Ondertussen zit de Gezonde Goesting erop en wat zijn die 8 weken voorbij gevlogen seg! Het was een fantastische belevenis om een tv-programma te mogen maken over mijn grootste passie! Ik ben het ganse njam-team super dankbaar voor de fijne draaidagen en wil ook iedereen bedanken voor de lieve comments alle weken en de vele foto’s die ik heb doorgekregen van de gerechten die jullie gemaakt hebben. Absoluut hartverwarmend! Als je één van de afleveringen gemist hebt dan kan je de herhalingen nog op njam bekijken, of gewoon online in de videozone van Bye Bye Cheeseburger bijvoorbeeld.
Eén van de populairste recepten was het broccolibrood uit de eerste aflevering. Dat viel blijkbaar echt goed in de smaak. In de aflevering heb ik er een smosje van gemaakt met tonijnsalade zonder mayonaise. Maar vandaag wil ik je nog een ander alternatief voorschotelen. Namelijk: het broccolibrood op Italiaanse wijze! Suuuuuuper lekker en ideaal als lunch!
Wie het broccolibrood nog niet gemaakt heeft wil ik er even op wijzen dat het goed vult. Ik gebruik namelijk amandelmeel in plaats van tarwe en dus krijg je veel noten binnen bij zo’n broodje. Wat dan weer het voordeel heeft een lekker vol gevoel te geven, ook al eet je er niet zoveel van – hoera! Net daarom vind ik het ook zo fijn een stukje ‘on the go’ mee te nemen. Elk hongertje is zo gestild!
Nog een tip voor het broccolibrood? Eén: doe niet alle broccoli in één keer in de blender maar stukje per stukje. Trust me on this one! En twee: maak het dun. Kies een voldoende ruime ovenschaal om het broccolibrood in te doen.
Voor de rest is het een super simpel recept en absoluut foolproof!
Het recept hieronder is voor vier stukken broccolibrood (stukken zo groot als op de foto). Reken op 2 a 3 stukken per persoon. En ja op de foto’s liggen er maar twee stukjes, ik kon écht niet meer wachten, oeps!
Ingrediënten:
- 1 broccoli
- 100 gram amandelmeel
- 4 eieren
- Fleurs de sel
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
- 125 gram mozzarella
- Een hand vol kerstomaatjes
- Verse basilicumblaadjes
- Extra vierge olijfolie
- peper en zout
Hoe:
- Maak het broccolibrood klaar in de oven. Het recept vind je hier op de site van njam.
- Snijd het broccolibrood in rechthoekige stukken.
- Bedek de stukken met plakjes mozzarella.
- Snijd de kerstomaatjes in schijfjes en leg ze op de mozzarella.
- Kruid af met peper en zout.
- Zet ze in de oven onder de gril, tot de mozzarella begint te smelten en de tomaatjes lichtjes krimpen.
- Voeg nog wat basilicumblaadjes en extra vierge olijfolie toe.
En smullen maar!
Ik vind dat je dat geweldig hebt gedaan Steffi! Eindelijk gezonde voeding op een positieve manier brengen op tv. Makkelijke recepten, haalbaar voor iedereen, in het bijzonder voor de beginnende healthy-food-lovers.
Ik kan alleen maar toe juichen dat er meer bewustwording komt bij mensen om gezond én lekker te eten. Zeker in een tijd waarin fast food en bewerkte producten centraal staan. Je enthousiasme werkt denk ik heel aanstekelijk.
Hopelijk komen er nog van die leuke projecten van jou!
Vele groeten van een (kleine) foodie. ?
lisa_healthy_life_happy_wife
<3 :)
Dit heb ik net gemaakt. Makkelijk en super lekker!
Heel toffe reeks! Grrag nog meer. Wat is de verhouding broccoli – amandelmeel?
Heel lekker receptje! Maar ben zelf niet zo creatief, heb jij misschien nog wat ideetjes wat je allemaal bij het broccolibrood kan eten?
Tip om het “gedoe” met de blender te vermijden:ik gebruik de keukenrobot.Het resultaat is hetzelfde,maar gaat wel 2 keer zo snel 😉
Hmm, dit ziet er top uit! Dit ga ik zeker proberen.
Hmmmm dit ziet er goed uit…. Helaas een notenallergie hier, zou ik het amandelmeel kunnen vervangen door kokosmeel of…???
Hey Brenda,
Ik zou het eens met havermeel proberen! 🙂
Super lekker en heel makkelijk te maken!
Dag Steffie! Bedankt voor je mooie website en fantastisch programma op Njam! Ik ben fan! 🙂
Ik heb net het broccoli brood gemaakt (yummie!) en vroeg me af hoe en hoe lang ik het best kan bewaren?
Dankje!
Heeey Ellen,
Ik bewaar het in de koelkast, max drie dagen! 🙂
Hopelijk was het lekker!! 🙂
xoxo
S
Hey Steffi ,
Zalig jou receptjes ??
Heb jij ook een eigen kookboek ?
Mvg
Capaldi Nathalie
Hey Nathalie,
Daar wordt aan gewerkt! 🙂
Zou dit ook lukken zonder eieren?
Hier gluten, koemelk en ei allergie… geen makkelijke combinatie!
Hey Elke,
Veel mensen met eierallergie, of vegans, die laten chiazaden trekken in water (gebruik 3 keer zoveel water als chia zaden, laat 5 minuten trekken). Ik heb het zelf nog niet gebruikt voor broccolibrood maar het is zeker de moeite om het eens te proberen! Laat me weten of het lukt! 🙂
xoxo
Steffi
Heb het geprobeerd met chiazaad maar het lukt niet ! Het brood blijft vochtig en is bijgevolg niet in stukken te snijden ! Heb het zelfs 15 minuten langer gebakken maar het blijft een soort broccolimousse en dus geen brood ! Jammer want de smaak is wel goed ! Heeft er iemand een ander idee dan het chiazaad om de eieren te vervangen ?
ik heb iets gevonden in de bioplanet als vervanger voor ei, maar heb het nog niet gebruikt, lupinemeel noemt het…. misschien het proberen waard
Kan het broccolibrood ingevroren worden?
Kan je dit brood ook maken in een droogoven? groetjes, Karin
Een super gerecht, viel hier in de smaak!
Ik vond het alleen wat droog … heb je tips??
Hoe kan je dit best bewaren in de ijskast? in een potje of in zilverpapier of ?
Best in een (glazen) potje 😉
Heejj,
Ik vind het broccolibrood echt super lekker, ga deze variant zeker eens proberen.
Ik vroeg me af wat de voedingswaarden zijn van dit brood?
Groetjes
lekker het broccoli broodje,nu deze nog proberen. Fan van de gezonde goesting :-)-
is amandelmeel hetzelfde als amandelpoeder?
groetjes
Nee je moet specifiek zoeken naar amandelmeel. 🙂
Lekker lekker Lekker!
Pas geprobeerd en het brood is echt goed te combineren. Merci voor de tips.
Let wel op in je titel: Itliaanse wijze (a is weggevallen) 😉
X
Leuk als hapje of voorgerechtje!
x AC
Broccolibrood goed gelukt , je zei in je aflevering dat je ook kon variëren met andere groenten. Bloemkool neem ik aan maar zijn er ook nog andere alternatieven kwestie van mijn dochter te helpen om er de moed in te houden
Groetjes Hilleke
Heel lekker van smaak! Alleen kreeg ik het moeilijk los van het bakpapier, het was ook niet zo stevig zoals het er bij u uitzag. Wat zou ik verkeerd gedaan hebben?
groetjes!
Hi Liesbeth,
Hmmm, misschien nog een beetje langer in oven laten. Ook niet alle bakpapier is even anti-kleef.
Hopelijk volgende keer makkelijker. 🙂
xoxo
Steffi