Functional Training: Wat en voor wie?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Het afgelopen half jaar heb ik mij aan functional training gewaagd. En dat in Borsbeek, in de studio van Hanna Mariën en Christoph Strijbos. Met regelmaat heb ik erover ge-IG-ed (woorden uitvinden, ben ik goed in!) en nu wil ik graag volledig uit de doeken doen wat het mij mij gedaan heeft en wat jij er misschien aan kan hebben.

Wat is Functional Training

Misschien een kort woordje over functional training in de brede zin van het woord. Bij functionale training word je individueel begeleid, of je kan het met twee doen of eventueel in een groepslesje (met een beperkt aantal deelnemers zodat er genoeg aandacht is voor het individu!). Er wordt geen gebruik gemaakt van toestellen maar van bodyweight en wat props. De ‘functional’ duidt al een beetje aan dat het een specifieke doelstelling heeft. Veel sporters doen daarom functional training om specifieke spiergroepen specifieke spiergroepen (gelinkt aan bewegingen in hun sport of net om disbalans door de sport te compenseren, denk aan een rechtshandige tennisspeler, functioneel goed dat hij rechts sterker is, maar links mag niet te zwak zijn), maar even goed balans, techniek of kracht bijvoorbeeld,  te trainen om op deze manier nog meer uit hun sport te halen. Mensen die heel graag gaan hardlopen maar om de zoveel tijd een blessure hebben bijvoorbeeld zijn soms heel sterk gebaad hun techniek aan te passen zodat ze in de toekomst zorgeloos kunnen sporten – lopen. Functioneel juist bewegen om je performance te verhogen.

Bij mij ging het in de eerste instantie om mijn yoga. Mijn core is niet zo sterk en dat speelt me vaak parten; ik ben niet zo stabiel en in het verleden heb ik ook al eens een lelijke blessure opgelopen. Doordat bepaalde spiergroepen bij mij wat ondertraind zijn en andere overtraind werkte ik dat ook steeds meer in de hand. De sterke spieren namen het over van de zwakke waardoor de zwakke minder werkte en nog zwakker werden en omgekeerd. Tijd dus om dit aan te pakken. Met Christoph heb ik vooral gewerkt op buik- en bilspieren (m’n core dus) en stabiliteit. Niet alleen om ze sterker te krijgen maar ook gewoon ze te leren ‘activeren’. Waar ik vroeger schijnbaar 100 oefeningen kon doen zonder m’n bilspieren te voelen, kon ik nu soms nog amper uit m’n auto stappen! It was working! Haha!

Maar ik wilde ook starten met lopen, alleen “was ik echt geen loper” zei ik altijd. Das ondertussen veranderd, over hoe ik een loper werd heb ik al eerder een artikel geschreven. Onder andere de juiste looptechniek vond ik echt belangrijk. Want lopen blijft voor mij ondergeschikt aan wat ik écht de leukste work-out vind – yoga – en het laatste wat ik wilde was geblesseerd worden door het lopen en niet maar de yoga kunnen. Door middel van functional training heb ik stevig aan die looptechniek gewerkt.

Ik ben er absoluut sterker van geworden en het leuke is dat na enkele keren mijn zwakkere spiergroepen automatisch meer geactiveerd werden waardoor ik ook buiten de functional training sessies zelf in de juiste richting ging. En das ook helemaal de bedoeling van functional training, je in 12 lessen op weg helpen. Daarna kan je nog steeds af en toe hernemen met een trainer, komen sporten met je sportbuddy of deelnemen aan de bootcamps. Er is ook een app waarin je oefeningen kan zetten om ook thuis verder te trainen. Dat vind ik zelf wel handig want soms wil ik gewoon even een heel korte home-training en dan zijn de oefeningen uit de app daar perfect voor. Christoph zette zo na elke training nieuwe oefeningetjes in de app, die trouwens ook visueel laat zien hoe je ze moet doen – kwestie van niet alles te moeten onthouden, hehe.

Maar ook als je niet echt goed weet wat de geschikte sport voor jou is, maar je wil gewoon wat actiever worden, dan is FT iets voor jou. Samen met een trainer kan je algemeen beginnen trainen en zo samen bekijken wat de ideale sport voor jou is. Heel leuk aan Functional Training 2150 is ook dat ze een groot team ter beschikking hebben. Zo heb ik eerst een check-up gehad bij een osteopaat die ook deel uit maakt van het team. Niet onbelangrijk want op deze manier weet je ook op voorhand wat anatomisch je zwakke punten zijn…

Functional Training samengevat

Kortom functional training heeft me het afgelopen half jaar super goed geholpen om nog dieper in mijn yoga te gaan, om verantwoord te starten met lopen en om mijn zwakke punten bij te sturen. Ik blijf de oefeningetjes doen en probeer af en toe een lesje met Christophe in te plannen om mijn technieken te onderhouden.

Wil je het zelf ook eens proberen? Check dan zeker de mooie studio van Hanna Mariën en Christophe Strijbos: Functional Training 2150. Of zoek een functional training studio bij jou in de buurt – het kwaliteitslabel voor personal trainers over België en Nederland, die ook instaat voor postgraduaat aan 4 hogescholen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks