Itโs my birthdaaaaaay!! En dus zocht ik naar een manier om eens goed te (ge)zondigen vandaag. En of ik de manier gevonden heb! Ik ben mijn dag vandaag begonnen met een spik splinternieuw receptje voor lekkereย sticky havermoutkoekjes. Een heeel zoet receptje deze keer โ cause itโs my BD-day! En ik zeg het je nu al, ze zijn to-die-for!
Suiker moeten we proberen te vermijden maar ALS je dan toch voor suiker gaat, kies dan zeker voor een natuurlijke en ongeraffineerde suiker, daar zitten dan in ieder geval nog een beetje goede dingen in ook. Geen lege calorieรซn dus. Ik heb al geleerd dat het bij mij vooral gaat over de zoete smaaksensatie en daarvoor heb je echt niet ganseย suikerbommen nodig. Net daarom maak ik deze koekjes lekker klein (3 a 4 cm doorsnede). Een ideaal koekje voor na het eten bij een thee bijvoorbeeld. Of als het je verjaardag is gewoon al van โs morgens vroeg! Hihi!
In De Gezonde Goesting had ik ook al eens havermoutkoekjes gemaakt, met slechts 3 ingrediรซnten en zonder toegevoegde suiker. Die zijn uiteraard nog een beetje gezonder omdat ze minder suiker bevatten. Deze koekjes hebben wel suiker, zijnde deย natuurlijke suikers: kokosbloessemsuiker en ahornsiroop. Mijn advies is dus ook: met mate. En heerlijk van genieten vooral! Das ook belangrijk voor je gezondheid.
De koekjes die ik gemaakt heb zijn glutenvrij, lactosevrij, zonder boter, zonder geraffineerde suiker en ze zijn ook vegan (let wel op welke chocolade je gebruikt!). Ze hoeven ook maar 7 minuten in de oven.
Ingrediรซnten:
- 70 gram havermout (indien glutenvrij let op de verpakking!)
- 1/4 theelepel natriumbicarbonaat (verkrijgbaar in de supermarkt)
- 1/4 theelepel zout
- 2 eetlepels kokosbloessemsuiker (verkrijgbaar in Bioplanet of natuurwinkel)
- 3 theelepels ahornsiroop (laat deze weg voor een minder zoete versie)
- 40 gram 85% pure chocolade
- 1 eetlepel gesmolten kokosolie
- 1 eetlepel amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 1 grote eetlepel amandelpasta (verkrijgbaar in Bioplanet of natuurwinkel)
Hoe:
- Doe de haver, natriumbicarbonaat, het zout en de kokossuiker in de blender. En blend tot de haver fijn is en alles goed gemengd is.
- Doe alles andere ingrediรซnten behalve de chocolade erbij. Meng goed door elkaar, met een vork of lepel.
- Hak de pure chocolade heel fijn. En doe het dan bij onder het mengsel.
- Gebruik twee theelepels om kleine hoopjes van het mengsel te maken op een bakpapier.
- Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 7 minuten.
- Laat minimaal 10 minuten afkoelen (you can do this!)
- Bewaar in de koelkast (indien er over zijn!)
Enjoy!
Laat zeker weten wat je ervan vond!
Super lekkere koekjes! Heb er ondertussen mijn eigen variant van gemaakt met bio hazelnootpasta! Hmm ๐ Ik vroeg mij wel af hoelang ik ze kan bewaren in de frigo? Bedankt voor al de lekkere receptjes! #Bigfan
Kan het zijn dat ik ze niet crunchy krijg.. wel heel lekker van smaak!!!