Oké dit is al wat meer hippie – en ik bedoel wel degelijk hippie en niet hipster. Vlakbij China Town bevindt zich dit barretje dat recent een grotere locatie opzocht. De vorige zaak bestaat ook nog en ligt op slecht 100m. Je kan er terecht voor ontbijt en lunch en ze bieden ook een redelijk grote thee selectie aan. Ze werken met goeie producten en zijn erg low-key. Niks fancy schmancy, maar basic, wat zeker niet slecht is want de smaken waar zeker goed. Ik heb er een acaibowl gegeten maar zowat alles wat ik rondom mij zag passeren zag er lekker uit. Place to be: 49 Canal Street.

Verdict: Als je in de buurt bent en je hebt zin in een klein ontbijtje of snelle lunch, zeker eens passeren.

Dimes NYC gezond eten

Café Henrie

As hippie as it gets.. Goed om de echte hippies uit New York een keertje te spotten. Ze bieden een ruim assortiment salades aan. En verwacht je aan veeeel sla, letterlijk veel bladgroen. De zaak is erg basic en haalt zijn charme met zijn neonlichten.

Verdict: Als je er langs loopt kan je binnen gaan maar ik zou er zeker niet ver voor omlopen.

Cafe Henrie NYC gezond eten

Tartinery

Dit was de eerste healthy spot die ik tegenkwam op mijn trip. Ik had wel wat dingen voorbereid maar het is altijd fijn om on-the-go nog wat leuke adresjes mee te pikken. Ik ben in Tartinery geweest in de Plaza Food Hall, das vlakbij Central Park en 5the Avenue. Dewelke je beiden sowieso toch gedaan moet hebben, dus de kans is groot dat je hier in de buurt komt en dan kan je naar Tartinery voor een gezonde hap. Ze hebben ook nog locaties op Mulberry Street (Tartinery Nolita) en op Liberty street (Tartinery Hudson Eats).

Wat je mag verwachten? Een kleine selectie aan ontbijttoppers zowals chia bowls en granola, maar vooral heel veel toast met gezonde toppings zoals avocado (al dan niet aangevuld met krab bijvoorbeeld). Mijn absolute favorieten zijn wel de verschillende salades met boerenkool ceasar salad bv of een quinoa bowl. Je kan er ook gazpacho en verschillende soepen krijgen. De vele toasts – het heet niet voor niets Tartinery natuurlijk – maken deze locatie ook perfect om met eender welk gezelschap heen te trekken. De rest van deze Foodmarket bevat trouwens heel wat zoetigheden – Doughnuttery onder andere, voor als je eens lekker wil zondigen.

Verdict: Als je ergens in de buurt bent en trek hebt, zeker de moeite om een klein ommetje voor te maken!

Tartinery NYC gezond eten

Peace Love Juice

Oké oke, niet echt origineel en misschien ook redelijk overbodig dat ik deze er bij betrek, want juice bars zijn niet echt moeilijk te vinden ofzo. Maar ik wilde het toch even meegeven. Deze juicebar vind je op verschillende locaties en het is ideaal om je dag te starten met een shotje tarwegras bijvoorbeeld. Das alvast wat ik gedaan heb. Meteen je ‘groen’ binnen op de vroege ochtend. Hier leerde ik trouwens tarwegras als een tequilla drinken.

Verdict: Als je passeert, binnen springen en een shotje nemen!

Tarwegras shotje NYC gezond eten

Verder zijn er een heel aantal zaken die op mijn lijstje stonden waar ik niet geraakt ben. Of waar ik gewoon eens langs gelopen ben maar niet gegeten heb. There is only so much a girl can eat he! 🙂

Op mijn lijstje staan dus nog Nourish Kitchen + Table, The Fat Raddish, Egg Shop, Oatmeals, De Maria, Avant Garden. 

En dan koppel ik graag terug naar jou. Ben jij al in NYC geweest? Wat vond je van de gezonde opties? Heb je zelf leuke plekjes ontdekt die ik absoluut moet inplannen volgende keer?

2 REACTIES

  • Hey Luc,

   Ik ben niet helemaal akkoord met het artikel. Ik sluit me graag aan bij de repliek van Juglen Zwaan van A Healthy Life. Alsook bij prof. Verhelst die in de Bio Gezond een gans artikel besteed aan het dit onderwerp.
   We eten over het algemeen te weinig poly-onverzadigde vetten, maar dat maakt de verzadigde niet de boosdoeners. Das zowel over boter als kokosolie mijn mening. Twijfel je toch te hard? Kies dan voor een kwalitatieve extra vierge olijfolie maar verwarm niet op te hoge temperatuur en niet te lang. Kies voor kwalitatieve vetten en natuurlijke producten en wissel dan de vetten af.

   Hopelijk kan je hier al wat mee verder. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks