Appel Crisp (Vegan)

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik heb het zowaar gehad met die quarantaine. Vooral het menselijke contact mis ik enorm. Het knuffelen van vrienden en familie, maar ook gewoon de nabijheid van mensen voelen, het zijn dingen die ik niet gauw meer als vanzelfsprekend zal nemen. Voor mijn job kan ik meestal wel van thuis uit werken. Tenzij het lezingen, demo’s of opnames zijn, sta ik meestal in de keuken te experimenteren of zit ik achter m’n pc of piano. Maar toch doe ik zoveel mogelijk van mijn werk buitenshuis. In een koffiebarretje in de buurt, zodat ik de buzz rond mij kan voelen. Heel de dag in mijn kot blijven is voor een people-person as mezelf dus niet makkelijk. Maar toch probeer ik voldoende silver linings te vinden aan heel deze uitdaging die we collectief aangaan. Zo zie ik dat héél veel mensen aan het koken geslagen zijn. Ze hebben nu plots weer tijd om achter de potten te staan én velen willen het ook gezond aanpakken. Of dat komt door dat we allemaal even stil staan bij het belang van ons immuunsysteem en onze gezondheid in het algemeen, of gewoonweg omdat de meesten niet al te veel kilo’s willen bijkomen in deze periode, ik weet het niet. Maar wat de reden ook is, het maakt me blij dat zoveel mensen de keuken induiken. En dus dacht ik wat extra inspiratie te geven dezer dagen.

En dat doe ik dus onder andere met deze appel crisp. Super lekker, heel je keuken geurt er heerlijk van én appeltjes zijn ook nog eens top voor je bacteriepool omdat ze heel veel verschillende soorten glucanen bevatten. Het is een dessertje (nou ja.. of ontbijt natuurlijk, hihi) en dus gebruik ik wel suiker. Zoals steeds een natuurlijke suiker, namelijk een combo van kokosbloessemsuiker en ahornsiroop. Beiden zijn onbewerkt waardoor ze wat meer voedingsstoffen bevatten, maar los daarvan blijft ook dit suiker en dus geldt zoals altijd de regel: hoe minder hoe beter. Ik probeer er relatief weinig in te doen maar als je zelf nog wil verminderen dan kan dat uiteraard. Verder is dit gerechtje glutenvrij en indien je de optionele yoghurt plantaardig neemt dan is het ook vegan.

Verder ben ook ik wat aan het herdecoreren thuis (als ik IG mag geloven zijn zowat alle huizen herschilderd binnenkort!) en ook qua tafeldecoratie heb ik heel wat nieuwe dingen ingeslagen. Ik geef onderaan deze post nog wat tips mee.

Receptuur Vegan Appel Crisp.

Van de porties zoals hierboven getoond kan je er 5 a 6 maken. Voor deze post werk ik met heel wat ingrediënten van het mooie biomerkje waar ik ambassadeur voor ben: Nutridia. Je vindt hun producten op hun website en ze zijn onder andere te vinden bij Carrefour.

Ingrediënten:

Voor de appeltjeslaag:

 • 4 appels (liefst bio)
 • 1/2 limoen, het sap
 • 3 el kokosbloessemsuiker (eventueel te vervangen door ruwe rietsuiker)
 • 2 el havermeel (van Nutridia bijvoorbeeld of door zelf haver fijn de malen)
 • 4 el water
 • 1,5 tl kaneel
 • snuifje nootmuskaat

Voor de crisp laag:

 • 100 gram havervlokken
 • 50 gram amandelmeel (van Nutridia bijvoorbeeld)
 • 50 gram havermeel
 • 4 el ahornsiroop
 • 1/4 tl zout (een goei dikke snuif met andere woorden)
 • 3 el olijfolie
 • 1 tl kaneel

Hoe:

 1. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd de appeltjes in dunne schijfjes.
 2. Doe ze in een grote ovenschotel en voeg alle ingrediënten voor de appeltjeslaag erbij. Meng goed door elkaar zodat alle appeltjes gecoat zijn.
 3. Meng nu alle ingrediënten voor de crisp in een kom. Spreid de brei over de appeltjes. Het is niet erg dat niet alles bedekt is.
 4. Zet in de oven voor ongeveer 60min op 175 graden.
 5. Serveer met (vegan) yoghurt! Of met vanille-ijs, hihi (wait what? Heb ik dit juist geschreven? Quarantaine rommelt met mijn hoofd denk ik!)
 6. Smakelijk!

Het is het lekkerste wanneer het vers uit de oven komt maar je kan de leftovers in de koelkast bewaren en de volgende dag als ontbijt eten bijvoorbeeld.

Welke thee gebruik ik hierbij?

Als theesommelier combineer ik heel vaak (zeg gerust altijd) gerechten met thee en recent kreeg ik de vraag op mail of ik daar niet wat meer over wilde delen.. En dat doe ik uiteraard maar al te graag. Deze appel crisp gaat heerlijk samen met zwarte thee. En ja hoor ook die is kei gezond! Ik koos hier voor een Qimen Xiang Luo van China uit de provincie Anhui. Hij heeft een koekjesachtige ondertoon die dus perfect samen gaat met deze appel crisp.

Tafeldecoratie

As promised, voor wie nog wat inspiartie zoekt qua deco in de keuken/woonkamer. Ik was op zoek naar wat organische vibes in mijn keuken. En dit zijn de spullen die binnenkort mijn decoratie zullen aanvullen. Ik koos voor een Noorse stijl theepot, om mijn (reeds uitgebreide, oopsie) arsenaal mee aan te vullen. Een gouden bestek, omdat dat ook nog eens mooi geeft op foto (Check die appel crisp foto van hierboven!). Een organisch getint tafelkleed, want tijdens mijn virtuele dinnerdate vorige week merkte ik dat eigenlijk geen enkel mooi tafelkleed heb. En als laatste nog MEGA mooie placemats die ongetwijfeld nog in mijn foodphotography zullen terugkomen ook.

1 REACTIE

 1. Idd coronaquarantaine…
  Zal wel het woord van 2020 worden ook…
  Maar het goeie eraan is dat ik eindelijk de tijd en de moed gevonden heb om te starten met mijn healthylifestyle, want geef toe, die klik doe je niet zonder inspiratie en vooral lezen en inspiratie zoeken!
  Dit heb ik gevonden in jouw boeken, zo lekker allemaal en wij voelen ons super!
  Dus bedankt voor de inspiratie en keep going ??????

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks