Gezonde pizza met avocado en groenten

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Friday pizzaday! En dan heb ik het over mijn zero-guilt pizza met mé-ga veel groentjes. Dat ziet er niet alleen super gezond uit, het is het ook. Gelukkig want ik ga er vanuit dat je net om deze reden mijn blog leest! Wink*

Veggies, ze blijven de grootste superfoods van allemaal and your body looooves them. Ze zitten boordevol vitaminen, bioactieve stoffen en antioxidanten. En eigenlijk weten we allemaal dat we er nog meer van zouden moeten eten. Dat is trouwens één van de goede voornemens die ik maakte voor 2016. Groenten zouden de basis van je voeding moeten zijn, maar das niet altijd makkelijk. Reden te meer om er wat leuks mee te doen zoals bijvoorbeeld ze als topping op je gezonde pizzabodem gebruiken.

Ik kies niet voor de traditionele tomatensaus deze keer – hoewel die ook heel wat antioxidanten bevat, lycopeen voornamelijk. Nee deze keer gebruik ik avocado als onderste laag voor mijn pizza. Lekker gezonde vetten dus. En schrik niet van het woord vetten. Het zijn gezonde vetten die we nodig hebben. Trouwens, een studie heeft uitgewezen dat als je een avocado eet, je dankzij de gezonde vetten daarin veel meer vitaminen en antioxidanten uit andere groenten haalt ook. Tot wel 15 keer zoveel! Wowzie! Bring it on!

Tijd om nog meer groentjes toe te voegen dus!

Ik gebruik in dit recept een beetje mozzarella, wie die weg laat heeft een volledig paleo, lactosevrij én vegan gerecht. De groentepizza is daarnaast ook glutenvrij, vegetarisch, suikervrij, graanvrij en low-carb. Ja wadde! Maar, wat er allemaal niet in ziet is niet half zo belangrijk als de dingen die er wel in zitten, namelijk all the good stuff!

pizzadeeg zonder graan glutenvrij groenten

pizzadeeg zonder bloem

Deze pizza vult goed en is daarom ideaal om met twee op te peuzelen!

Ingrediënten gezonde pizza:

  • 80 gram kokosmeel
  • 3,5 eetlepel volle kokosmelk (uit blik)
  • 1,5 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 3 eieren
  • 1 kleine courgette
  • 6 lange groene asperges
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 avocado’s
  • 1 limoen
  • 100 gram mozzarella
  • handje vol pijnboompitten
  • rucola
  • snuifje iment d’espelette
  • Fleurs de sel en peper

Hoe:

  1. Start met het pizzadeeg. Kluts de eieren in een kom. Zeef het kokosmeel, doe het onder de eieren en de kokosmelk. Doe de Provençaalse kruiden erbij en wat peper en zout. Meng het geheel goed onder elkaar tot het een deeg vormt.
  2. Rol het deeg uit tussen twee bakpapieren en maak het goed plat. Idealiter zo’n 3 mm. Probeer het in een ronde vorm te krijgen (of niet natuurlijk en ga lekker wild!). Plaats het deeg in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 30 minuten of tot het deeg lichtjes goud (nooit bruin!) ziet en harder wordt.
  3. Snijd de courgette in schijfjes en droog ze even tussen twee keukenpapieren. Doe ze in een kom met 2 lepels olijfolie en zout en tos tot alle schijfjes geolied zijn. Plaats de courgetteschijfjes op een grill mee in de oven voor ongeveer 10 minuten.
  4. Snijd de asperges in de helft en kook  ze beetgaar.
  5. Plet de avocado’s tot crème, pers het sap van de limoen en doe het erbij. Voeg meer of minder sap toe naar believen. Voeg ook nog een beetje zout toe. Smeer de avocado crème uit over de pizza.
  6. Beleg met de courgetteschijfjes, asperges en stukjes mozzarella en zet de de pizza vervolgens kort in een hete oven net genoeg om de mozzarella lichtjes te doen smelten.
  7. Rooster de pijnboompitten en strooi ze erover. Doe de rucola erop en een snuifje piment d’espelette. Kruid af naar believen.

Aanvallen!

3 REACTIES

  1. Deze wil ik uitproberen maar ik lust helemaal geen courgette (of aubergine) …door welke andere groente(n) kan ik deze vervangen?

  2. Hoi Steffi!

    Ik ben niet zo’n fan van kokos, dus ik vermoed dat ik ook niet zo’n grote fan van kokosmeel zal zijn… Dus ik liet me wat inspireren door je broccolibrood en ik vroeg me af of het misschien een idee was om de bodem van amandelmeel en bloemkool (of zelfs broccoli) te maken? Zou dat kunnen werken? En blijft de pizza dan nog steeds lekker gezond?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks