De 5 beste work-outs om af te vallen

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Het is een onderwerp waarover ik het niet vaak heb hier op Bye Bye Cheeseburger: afvallen. Maar na de covidpandemie zijn best wel wat mensen achtergebleven met overgewicht, en dat is niet meteen gezond. Dus: hierbij een genuanceerd artikel met 5 work-outs die je helpen afslanken op een gezonde manier!

Afslanken op een gezonde manier

Voor alle duidelijkheid: ik heb het niet graag over afslanken, omdat een gezonde en leuke levensstijl nog altijd véél belangrijker is voor mij. En als ik mensen daartoe kan inspireren, ben ik al heel blij. Want gezonder leven betekent minder stress, gezond eten, beter slapen en meer bewegen, zaken die allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hét wondermiddel bij uitstek om af te slanken bestaat dus niet, in my honest opinion. Maar werken op een gezonde en haalbare manier aan je gewicht heeft uiteraard voordelen op je gehele welzijn en intussen is het ook al ruimschoots wetenschappelijk bewezen dat regelmatig bewegen helpt om beter te verbranden, vandaar toch deze blog!

1. Yoga

Steffi Vertriest YogaIk begin als absolute yogalover niet zomaar met deze work-out natuurlijk! Zoals je al heb ik het vooral voor Bikram yoga, een heel intensieve yoga die je uitoefent in een ruimte met een luchtvochtigheid van 40 procent die verwarmd is tot 40 graden Celsius. Begin je al te zweten? Terecht, zeker als je weet dat je 26 intensieve oefeningen doet in die warmte en vochtigheid. Maar ook yogavormen zoals ashtanga of vinyasa zijn erg intens en doen je dus best wat calorieën verbranden: een Harvard-studie rekende uit dat een persoon die ongeveer 70 kg weegt ongeveer 149 calorieën op 30 minuten yoga verbrandt. Een andere studie volgde 60 vrouwen gedurende 12 weken die kampten met obesitas en stelde vast dat de vrouwen die twee keer per week een yogasessie van 90 minuten volgden slanker werden rond het middel dan de vrouwen die dat niet deden.

Naast het gewichtsverlies biedt yoga natuurlijk nog heel wat andere voordelen voor je gezondheid, want het helpt ook je geest tot rust brengen en vermindert dus ook je stresspeil.

Naast yoga is pilates trouwens ook een heel goede vetverbrander: een studie volgde gedurende 8 weken 37 vrouwen van middelbare leeftijd. Eén groep volgde drie keer per week pilates gedurende 90 minuten en viel aanzienlijk meer af rond de taille, maag en de heup in vergelijking met de vrouwen die geen beweging deden in dezelfde periode.

Steffi Vertriest Fietsen2. Fietsen

Fietsen is een andere, erg populaire sport die je kan ondersteunen om gewicht te verliezen (en fit te blijven natuurlijk). Dit kan je trouwens zowel binnen als buiten doen, tenminste als je een hometrainer hebt. Een studie van Harvard rekende uit dat een persoon van 70 kg ongeveer 260 calorieën verbrandt op 30 minuten fietsen op een hometrainer op een gematigd tempo, en 298 calorieën op 30 minuten op een fiets aan 19 à 22 kilometer per uur.

Om te fietsen moet je trouwens geen geoefend atleet te zijn: ook als beginner is dit een heel goede sport die je lichaam weinig belast, in tegenstelling tot bijvoorbeeld lopen. Het helpt ook je insulinegevoeligheid te verbeteren en verlaagt het risico op een hartziekte gezien je beweegt op cardiovasculair niveau.

3. Wandelen

Steffi Wandelen om af te vallenDe meest toegankelijke en laagdrempelige uit deze lijst is zonder twijfel wandelen. Wandelen is goed voor alles: het verbetert je cholesterol, helpt je botten sterker te maken, maakt je hoofd leeg, ondersteunt een gezonde bloeddruk en verlaagt je risico op heel wat ziektes zoals aan het hart of diabetes. Een aantal studies hebben ook aangetoond dat wandelen, net zoals andere fysieke activiteiten, goed is om je geheugen te verbeteren en geheugenverlies bij het ouder worden tegengaat. Trek je schoenen aan en start met 10 tot 15 minuten elke dag. Na een tijdje kan je zeker al langere afstanden aan en kan je meermaals per week 30 tot 60 minuten wandelen.

Een studie bij 20 vrouwen met obesitas stelde vast dat de vrouwen die drie keer per week 50 tot 70 minuten wandelden 1,5 procent van hun lichaamsvet verloren per week en bijna 3 centimeter aan taille-omtrek. Probeer elke dag even te wandelen. Neem wat vaker de trap, parkeer je auto wat verder en ga in je lunchpauze even wandelen: het maakt al zoveel verschil!

4. Krachttraining

Als we denken aan sporten, dan denken we vaak aan joggen, fietsen of zwemmen. Maar er is ook zoiets als krachttraining, en nee, dat is niét alleen voor macho sterke mannen of vrouwen weggelegd. Van gewichtheffen krijg je niet automatisch grote spieren, ze zorgen er in eerste instantie voor dat ze sterk blijven. Stimuleer je nooit je spieren, dan worden ze zwakker. Gewichtheffen kan op die manier je rustmetabolisme een boost geven, want hoe meer spieren, hoe meer calorieën je in rust verbrandt. Verschillende studies tonen aan dat je lichaam nog veel uren na het gewichtheffen calorieën verbrandt, in tegenstelling tot het effect van een aerobe activiteit zoals joggen of fietsen. Iemand van 70 kilogram kan ongeveer 112 calorieën op 30 minuten verbranden.

Een zes maanden lopende studie stelde vast dat drie keer per week 11 minuten krachtoefeningen doen het metabolisme met 7,4 procent verbeterde. Concreet werden er 125 calorieën extra per dag verbrandt. Bouw hier wel rustig op en start met een gewicht van 0,5 tot 1 kg. Als je met die gewichtjes zonder moeite reeksen van 12 keer kan doen, kan je naar iets zwaardere gewichten overschakelen.

5. Joggen of hardlopen

Steffi Vertriest Joggen om af te vallenVeel mensen die gewicht willen verliezen grijpen vaak naar deze sport, en met reden: joggen (aan 6,4 tot 9,7 kilometer per uur) of hardlopen (boven 9,7 kilometer per uur) zijn activiteiten die wel degelijk helpen om calorieën te verbranden. Om je een idee te geven: een persoon van 70 kilogram verbrandt gemiddeld 298 calorieën, zo stelt Harvard Health, op 30 minuten joggen aan 8 kilometer per uur, of 372 calorieën op 30 minuten hardlopen aan 9,7 kilometer per uur.

Lopen is vooral goed om het schadelijke buikvet dat gelinkt wordt aan verschillende chronische ziekten zoals hartziektes en diabetes tegen te gaan. Key is wel dat je deze sport goed moet opbouwen, want het is wel erg belastend voor je gewrichten. Wil je een zachtere ondergrond, dan kan je altijd lopen op een loopband (zachtere vering) of een bosondergrond. Vind je lopen te belastend, dan kan je altijd kiezen voor zwemmen: ook hier verbrand je heel wat calorieën mee! Bovendien verbetert het je flexibiliteit en je cholesterol!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks