Gezonde kurkuma ‘mayonaise’ zonder eieren

Leestips

Butternut in de oven (recept)

Lasagne heeft als geen andere ovenschotel iets troostend over zich hangen. Over mijn schouder kijk ik even naar de dikke druppels die uit de...

Spaghettipompoen met bolognaisesaus

Vandaag op het menu: spaghetti bolognaise zonder pasta! Omdat iedereen fan is van bolognaise maar niet elke health-lover zot is van pasta. Plus, het is...

Ovenschotel van zoete aardappel, courgette en gehakt

Zoete aardappel, my latest obsession!  Nu ik voorlopig geen quinoa eet - jep, nog steeds Whole30 detox - heb ik wat andere bronnen van vezels nodig...

Mijn favoriete salades

Wel hallo zomerse temperaturen. I'm ready for you! En mijn koelkast ook want ik heb alvast kei veel groentjes in huis gehaald én mijn...
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ik moet eerlijk zijn. Zelfgemaakte mayonaise is iets waar ik al lang mee sukkel. Online genoeg recepten te vinden om lekkere mayonaise mee te maken. Die is al stukken beter dan de mayonaise uit de winkel, het is zonder toegevoegde suiker en vooral; zonder aroma’s en allerhande additieven. Maar los daarvan zit er ook in zelfgemaakte mayonaise olie en die is vaak rommel.

So what’s the problem? Waarom is mayonaise niet goed voor je? De recepten bevatten bijna allemaal arachideolie of koolzaadolie. Heb je ooit al eens gezien hoe ze dat maken? Het is een lang en chemisch process. Koolzaad olie – vroeger één van mijn favorieten – wordt met een petrolium solvent extraheert, het wordt verhit, gebleekt en ontgeurd – hmmm, yummie!? Veel blijft er dus niet over behalve een heel erg bewerkt product. Als je er meer over wil weten kan ik zeker dit filmpje aanraden.

Uiteraard blijft er wel olijfolie over, en extra viërge olijfolie is super gezond. Alleen smaakt dat redelijk sterk in mayonaise en dus is het niet ideaal – al zeker niet voor mensen die geen olijven lusten, incluis mezelf. Sinds kort maak ik daarom mayonaise van noten, van macadamia noten om precies te zijn. Ook aangevuld met een beetje extra viërge olijfolie maar die smaakt niet door. Deze kurkuma mayo is eigenlijk niet écht mayonaise, de smaak verschilt wel wat. Maar het is wel ideaal als dipsausje en heerlijk bij de pastinaakfrietjes die ik nog maar net gepost heb. Omdat er geen eieren in zitten is deze ook helemaal vegan-proof! Zelfs mijn not-so-healthy vriendjes (lees: junk-food addicts.) vroegen naar het recept, dat wil al wat zeggen!

Oh ja! Misschien moet ik je nog even overtuigen van kurkuma, een kruid dat – als je het nog niet gebruikt – je dringend moet toevoegen aan je gerechten! Kurkuma is een krachtig anti-oxidant dat tegen inflammatie werkt. Chronische inflammatie is de grote boosdoener in ons lichaam, het maakt ons ziek en doet ons verouderen. Verder is kurkuma echt ‘brainfood’. Doordat het het BDNF hormoon boost maak je meer nieuwe neuronen aan die het brein jong houden. Het zou ook helpen Alzheimer, depressie en kanker tegen te gaan. Dus, op het boodschappenlijstje: grote pot kurkuma kopen!

Gezonde mayonaise maken geen eieren

 

Oké, voor 1 potje gezonde kurkuma mayonaise – iets meer dan op de foto – volg je het volgende recept:

Ingrediënten:

  • 1 limoen
  • 100 gram macadamia noten
  • 2 lepels extra vierge olijfolie
  • 2 lepels honing
  • 1 teentje look
  • 1 theelepel kurkuma
  • peper en zout
  • water

Hoe?

  1. Pers het sap uit de limoen
  2. Doe alle ingrediënten behalve het water in een blender (ik gebruik een Blendtec)
  3. Blend tot het een gladde massa wordt
  4. Verdun met wat water indien het te dik wordt, is het te dun doe er dan meer noten bij.

Njoy!

6 REACTIES

  1. ziet er lekker uit, ga ik zeker eens maken. Mayonaise kan je ook maken door zachte tofu te blenden en daar je smaakmakers aan toe te voegen.

      • Een stukjeplant wat naar vlees smaakt. Dat is pas manipulatie. En zeer ongezond vol met kankerverwekkende stoffen.

        Nee voor iemand die geen vlees wil eten respect. Maar ga niet zeggen dat het maken van een olie slecht is.
        Denk dat ik de vegan wereld meer gemanipuleerd wordt dan in de vlees industrie. Als men een stukje plant naar vlees laten smaken dan zit daar meer zooi in.

        Daarbij planten hebben ook gevoel.

  2. Ik ben één van de gelukzakken die wel graag verse mayonaise met olijfolie eet. Ik heb wel een goede vriendin die enkel veganistisch eet + ik probeer zo vaak als het maar kan gezond te koken dus ik zette dit als extra dip op tafel bij de hapjes. Iedereen op het feestje smulde ervan en heel het kommetje werd leeg gegeten. Zelfs een vriendin die normaal nogal een afkeer van gezonde alternatieven heeft, smulde er van hoewel ze zei dat het niet echt mayonaise-achtig was. Erg lekker, leuk en lekker om te maken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks