Glutenvrij de feestdagen door

Leestips

Gezond vermageren: 3 praktische tips

Het belangrijkste om echt te vermageren en op je gewicht te blijven is – tromgeroffel – een manier te kiezen die goed is voor...

Waarom ik enkel water drink en waarom je dat ook moet overwegen!

Ik krijg er zoveel vragen over dat het me gepast leek om er toch eens een uiteenzetting over te doen. En daar heb ik...

Minimalisme en duurzaamheid in je kleedkast

In mijn laatste boek 'De Beste Jij' schreef ik een gans hoofdstuk over het belang van ontstressen. Stress is wat ze de 'silent killer'...

Avocado’s to the rescue: alle voordelen op een rijtje!

Er is gezonde voeding, en dan zijn er echte powerbommetjes die vol zitten met the good stuff. Avocado's horen zeker thuis in dat rijtje:...
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ok ok, de Sint is weer naar Spanje en dus kunnen we nu EINDELIJK full-on in kerstmodus gaan. Al moet ik toegeven dat Mariah Carey hier toch al een dikke maand door de speakers knalt. Maar vanaf nu kan dat dus ook schaamteloos! Haha!

In deze post wil ik het even hebben over de struggle waar velen die glutensensitief of glutenintollerant zijn mee te maken krijgen. Want als je geen gluten eet – om welke reden dan ook – dan is ergens gaan eten, of voor je gasten een ganse menu op tafel toveren, steeds een uitdaging.

In deze post heb ik enkele tips om glutenvrij te genieten met de feestdagen

Vraag op voorhand de menu aan de gastheer of gastvrouw.

Dat lijkt misschien een beetje raar maar een goed geïnformeerd persoon is er twee waard. Wanneer je  de menu op voorhand weet kan je ingrijpen waar nodig. Je kan eventueel thuis al even checken wat een bepaald gerecht juist inhoudt – als het om iets gaat wat jou onbekend is. Je kan de gastheer of gastvrouw al laten weten dat bepaalde dingen voor jou niet zullen lukken of je kan subtiel bepaalde dingen aan je laten voorbij gaan.

Breng zelf iets mee.

Als de opties voor jou echt beperkt zijn, neem dan zelf een gerechtje mee om de glutenhoudende gerechten te vervangen, of een deel ervan bijvoorbeeld. Je kan ook een grote schotel van dat gerecht maken zodat iedereen ervan kan mee eten. Dat voelt vaak beter aan dan dat eenzame bordje met eten voor jou apart.

Besef dat niet iedereen weet waar er gluten inzitten.

Wie glutenintollerant of sensitief is die is meestal goed op de hoogte van de dingen waarop ie moet letten. Als je dat niet bent dan weet je vaak niet of iets gluten bevat en er zijn mensen die dan al snel nee antwoorden op de vraag of iets al dan niet gluten bevat.

Pas op met sauzen en vullingen.

Die lijken vaak op het eerste zicht glutenvrij maar vaak wordt er tarwe aan toegevoegd als bind- of verdikkingsmiddel.

Organiseer het diner zelf.

Het lijkt misschien wat veel maar als de gedachte alleen al aan de struggle van ergens anders te gaan eten een stressfactor is, dan is dit soms een goeie oplossing. Neem zelf de controle!

Een aantal glutenvrije recepten die ik kan aanraden.

Het cashewbrood, als sneetje bij een lekkere groentesoep bijvoorbeeld.
Havermout koekjes. Neem ze gerust mee als extraatje voor iedereen. Ze zijn super lekker en niemand zal weten dat het gezonde(re) koekjes zijn. Check zeker dat je haver letterlijk ‘glutenvrij’ zegt op de verpakking!
Broccolibrood op Italiaanse wijze. Een perfect alternatief voor die mini pizza’s bij de aperitief.

Kies voor merken waarvan je zeker bent dat ze glutenvrije producten aanbieden.

Als je geen tijd hebt om zelf wat te maken kan je altijd iets meenemen van een merk waarvan je weet dat ze 100% glutenvrij zijn. Gelukkig zijn er dezer dagen veel mogelijkheden om zonder enig keukenwerk lekker glutenvrij te genieten. Schär bijvoorbeeld biedt zowat alles wat je je kan bedenken aan in een glutenvrije versie. Van crackers en gebak tot brood en pasta.

En wat zijn jouw tips om glutenvrij te feesten door te komen?
Laat het zeker weten in de comments onderaan deze post!

2 REACTIES

  1. Top post. Ik ben al enige tijd gluten intolerant, en het is best moeilijk als je ergens uitgenodigd word. Ondertussen weet iedereen het al, dus passen ze met veel plezier het menu aan, en dat geeft ook de kans aan hun om nieuwe dingen te ontdekken.

  2. Biota, allergeenarme cateraar, organiseert haar glutenvrije brunch op de nieuwe kindvriendelijke locatie Bizar Café te Gent!
    Jullie mogen de gebruikelijke buffetvorm verwachten, met allerlei zoets & hartigs om te ontdekken en een gezellige sfeer & bediening!

    Volwassenen: €20.50 (Incl bubbels*: €24.50)
    Kinderen >6j: €10 — Kinderen 6-12j: €15

    Prijzen inclusief water, fruitsap & 1 warme drank naar kezue per persoon
    *Met bubbels: een speciale “Cupido’s Kirr” zonder alcohol!

    Plaatsen zijn beperkt, dus tijdig reserveren is een must!
    (max. 49personen) — Reserveren via Biota

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks