Minder suiker eten, hoe doe je dat?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Misschien heb je het al gezien op mijn stories, nu de feestdagen achter de rug zijn ga ik me focussen op een aantal goeie voornemens. Samen met OZ zal ik deze de komende weken uitlichten op Bye Bye Cheeseburger. Omdat OZ je graag een duwtje in de rug geeft, kun je zelf je voornemens kiezen via  de website ‘slimme voornemens’. Je maakt kans op een reischeque dus snel zijn is de boodschap!

Ik gaf me nog enkele dagen na nieuwjaar om die nieuwjaarsdrinks nog even af te wachten én omdat ik nog in de US zat, maar nu is het écht wel tijd om er in te vliegen. Want met goede voornemens moet je niet te lang wachten, meteen tacklen me dunkt!

Een van mijn goeie voornemens is: minder suiker eten. En uit mijn instagram poll bleek dat ik niet de enige ben met dit goede voornemen. Suiker is waarschijnlijk de allergrootste boosdoener in ons Westers eetpatroon en het is verantwoordelijk voor een heel groot aantal typische welvaartziekten zoals diabetes type 2 bijvoorbeeld. Het verprutst onze hormoonbalans, verhoogt de kans op hart en vaatziekten drastisch en zorgt voor overgewicht. Redenen genoeg om er minder van te eten, maar dat is best een uitdaging.

Ja hoor ook voor mij. Ik gebruik dan wel geen witte tafelsuiker, maar wel ahorn en honing bijvoorbeeld. En hoewel ik een grote fan ben van wanneer je suiker gebruikt voor een meer onbewerkte vorm te kiezen zodat je nog een aantal sleutelstoffen mee binnen krijgt, het blijft een vorm van geconcentreerde suiker dus ook hiervan liefst zo weinig mogelijk..

En dan blijft de hamvraag: Hoe in hemelsnaam?

 1. Vermijd ‘sneaky’ suikers

Minderen met suikers is meer dan dat gewoonlijke klontje in je koffie skippen. De meeste van je suikers krijg je binnen door bewerkt voedsel te eten waar vaak een bom van suikers aan toegevoegd wordt. Start dus met het goed lezen van je ingrediënten. Staat er tussen de ingrediënten al suiker ja of neen? Check misschien even of je een gelijkaardig product vindt zonder. Zo is veel yoghurt gezoet bijvoorbeeld maar ook producten zoals tomatensaus bijvoorbeeld worden met regelmaat bijgezoet. Vaak gebruiken ze ook andere benamingen voor suiker zoals: dextrose, glucosestroop, maltodextrine, melasse, sacharose of sucrose bijvoorbeeld. Wees dus waakzaam!

 1. Skip frisdrank

Als er één ding is waar mensen enorm veel suikers mee binnen krijgen dan is het wel frisdrank, wat uiteindelijk gewoon liquide suiker is. Een glaasje cola bevat al gauw 7 klontjes suiker. Je kan je al voorstellen hoe catastrofaal dat is voor mensen die op een dag meerder glazen hiervan drinken. Zelf ben ik 6 jaar geleden volledig gestopt met frisdrank en 4 jaar geleden ook volledig met alcohol. Ik drink enkel nog water en thee. Ik besef dat dat niet voor iedereen heel makkelijk is. Als het moeilijk is om over te schakelen naar water, probeer er dan een smaakje aan te geven met infused water. Dat is water met fruit, groenten of kruiden erbij. Bijvoorbeeld wat schijfjes limoen en munt of schijfjes appelsien en basilicum (verrassend lekkere combo!) bijvoorbeeld aan je water toe te voegen. Meer ideeën hiervoor vind je ook in mijn eerste boek ‘De Gezonde Goesting’.

 1. Maak zoete dingen zelf

Wie zelf dingen maakt kiest hoeveel suiker ie er in doet. Een cake uit de winkel bevat naast een resem bewaarmiddelen ook vaak een hele grote hoeveelheid suiker. Probeer zoete dingen dus altijd zelf te maken. En waarom niet je traditionele recept ook wat tweeken en de hoeveelheid suiker verminderen? Bovendien kan je met sommige kruiden de zoetheid vergroten zonder extra suiker toe te voegen. Zo kan je bijvoorbeeld wat kaneel toevoegen en wat minder suiker gebruiken.

 1. Je smaakpapillen zijn adaptief

Een minder concrete tip dan wel iets om in het achterhoofd te houden: Je smaakpapillen zijn adaptief. Wie minder suiker eet zal dus mettertijd minder suiker nodig hebben om een zoet gevoel te ervaren. Vorige week was ik in de VS en dat was al weer een tijdje geleden. Bij het ontbijt in Santa Barbara was er enkel een gesuikerd yoghurtje, wat ik vroeger niet bijzonder zoet vond. Ik gaf het een kans maar na één hapje heb ik het aan de kant geschoven, mierzoet was het. Ongelooflijk hoe met de tijd mijn smaakpapillen zich zo hebben aangepast. Tijd dus om die smaakpapillen nóg gevoeliger te maken door weer wat minder suiker te eten.

 1. Eet gezonde vetten

Wanneer je gezonde vetten eet ervaar je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel die snelle suikers opzoekt. Wie zijn zoete ontbijtje dus graag wil vervangen doet er goed aan een portie goede vetten te eten in de plaats. Mijn favoriete hartige ontbijt (af en toe hartig ontbijten is trouwens ook een super tip om minder suiker te eten!) is een spiegeleitje met wat zoete aardappel en avocado. Dat geeft een zalig vullend gevoel en het is zoooo lekker! Werk het af met wat verse kruiden voor nog een extra portie voedingsstoffen.

 1. Kruidenthee in plaats van dessert

Ken je dat gevoel van iets zoets nodig te hebben na je eten? Ik alvast wel! Grote desserts heb ik al leren skippen. Wat ik wel vaak doe is een stukje zwarte chocolade eten. Daar heb ik maar een klein stukje van nodig om die zoete honger te stillen. Maar ook dat wil ik wel eens doorbreken. Tijdens mijn Detox15 bijvoorbeeld skip ik alle toegevoegde suikers en dus ook chocolade. Mijn oplossing voor dat zoetje na het eten is dan kruidenthee. En dat werkt verbazend goed. Een rooibos (Tip: probeer ook eens groene rooibos!) bijvoorbeeld, gember of muntthee, of lavendel-kamille (een combo uit mijn laatste boek) voor ’s avonds!

 

Bij deze alvast een mooie start. Blijf het volgen de komende weken. En voor wie meteen goed van start wil gaan: laat ons weten wat jouw slimme voornemens zijn en maak hierdoor kans op een reischeque!

2 REACTIES

 1. Hallo steffi

  Blij dat je je suiker inname wil beperken! En dit om de juiste redenen , om je gezondheid!( en niet om te vermageren.)
  Mijn man is thuis de kok en tovert al reeds 2 jaar iedere dag koolhydraatarme gerechten op tafel vr ons hele gezin ( we hebben 4 kinderen)
  Al reeds 2 jr proberen we ketogeen te leven. Niet omwille van dieet mr uit principes voor onze gezondheid.
  De eerste maanden zijn het moeilijkste dan heb je echt ontwenningsverschijnselen van de suiker. Het is behoorlijk lastig om hier door te gaan mr het is de moeite waard.
  Eens hierdoor heb je niet meer de sugar carvings en kan je in ons geval voldaan zijn door 3 maaltijden op een dag te eten. Ikzelf heb lang nog (te)veel fruit gegeten om mijn goestingen te stillen mr na een tijd was die goesting gewoon weg. Ik was voldaan.
  Ik kan je echt aanraden je eens te verdiepen in deze levensstijl mr wees er nt te radicaal in. Er zijn velen die alles tellen, afwegen en alles binair zien. Zo ontzeggen ze zich vele zaken waardoor het een last/obsessie wordt.Laat je creatieve geest hier eens op los. Er zijn echt heerlijke gerechten bij! Ik ben benieuwd welke gerechten je ons ng kan leren kennen. Zeker ook http://www.ketohuis.be eens raadplegen.

 2. Suiker skippen is ongelooflijk moeilijk omdat het in zoveel producten zit. Daar is voor mij geen beginnen aan, maar ik probeer wel ahornsiroop of stevia te gebruiken in plaats van suiker!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks