Ik moet eerlijk zijn. Zelfgemaakte mayonaise is iets waar ik al lang mee sukkel. Online genoeg recepten te vinden om lekkere mayonaise mee te maken. Die is al stukken beter dan de mayonaise uit de winkel, het is zonder toegevoegde suiker en vooral; zonder aromaโs en allerhande additieven. Maar los daarvan zit er ook in zelfgemaakte mayonaise olie en die is vaak rommel.
So whatโs the problem? Waarom is mayonaise niet goed voor je? De recepten bevatten bijna allemaalย arachideolie of koolzaadolie. Heb je ooit al eens gezien hoe ze dat maken? Het is een lang en chemisch process. Koolzaad olie โ vroeger รฉรฉn van mijn favorieten โ wordt met een petrolium solvent extraheert, het wordt verhit, gebleekt en ontgeurd โ hmmm, yummie!? Veel blijft er dus niet over behalve een heel erg bewerkt product. Als je er meer over wil weten kan ik zeker dit filmpje aanraden.
Uiteraard blijft er wel olijfolie over, en extra viรซrge olijfolie is super gezond. Alleen smaakt dat redelijk sterk in mayonaise en dus is het niet ideaal โ al zeker niet voor mensen die geen olijven lusten, incluis mezelf. Sinds kort maak ik daarom mayonaise van noten, van macadamia noten om precies te zijn. Ook aangevuld met een beetje extra viรซrge olijfolie maar die smaakt niet door. Deze kurkuma mayo is eigenlijk niet รฉcht mayonaise, de smaak verschilt wel wat. Maar het is wel ideaal als dipsausje en heerlijk bij de pastinaakfrietjes die ik nog maar net gepost heb. Omdat er geen eieren in zitten is deze ook helemaal vegan-proof! Zelfs mijn not-so-healthy vriendjes (lees: junk-food addicts.) vroegen naar het recept, dat wil al wat zeggen!
Oh ja! Misschien moet ik je nog even overtuigen van kurkuma, een kruid dat โ als je het nog niet gebruikt โ je dringend moet toevoegen aan je gerechten! Kurkuma is een krachtig anti-oxidant dat tegen inflammatie werkt. Chronische inflammatie is de grote boosdoener in ons lichaam, het maakt ons ziek en doet ons verouderen. Verder is kurkuma echt โbrainfoodโ. Doordat het het BDNF hormoon boost maak je meer nieuwe neuronen aan die het brein jong houden. Het zou ook helpen Alzheimer, depressie en kanker tegen te gaan. Dus, op het boodschappenlijstje: grote pot kurkuma kopen!
ย
Okรฉ, voor 1 potje gezonde kurkuma mayonaise โ iets meer dan op de foto โ volg je het volgende recept:
Ingrediรซnten:
- 1 limoen
- 100 gram macadamia noten
- 2 lepels extra vierge olijfolie
- 2 lepels honing
- 1 teentje look
- 1 theelepel kurkuma
- peper en zout
- water
Hoe?
- Pers het sap uit de limoen
- Doe alle ingrediรซnten behalve het water in een blender (ik gebruik een Blendtec)
- Blendย tot het een gladde massa wordt
- Verdun met wat water indien het te dik wordt, is het te dun doe er dan meer noten bij.
Njoy!
ziet er lekker uit, ga ik zeker eens maken. Mayonaise kan je ook maken door zachte tofu te blenden en daar je smaakmakers aan toe te voegen.
Net deze saus gemaakt voor bij de pastinaakfrietjes deze avond.
Hoelang zou je deze saus kunnen bewaren?
Hey Eveline,
Je kan hem nog wel enkele dagen in de koelkast bewaren! ๐
xoxo,
Steffi
Een stukjeplant wat naar vlees smaakt. Dat is pas manipulatie. En zeer ongezond vol met kankerverwekkende stoffen.
Nee voor iemand die geen vlees wil eten respect. Maar ga niet zeggen dat het maken van een olie slecht is.
Denk dat ik de vegan wereld meer gemanipuleerd wordt dan in de vlees industrie. Als men een stukje plant naar vlees laten smaken dan zit daar meer zooi in.
Daarbij planten hebben ook gevoel.
Ik ben รฉรฉn van de gelukzakken die wel graag verse mayonaise met olijfolie eet. Ik heb wel een goede vriendin die enkel veganistisch eet + ik probeer zo vaak als het maar kan gezond te koken dus ik zette dit als extra dip op tafel bij de hapjes. Iedereen op het feestje smulde ervan en heel het kommetje werd leeg gegeten. Zelfs een vriendin die normaal nogal een afkeer van gezonde alternatieven heeft, smulde er van hoewel ze zei dat het niet echt mayonaise-achtig was. Erg lekker, leuk en lekker om te maken!
is niet vegan door de honing he Steffi. kan ook vervangen worden door Ahornsiroop veronderstel ik.