Wat is ashtanga yoga?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Moet ik je nog vertellen dat ik verliefd ben op yoga? Nee waaschijnlijk. Een drie a vier tal jaar geleden werd ik geprikkeld door het idee om aan yoga te starten. Er was wel één ding heel belangrijk: niet te veel spirituele kul maar wel een stevige work-out gecombineerd met het werken op lenigheid. Ik kwam al snel bij Bikram uit. En al even snel was ik gebeten door de Bikram microbe. Het heeft met uiteindelijk nog drie jaar geduurd voor ik een andere soort yoga een kans gaf. Meer uit praktische overweging dan uit uitgesproken nieuwsgierigheid heb ik dan toch mijn yoga-ervaring uitgebreid. Waarom? Ik ben met Bikram yoga toch snel een 3 tal uurtjes kwijt. De les duurt 90 minuten, je bent best een kwartiertje of toch zeker 10 minuten vroeger in de zaal, je moet je omkleden, douchen na de les en bovendien rijd ik ervoor naar Antwerpen of Brussel. Enfin. It’s all worth it maar af en toe schiet er mij wat tijd tekort en dus ben ik in Edegem op zoek gegaan naar yoga dichterbij om aanvullend op de Bikram lessen te doen.

Ik koos voor Ashtanga, dat wordt wel eens de pittigste yoga genoemd en ten slotte wil ik nog steeds vooral een work-out hebben, veelmeer dan strechen of mindfullness (ook heel krachtig maar niet wat ik zocht in yoga). In vergelijking met Bikram is het een stuk minder zwaar maar wel nog krachtig. Het aanvullen van mijn Bikram-practice met Ashanga heeft me veel deugd gedaan. Meer nog, het heeft mijn Bikram practice vooruit geholpen. In vergelijking met Bikram focust Ashtanga vooral op forward bending, veel meer dan backward bending. Door de vele downward dogs train je ook je armen. Dat heb ik in het begin zeker gevoeld.

Maar wat is Ashtanga yoga nu juist? En waarin verschilt het met andere yoga’s. Toen ik zelf naar deze info op zoek was vond ik dat er weinig duidelijke info over beschikbaar was. Dat eigenlijk niemand goed kon uitleggen wat nu juist het verschil is met Vinyasa bijvoorbeeld. En heel eerlijk.. Nu begrijp ik waarom de info zo vaag is. Het is namelijk heel moeilijk uit te leggen, zeker aan iemand die nog niet aan yoga doet of met weinig verschillende soorten ervaring heeft. Maar bon. Ik ga het toch proberen.

Wat is Ashtanga yoga?

Oké. Laat ons beginnen met wat Ashtanga in theorie is. De naam betekent “8 ledematen yoga” en verwijst naar de 8 pijlers van ashtanga zijnde: de morele code (yama), zuivering (niyama), de poses (asana), controle van de ademhaling (pranayama), controle over de zintuigen (pratyahara), concentratie (dharana), meditatie (dhyana) en gedachteloos bewustzijn (samadhi). Ashtanga yoga is gebaseerd op de yoga kurunta, een manuscript van 1000 a 1500 jaar oud, dewelke in het begin van 1900 opnieuw ontdekt werd. De bakermat van yoga is in India te vinden. In India heeft men een heel holistische visie op het leven. Vandaar dat ook yoga een heel breed begrip is. Voor de ene is het stretchen, voor de andere mediteren, voor nog anderen een work-out. Klinkt verwarrend maar ik vind het juist heel mooi, want iedereen kan het op zijn manier beleven en iedereen kan wel iets uit yoga halen.

Wat betekent dat in de praktijk?

En nu in mensentaal. Ashtanga bestaat uit een vaste serie van vaste oefeningen of poses die in een vaste flow achter elkaar volgens uitgevoerd worden. Omdat het enkele uren zou duren al deze oefeningen uit te voeren wordt er meestal een selectie gemaakt. Zo zal je de yogaleraar horen spreken over ‘the primary series’, over surya namaskara A, B, C en D. Het klinkt allemaal een beetje zweverig maar de oosterse namen zijn vooral een respect naar de bakermat van de yoga. Ik vond het in het begin raar maar je went eraan. Ook het mantra dat in het begin opgezegd wordt went. Ik moet eerlijk zijn, het zijn dit soort dingen die mij nogal snel zouden doen afhaken. Ik heb het niet zo op zweverige toestanden. Ik heb wel veel met een diepere betekenis, in yoga, in het leven. Ik leef graag op buikgevoel en probeer de wereld in zijn totale holistische wezen te beschouwen maar liefst niet te geitenwollensokken-achtig. Het matra was dus heel erg wennen voor mij. Maar nu bekijk ik dat anders. Ik zie het als de ideale gelegenheid om mij voor te bereiden op een goeie sessie. Vaak kom ik nogal gehaast aan in de yoga les – door een druk leven maar ook omdat op tijd vertrekken nu eenmaal niet mijn sterkste kant is. Het mantra geeft me net die paar minuten om van focus te veranderen, om even niet meer bezig te zijn met de dagdagelijkse dingen maar me voor te bereiden uit het beste halen uit mijn practice.

En wat mag je nu verwachten als je een ashtanga lesje gaat doen? Verwacht je aan verschillende oefeningen die allemaal mooi in elkaar overvloeien. Een yogaleerkracht zal je gidsen door de verschillende oefeningen. Er staat geen muziek op maar de instructies van de leerkracht zijn je leidraad. Je zal werken op kracht, op evenwicht en flexibiliteit. Wel eens gehoord van upward en downward facing dog? Deze zullen zeker met regelmaat terugkomen en je zal het de volgende dag ook voelen aan je armen. An sich zijn de oefeningen niet zo moeilijk en kunnen ze op elk niveau uitgevoerd worden, je hoeft bijvoorbeeld helemaal niet lenig te zijn. Het is vooral de constante flow die het geheel best intensief maken. Ashtanga wordt meestal als de pittigste vorm van yoga beschouwd. Op zich kan ik me daar bij aansluiten, met uitzondering van Bikram, die steekt er qua intensiteit (voor mij) met kop en schouders boven uit.

Waar kan ik Ashtanga yoga volgen?

Hieronder lijst ik een aantal studio’s op waar Ashtanga lessen gegeven worden. Uiteraard ben ik niet op de hoogte van alle studio’s. Volg je zelf ashtanga in een leuke studio, laat dan de naam en de plaats van de studio even achter in de comments hieronder. Zo kan ik mijn lijstje aanvullen!

Antwerpen: Antwerp Yoga
Edegem: Yoga Pili
Mechelen: So Yoga

2 REACTIES

 1. Dag Steffi,

  Ik ben net begonnen met yoga lessen, ongeveer een maand geleden nu. Ik volg deze thuis a.d.h.v. youtube (yoga with adriene). Ik ben echt niet zo lenig en zou dit graag verbeteren. Daarom doe ik naast de yoga-lessen ook elke dag wat stretchoefeningen.

  Ik vroeg me echter af hoe het juist zit met lenigheid? Hoe lang duurt het voor je echt lenig bent, hoe lang en hoe vaak moet je oefenen, wanneer ben je aan het overstrechen, wat is overstrechen eigenlijk en wat doe je dan het beste (rusten, minder diep stretchen of meteen naar de dokter) verlengen je spieren echt of is het iets anders dat moet rekken, hoe ver mag je stretchen om gezond te blijven, enz.? M.a.w. ik vraag me af wat strechten juist inhoud en hoe dat gezond doet?

  Ik heb gemerkt dat je op het internet veel tegenstrijdige info hierover vind en dat sommige dingen volgens mij wat achterhaalt zijn.

  Gezien jij er ontzettend lenig uitziet en al zo lang yoga doet, dacht ik dat jij misschien antwoord zou kunnen geven op deze vragen of er misschien een blogpost over zou willen schrijven?

  Bedankt in ieder geval!

  Groetjes,
  Annelies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks