Cashewbrood (glutenvrij)

Leestips

Butternut in de oven (recept)

Lasagne heeft als geen andere ovenschotel iets troostend over zich hangen. Over mijn schouder kijk ik even naar de dikke druppels die uit de...

Spaghettipompoen met bolognaisesaus

Vandaag op het menu: spaghetti bolognaise zonder pasta! Omdat iedereen fan is van bolognaise maar niet elke health-lover zot is van pasta. Plus, het is...

Ovenschotel van zoete aardappel, courgette en gehakt

Zoete aardappel, my latest obsession!  Nu ik voorlopig geen quinoa eet - jep, nog steeds Whole30 detox - heb ik wat andere bronnen van vezels nodig...

Vanille amandel granola

Granola, mijn favoriete ontbijt. Hoewel havermout ook wel ergens bovenaan de lijst topt natuurlijk. Moeilijke keuze tussen de twee maar aangezien ik mijn havermout...
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Na het groot succes van mijn bananenbrood nu een versie zonder bananen. Want – het is bijna niet te geloven – maar er zijn dus mensen die niet zo zot zijn van bananen. Erger nog, sommigen zijn er allergisch voor – jeezes, mijn ergste nachtmerrie! En het is natuurlijk gewoon leuk om nieuwe recepten te testen.

Het verschil met dit cashewbrood is dat het minder zoet is. Ik vind het, meer dan het bananenbrood, brood in plaats van cake. Het sleutelingrediënt is de cashewboter. Die kan je zelf maken maar je kan het ook gewoon kopen in de lokale natuurwinkel, in de Bioplanet of online. Doordat ik cashewbrood gebruik in dit recept gaat het brood ook goed vullen, ten slotte krijgen we wel wat noten binnen op deze manier. Ik vind het heerlijk om ’s ochtends een sneetje of twee bij een roereitje en wat gegrilde groenten uit de oven te doen. YUMMIE! Of met een beetje chia confituur bijvoorbeeld. Op de foto hierboven heb ik er een laagje kokosyoghurt op gedaan en dan belegd met rood en blauw fruit en wat amandelschilfers en kokosschaafsel. Ook een winner!

Het brood is glutenvrij zoals ik al zei. Is dat nodig? Hoh. Daar valt over te discussiëren. Ondertussen is het duidelijk dat toch wel wat mensen te maken hebben met een glutenintolerantie. Genetisch gezien komt het voor bij 1 op 100 mensen. Vaak wordt het pas op latere leeftijd ontdekt. De ene heeft er ook al meer last van dan de andere. Voor de duidelijkheid; dit is een bewezen feit en geen mythe. Maar ook de glutensensitiviteit komt steeds vaker voor – ook geen mythe meer ondertussen. Dat wil zeggen dat je niet intolerant bent voor gluten maar toch wat vervelende klachten hebt daarvan. Vaak hebben mensen dat niet door omdat de klachten vaag zijn en mensen ze gewoon zijn. Het gaat van winderigheid en een opgeblazen gevoel, tot moe zijn en spier- en gewrichtspijnen Je kan altijd eens proberen wat het geeft als je een week of drie glutenvrij eet. Ik ben zelf niet glutenintolerant maar toch voel ik me stukken fitter als ik minder tarwe eet. Je kent je eigen lichaam het best, dus ga zeker zelf eens op onderzoek uit.

Glutenvrij brood zelf maken

Ingrediënten:

  • 250 ml cashewboter (ongezoet en ongezout!)
  • 4 eieren
  • 4 grote eetlepels kokosmeel
  • 4 grote eetlepels amandelmelk (zelf maken? Recept hier)
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 1 grote eetlepel ahornsiroop of honing
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1/2 theelepel zout

Hoe:

  1. Meng cashewboter, eieren, amandelmelk, appelazijn en ahorn of honing.
  2. Meng in een andere kom het kokosmeel, natriumbicarbonaat en het zout.
  3. Meng de twee samen tot een glad beslag. Doe het in een silicone langwerpige cakevorm.
  4. Zet in de oven op 170 graden voor zo’n 45 minuten.
  5. Laat zeker 20 minuten afkoelen voor je het in schijfjes snijdt.

Smakelijk!

Je kan het brood makkelijk 5 dagen bewaren en je kan het ook toasten!

Vorig artikelKiwi en aardbeien ijsjes
Volgend artikelWeleda Skin Food

16 REACTIES

  1. Dag Steffi, wat een leuk recept. Dat ga ik zeker eens proberen! Kan je dat kokosmeel ook vervangen door andere soorten meel of gaat dan de essentie verloren?

    • Ik heb het zelf nog niet geprobeerd met amandelmeel bijvoorbeeld. Met kokosmeel vind ik het wel heel licht en met amandelmeel zal het wat zwaarder worden. Ook zal je dan de verhouding met je eieren misschien wat moeten aanpassen.. Succes! Laat me zeker weten mocht je het geprobeerd hebben! 🙂

  2. Hallo,
    Sinds vorige week moet ik een héél streng dieet volgen. Geen fruit, enkel bessen en ananas, geen tarwe, geen zuivel. Het leek voor mij een onbegonnen taak te zijn. Tot ik jou recepten las. Een hele verademing. En nog lekker ook. Het cashewbroodje is een succes.

  3. Hoi Steffi,
    Dit is echt een geweldig recept!
    Ik kook zelf ontzettend graag, maar bij mijn vriend hebben ze onlangs PDS vastgesteld, en is gluten- en lactose intolerant. En dan is het niet altijd eenvoudig om telkens iets nieuws uit te vinden ;).
    Door deze blog kan ik eens een aantal dingen uitproberen, het brood was in ieder geval al een succes.

    Groetjes

  4. Dag Steffi
    Ik heb vorig weekend je boek gekocht en al enkele receptjes uitgeprobeerd. Superlekker! De tip bij het bereiden van de paprika gevuld met quinoa en kippegehakt is heel handig.
    Ik wou dit weekend het cashewbrood eens uitproberen. 4 grote eetlepels kokosmeel, 4 grote eetlepels amandelmelk: met wat komt dat ongeveer overeen in gram en ml?
    Prettig weekend!
    Ann

  5. Dag Steffi,

    Ik heb vandaag het cashewbrood gemaakt; maar het ziet er veel lichter vanbinnen uit bij mij dan bij jou. Ik heb witte cashewpasta gebruikt, want ze zeiden in de biowinkel dat dit hetzelfde was als cashewboter. Ik gebruikte kokosmeel (wel heel wit meel).
    Heb ik ergens iets misgedaan of verkeerd gebruikt? Is er verschil in cashewboter – cashewpasta? Of heb je verschillende soorten en heb ik de verkeerde gebruikt?

    Albasten bedankt voor je feedback!

    Groetjes
    Anke

  6. Steffi, ik ben grote fan van jouw boeken (ik heb ze trouwens allemaal), jouw programma’s op njam en jouw recepten. Ik heb er ondertussen al veel uitgepropeerd. Met succes. 😉 Mijn dochter is ondertussen een volwassen vrouw, maar toen ze 9 mdn oud was hebben ze bij haar coeliakie en lactose intolerantie vastgesteld. Ik kan je vertellen dat dat 33 jaar geleden een hele opgave was om gezond voor haar te koken. En glutenvrij brood zelf maken, was een ramp. Ondertussen maken we samen jouw recepten en zijn se superblij met al jouw tips. Thank Steffi.

  7. Steffi, ik ben grote fan van jouw boeken (ik heb ze trouwens allemaal), jouw programma’s op njam en jouw recepten. Ik heb er ondertussen al veel uitgepropeerd. Met succes. 😉 Mijn dochter is ondertussen een volwassen vrouw, maar toen ze 9 mdn oud was hebben ze bij haar coeliakie en lactose intolerantie vastgesteld. Ik kan je vertellen dat dat 33 jaar geleden een hele opgave was om gezond voor haar te koken. En glutenvrij brood zelf maken, was een ramp. Ondertussen maken we samen jouw recepten en zijn we superblij met al jouw tips. Thank Steffi.

    Terry

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks