Bloemkool lookbrood

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Say whooooaaaat?? Jawel, je leest het goed. Je kan brood maken van bloemkool! Na mijn bloemkool- wortelpuree zonder aardappelen, maakt bloemkool bij deze de sprong naar de number one veggie! En deze plek krijgt hij niet enkel voor zijn vele gezondheidsvoordelen (anti-inflamatoir, beschermt tegen kanker en goed voor bloeddruk en nieren,.. Om er zo maar even een aantal uit de mouw te schudden) maar ook voor zijn veelzijdigheid!

Ondertussen heb ik al bij heel wat gerechten het deeg of de aardappelen geruild voor bloemkool. Maar ik moet wel toegeven dat het een beetje oefening vraagt. En best wat spierkracht ook! De basis van bloemkooldeeg is namelijk bloemkoolrijst en that’s a tough one. Bereid je dus voor op wat gesmos en gevloek de eerste keer. But it’s so worth it!

Je begint met ‘rijst’ te maken van de bloemkool. In principe doe je dat met een blender. Alleen is dat nogal wat gedoe, de bloemkool klit nogal snel tegen de zijkanten en dan moet je steeds weer met een spatel de stukjes naar het midden doen zodat de messen er weer aan kunnen. Tegenwoordig doe ik het gewoon met een grote rasp. Yes I know, dat klinkt als een werkje van lange adem maar het valt beter mee dan je denkt. Wat ik meestal doe is een aantal bloemkolen kopen (wanneer er een promotie is bijvoorbeeld) en ze allemaal in één keer raspen om vervolgens in de diepvries te bewaren. Perfect om de achterstallige afleveringen Homeland in te halen! Het aangename aan het nuttige koppelen heet dat dan. Eens de geraspte bloemkool in je vriezer zit, heb je altijd een zakje voorhanden en dus een gezonde maaltijd in no time.

Er zijn verschillende manieren om de bloemkoolrijst te garen. Persoonlijk ben ik fan van stomen, daar bewaar je in general de meeste nutriënten mee. Maar aangezien we het vocht uit de bloemkool zullen knijpen zal koken in dit geval niet veel verschil geven. Je kan ook de microgolfoven gebruiken (8 minuten op de hoogste stand) maar zelf ben ik niet zo’n fan van de microgolfoven. Er is uiteenlopend en tegenstrijdig onderzoek naar de eventueel schadelijke effecten van de microgolfoven. Dus ik gebruik hem enkel in uitzonderlijke gevallen, of wanneer ik echt in een mega luie bui ben.

Stap 1 is dus de bloemkool shredden, stap 2 garen en daarna komt het allerbelangrijkste – als het ergens misloopt is het hier – namelijk het vocht uit de bloemkool knijpen. Om mij niet te verbranden spoel ik de bloemkoolrijst eerst af met koud water. Daarna doe je de rijst in een linnen keukendoek (een gewone gaat ook maar linnen laat meer water door). En daar komen je spieren van pas want je moet zoveel mogelijk vocht eruit wringen. Dat kan tot wel een glas vol zijn. Zolang er water blijft uitkomen: blijven knijpen!

De proporties hieronder zijn voor zo’n 10 broodvingers. Perfect als hapje voor zo’n 3 a 4 personen. Oh ja: het is paleo, low-carb, glutenvrij en graanvrij. Score!

Oké, let’s do this!

Ingrediënten:

– 1 bloemkool
– 1 ei
– 4 teentjes look
– 60 gram mozarella
– 1,5 lepel extra vierge olijfolie
– 1/2 theelepel Keltisch zeezout
– 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
– 1/4 theelepel zwarte peper

Hoe:

– Snijd de bloemkool in bloemen. Maak rijst van de bloemkool door een blender te gebruiken of een rasp. Gaar de bloemkoolrijst door hem te stomen of 8 minuten op de hoogste stand in de microgolfoven te doen.
– Spoel de gare bloemkoolrijst met koud water en doe hem in een linnen keukenhanddoek. Wring (al) het water eruit. I know you can do this!
Pers de look. Gaar in een pannetje met de olijfolie. Voor ongeveer 1 minuut. Zet opzij.
– Meng in een kom de bloemkool, de mozzarella (in stukjes), het ei (los geklopt), de verschillende kruiden en als laatste de olijfolie met look. Meng en kneed tot een massa.
– Leg een bakpapier in een langwerpige cakevorm. Doe het mengsel erin, druk een beetje aan.
– Zet de cakevorm in een voorverwarmde oven voor 25 à 27 minuutjes op 180 graden.
– Haal de cakevorm uit de oven. Hef het bakpapier uit de cakevorm en kieper om op een ander bakpapier – of op hetzelfde bakpapier – zodat de gebruinde kant naar beneden ligt.
– Zet (zonder cakevorm) terug in de oven voor nog eens 10 minuutjes.
– Haal uit de oven, laat enkele minuutjes afkoelen en snijd in stukjes. Serveer warm!

Yummy in your tummy! Enjoy!

1 REACTIE

  1. Als je de gegaarde bloemkool uitknijpt, plet je dien dan niet te veel zodat het een moesje wordt? Zijn de rijstkorrels de grootte van “gewone” rijstkorrels of iets groter?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks