Home Blog

Kombucha: wat is het en wat zijn de voordelen?

Let’s talk about kombucha! Het drankje is zeker trending voor al wie met gezondheid en healthy food bezig is, maar wat is het eigenlijk en is het echt zo gezond als wordt gezegd? Er is maar weinig wetenschappelijk bewijs over kombucha dat het zo goed zou zijn, maar het bevat zeker en vast ingrediënten die op zich wel een bewezen positief effect hebben voor je gezondheid!

Kombucha: vol probiotica en antioxidanten

Persoonlijk hou ik veel van kombucha, maar ik beschouw het wel als iets ‘speciaal’. Voor mij is het eigenlijk iets zoals een biertje of een wijntje: ik drink het als ik iets te vieren heb, of als aperitief met vrienden, wanneer de rest bijvoorbeeld alcohol drinkt.

kombucha voordelenHet is een eeuwenoud drankje en werd 2000 jaar geleden al gemaakt in China en later in Japan. Het verhaal rond kombucha is dat het zou ontstaan zijn omdat een monnik zijn thee had laten buiten staan. Hij dronk het toch op, ondanks dat het was gefermenteerd, en zou zich daarna beter hebben gevoeld. Daarna is men het beginnen gebruiken als medicijn.

Kombucha is een friszuur drankje met een beetje koolzuur in dat gemaakt wordt met thee: de basisingrediënten zijn gist, suiker en groene of zwarte thee. Dat mengsel wordt een weekje opzijgezet en het is in die periode dat verschillende gistbacteriën en zuren het drankje kombucha vormen, naast een kleine (verwaarloosbare) hoeveelheid alcohol. Het is dus een gefermenteerde drank, een proces dat ook wordt toegepast om bijvoorbeeld zuurdesem of yoghurt te maken. Kombucha wordt ook de paddenstoelendrank genoemd, omdat de bacteriën en de gist tijdens de fermentatie een soort van paddenstoelfilter of ‘scoby’ leggen over de vloeistof. Scoby (moederzwam) is een afkorting voor Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, ofwel een symbiotische cultuur van bacteriën en gist.

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat kombucha zo goed is voor onze gezondheid, maar het bevat zeker ingrediënten die dat wel zijn. Zo zitten er heel wat melkzuurbacterïen in die scoby die een probiotische werking hebben, wat goed is voor een goede darmflora en vertering, een gezond immuunsysteem en helpt bij gewichtsverlies. Ook in thee zitten heel wat gezonde componenten (antioxidantenbom!) die goed zijn voor ons lichaam, zoals je wat verder kan lezen. Kombucha bevat ook een gezonde dosis vitamine B.

kombucha zelf maken

Wat zijn de voornaamste voordelen van kombucha?

 1. Zou helpen diabetes type 2 te beheersen

Een studie bij ratten die aan diabetes leden toonde aan dat kombucha de vertering van koolhydraten vertraagde, wat ervoor zorgde dat hun bloedsuikerpeil zakte. Het was ook goed voor de werking van de lever en nieren. Als de kombucha gemaakt is met groene thee haal je er nog meer voordelen uit, want van groene thee is al bewezen dat het het bloedsuikerpeil doet zakken. Bij een grote studie bij bijna 300.000 mensen bleek dat groene theedrinkers 18 procent minder kans liepen op diabetes.

 1. Het kan antibacterieel werken

Tijdens de fermentatie wordt een azijnzuur gemaakt, iets dat ook in grote mate in azijn zit, wat een antibacteriële werking heeft. Zeker kombucha gemaakt van zwarte of groene thee kan enorm goed ongewenste bacteriën en gisten tegenhouden, terwijl het tegelijk geen negatieve invloed heeft op goede, probiotische bacteriën.

 1. Het bevat mogelijk evenveel voordelen als groene thee

Kombucha die gemaakt is van groene thee brengt veel van dezelfde voordelen met zich mee als groene thee op zich. Groene thee is één van de gezondste drankjes op de planeet omdat het zoveel antioxidanten bevat. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het drinken van groene thee helpt bij het verbranden van calorieën, het cholesterolpeil verbetert en buikvet vermindert. Groene thee vermindert mogelijk ook het risico op borst-, darm- en prostaatkanker.

Gezien het een positieve invloed heeft op de ‘slechte’ cholesterol LDL en de ‘goede’ cholesterol HDL verbetert zou groene thee ook het risico tot een hartziekte verminderen, en hetzelfde zou dus kunnen gezegd worden van kombucha op basis van groene thee. In teststudies werd ook al aangetoond dat kombucha de groei en verspreiding van kankercellen hielp tegenhouden dankzij de hoge hoeveelheid antioxidanten. Toch moet hier nog verder onderzoek gebeuren.

Is kombucha zo gezond?

kombucha gezondNog eens: hard wetenschappelijk bewijs dat kombucha zo gezond is, is er niet, maar dat is er wel voor thee en voor probiotica, twee componenten van kombucha. Het is wel essentieel dat kombucha goed bereid wordt: tijdens dat proces groeien er letterlijk heel veel bacteriën in een vloeistof die uiteindelijk dient om op te drinken en daar kan het al eens fout lopen.

In de jaren 90 zijn er verschillende mensen ziek geworden en is er minstens één iemand gestorven door kombucha te drinken. Toch hoef je niet te panikeren: het is zeker veilig om een goed bereide kombucha te drinken. Er zijn verschillende merken op de markt; de sleutel daar is te kiezen voor een niet al te zoete versie. Je wil de gezonde effecten van kombucha, niet de suikerbom.

Maak je het liever zelf, dan kan dat ook perfect, zorg er dan alleen voor dat je het op de juiste manier bereidt. Tegenwoordig kan je zo’n scoby of moederzwam online bestellen of je kan een klein stukje van een scoby nemen van iemand anders die al kombucha maakt. In elk geval: geniet af en toe van je kombucha, it’s definitely the good stuff!

Wat is MCT olie?

Misschien heb je hier en daar wel al iets opgevangen over MCT-olie? Het wordt steeds meer gebruikt door atleten en ook kokosolie, dat veel MCT’s bevat, wordt steeds populairder. Maar wat is het juist? Een korte introductie!

Wat is MCT-olie?

MCT staat voor Medium-chain Triglycerides of triglycerides (vetten) met middellange ketens. Ze zitten vooral in voedingsmiddelen zoals kokosolie (55 procent), palmpitolie (54 procent), volle melk (8 procent) en boter (8 procent). Het meeste MCT haal je uit specifieke MCT-olie, die wordt gemaakt door een specifiek proces dat fractionering wordt genoemd, waarbij de MCT’s uit kokos- of palmpitolie worden geëxtraheerd en geïsoleerd. Dit kan je dan als supplement bij je voeding innemen, maar vraag zeker raad aan je arts voor je eraan begint. Je let ook het best op als je MCT-olie aanschaft, want sommige producenten verkopen het als vloeibare kokosolie, wat niet hetzelfde is.

Voordelen in vetten? Hello?

Waarom zou je nu in hemelsnaam enthousiast moeten worden over vetten en ze ook nog eens vrijwillig willen innemen? Wel, zoals je waarschijnlijk wel weet hebben we ook vetten nodig: ze worden enerzijds verbrand en omgezet tot energie (yes!) en opgeslagen als lichaamsvet (iets minder yes!).

MCT OlieHet grootste deel van je voeding bestaat uit vetzuren met lange ketens, dat wil zeggen dat ze tussen de 13 à 21 koolstofatomen bevatten. Middellange vetzuren bevatten tussen de 6 en 12 koolstofatomen waarbij er een aantal (caprylzuur, caprinezuur) bepaalde voordelen zouden hebben voor ons lichaam, en aanzetten tot onder meer een betere verbranding van vet, omdat ze sneller worden verwerkt door ons lichaam en dus ook sneller worden opgenomen.

Hoe zit dat juist in elkaar? MCT’s gaan rechtstreeks naar de lever, waar ze enerzijds als instant energiebron kunnen worden gebruikt of anderzijds worden omgezet in ketonen, stoffen die aangemaakt worden als de lever grote hoeveelheden vet afbreekt. Ketonen worden normaal gezien alleen maar aangemaakt als je een keto-dieet volgt en je lichaam dus een tekort aan koolhydraten heeft. Je gaat dan in zogenaamde ‘ketose’ waarin je veel vetten verbrandt. Ketonen vormen ook rechtstreekse energie voor de hersenen, die normaal gezien liever glucose (uit koolhydraten) als brandstof hebben. Je hebt dus een goede energiebron voor je hersenen, maar door minder koolhydraten te eten. Met andere woorden: de vetzuren van MCT’s worden efficiënter aangewend en verteerd en zullen dus sneller als energiebron worden gebruikt.

MCT-olie heeft nog voordelen die bevestigd worden door wetenschappelijk onderzoek.

 • Zo toonde een studie aan dat mensen die dagelijks bij het ontbijt twee theelepels MCT-olie namen minder aten tijdens hun lunch dan de mensen die gewone kokosolie namen. Het geeft je met andere woorden een langer verzadigd gevoel.
 • Het zou ook helpen bij een betere vetverbranding en ervoor zorgen dat je minder koolhydraten nodig hebt tijdens het sporten. Dat is vooral voor sporters en atleten interessant.
 • Het zou ook een positief effect hebben voor mensen met diabetes, juist omdat het helpt minder vetten op te slaan en meer vet helpt verbranden.

MCT-olie heeft nog tal van andere voordelen, onder meer in het kader van Alzheimer, hartziekten, epilepsie en autisme, maar daar schrijf ik graag later nog eens een uitgebreider artikel over! Ondertussen toch excited geraakt? Je kan makkelijk MCT olie kopen bij Holland & Barrett – daar doen ze momenteel trouwens een leuke promotie over de hele website; dus zeker de moeite om eens te checken!

Soja: is het goed of slecht voor je?

Over soja is al heel wat geschreven. Er heerst best wat onduidelijkheid over, want is het nu echt zo gezond voor je, of zou het juist negatief zijn voor bijvoorbeeld je hormonenwerking en het risico op onder meer kanker en schildklieraandoeningen vergroten? Bottomline is dat er weinig tot geen sterk wetenschappelijk onderzoek is dat de negatieve effecten bevestigt, maar verder onderzoek is zeker nog noodzakelijk.

Wat is soja?

Soja producten gezondSoja is een redelijk nieuw voedsel voor ons: de sojaboon komt oorspronkelijk uit China, waar het al lang als voedsel wordt gekweekt. Pas in de achttiende eeuw kwam het ook tot in Europa. Het grootste deel van onze soja komt uit de VS, Argentinië en Brazilië, maar het wordt ook in Europa gekweekt, zoals in Italië, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Ikzelf eet het af en toe, sojasaus is bijvoorbeeld een geweldige smaakmaker, maar ook met miso en tofu werk ik wel af en toe, maar toch vermijd ik om het alle dagen te eten. Vooral omdat het nog relatief nieuwe voeding is voor ons westerlingen en we er in mijn ogen beter geleidelijk aan wennen. En uiteraard is er die algemene regel van genoeg af te wisselen.

Waarom is sojavoeding zo gezond?

Sojavoeding ken je misschien vooral van de sojayoghurts en -melk, dat zijn de meer bewerkte varianten. Daarnaast zijn er ook de minder bewerkte versies, zoals sojabonen zelf natuurlijk, tempeh, edamame en tofu. Waarom zou het zo gezond zijn? Eerst en vooral bevatten sojabonen een hele waaier aan belangrijke nutriënten zoals eiwitten, essentiële aminozuren, plantaardige vetten, vezels en een heleboel vitamines, mineralen en antioxidanten. Kortom: veel van de good stuff!

Om je een idee te geven: sojabonen bevatten 18 gram aan eiwitten, tofu 17 gram en tempeh 20 gram van de dagelijks aanbevolen dosis. IJzer scoort respectievelijk 29, 15 en 12 procent in de bovenstaande ingrediënten. Ze bevatten heel veel koper (van 45 tot 60 procent!) en mangaan (36 tot 56 procent). Bij sojamelk en -yoghurt ligt dat ter info wel een pak lager, alleen in selenium blinkt sojayoghurt uit met 24 procent van de dagelijks aanbevolen dosis.

Hieronder even de grootste voordelen op een rijtje!

1. Soja is goed voor het hart

Soja BonenSoja kan goed zijn voor je hart en dat ligt meer bepaald aan het feit dat sojabonen veel isoflavonen bevatten, een subklasse van de polyfenolen en ook gekend als fyto-oestrogenen, omdat ze zich kunnen vasthechten aan oestrogeenreceptoren en ze kunnen activeren. Soja wordt dan ook vaak in de context geplaatst van hormonen, meer bepaald van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, omdat het de werking ervan zou nabootsen, maar onderzoek wijst toch uit dat de isoflavonen van oestrogeen op vele manieren verschillen van soja-isoflavonen en dus een eigen unieke werking hebben op het lichaam.

Het zijn de soja-isoflavonen die erg gezond zijn voor het hart, omdat ze infecties in de bloedvaten verminderen en de bloedvaten ook elastischer maken. Zo toont een onderzoek dat als je een sojarijk voedingsplan volgt je tot 15 procent minder kans zou hebben om te sterven aan een hartziekte.

Het feit dat het zo’n positief effect heeft op je bloedvaten maakt dat het ook de bloeddruk verlaagt en dus goed zou zijn voor mensen die lijden aan een hoge bloeddruk. Onderzoek is er wel nog niet over uit of dit positieve effect op de bloeddruk alleen voor mensen met een hoge bloeddruk geldt, of het ook van toepassing is op mensen met een gemiddelde bloeddruk.

2. Soja is goed voor de bloedsuikerspiegel

Het zijn opnieuw de soja-isoflavonen die een positief effect zouden hebben op de bloedsuikerspiegel en op insulineresistentie, al is hier meer onderzoek nodig.

Een rapport van 17 gerandomiseerde controlestudies stelt bijvoorbeeld dat soja-isoflavonen een licht positieve impact hebben op de bloedsuikerspiegel en het insulinepeil bij vrouwen in hun menopauze. Het zou, zo stelt een ander onderzoek, ook een dergelijk positief effect hebben bij mensen met type 2-diabetes of het metabool syndroom (hoge bloeddruk en cholesterol, hoge bloedsuiker, abdominaal vet met risico tot diabetes type 2, hartziektes en -aanvallen). De verschillende onderzoeken spreken zich wel nog wat tegen, dus opnieuw: meer onderzoek is nodig!

3. Soja kan “slechte” cholesterol verlagen (en de “goede” verhogen)

Een rapport suggereert dat sojarijke voeding de LDL-cholesterol (de “slechte”) met 2 tot 3 procent zou verlagen, terwijl de goede cholesterol, HDL, met 3 procent zou stijgen en de hoeveelheid triglyceriden met 4 procent zou dalen. Zeker mensen die al een verhoogd risico lopen op hartziektes (hoge cholesterol, diabetes type 2, obesitas) zouden hier voordeel bij hebben. Het zijn vooral de weinig bewerkte sojaproducten zoals tofu, tempeh, sojabonen en edamame die deze positieve invloed op het cholesterolpeil hebben.

4. Soja zou de klachten van de menopauze verminderen.

Zoals je al in het begin van de blog kon lezen zijn de soja-isoflavonen in staat om zich te binden aan oestrogeenreceptoren in ons lichaam en kunnen ze hen ook activeren. Daarom zou het ook positief zijn om regelmatig op je menu te zetten tijdens de menopauze, omdat je lichaam dan gestopt is met de aanmaak van oestrogenen, met alle mogelijke klachten zoals vaginale droogheid, vermoeidheid, pijn aan de gewrichten en ‘vapeurs’ tot gevolg.

Er zijn zeker en vast studies die wijzen op het feit dat soja helpt om deze klachten te verminderen. Gezien het de werking van oestrogeen nabootst zou het dus ook goed zijn voor de gezondheid van je botten en het risico op osteoporose verminderen, maar ook hier moet nog verder onderzoek gebeuren, net als over het positieve effect op borst- en andere soorten kankers (je zou minder risico lopen).

Soja goed voor je

Is soja nu goed of niet?

Maar hoe komt het nu dat sommige mensen zich zorgen maken over soja? De grootste bezorgdheden draaien rond het vervangend effect van oestrogenen. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat de werking van de isoflavonen in soja zwakker en ook anders zijn dan die van oestrogeen, met dus ook een andere impact op het lichaam.

Soja MelkDat het dus als man slecht zou zijn om soja te eten omdat het de aanmaak van testosteron zou verminderen is niet juist; geen enkel onderzoek heeft een dergelijk verband gelegd. Babymelk op basis van soja is evenmin slecht voor baby’s, noch voor de schildklier als voor de ontwikkeling van de hersenen of de seksuele ontwikkeling. Wat de gevolgen zijn op lange termijn moet nog wel onderzocht worden, dus hier is toch nog wat onduidelijkheid.

Kortom: de meeste nadelen worden tot op vandaag niet met sterk wetenschappelijk bewijs gestaafd.

Mijn mening? Soja is zeker goed om af en toe te eten, zeker omdat het zoveel nutriënten bevat, maar kies dan eerder voor de minder bewerkte versies zoals sojabonen, edamame, tofu en tempeh – wederom mijn LHI methode die ik hier toepas. Ook de gefermenteerde versies van soja, zoals sojasaus, miso, (tempeh) en ‘natte’ zijn meer aangewezen dan de niet-gefermenteerde. Soja zou ook zogenaamde antinutriënten bevatten die ervoor zorgen dat ons lichaam minder goed voedingsstoffen opneemt, maar de soja koken, fermenteren en marineren zou dat effect verminderen.

Toch is er nog veel onduidelijk, meer bepaald omdat sojabonen bijvoorbeeld vaak genetisch gemodificeerd zijn en dus restanten van herbiciden kunnen bevatten. Maar ook over het nabootsend effect van oestrogeen, de impact op de seksuele ontwikkeling en op de schildklier en verschillende soorten kankers moet nog verder onderzocht worden. Dus: eet het zeker af en toe, dat doe ik ook, maar kies zo vaak mogelijk voor de weinig bewerkte versies! En kies daarnaast ook altijd voor bio!

Boekentip: Judgement Detox door Gabrielle Bernstein

0

Gisteren las ik de laatste pagina van dit boek. Het was weer even geleden dat ik een boek uitlas. Dat is een beetje mijn eigen schuld, aangezien ik afgeweken ben van mijn eigen regel: lees niet meer dan twee boeken tegelijkertijd. Dat waren er de afgelopen weken 5, waarvan enkele mastodonten van meer dan 500 pagina’s. Maar bij deze dus nog eens een review. Deze keer over een boek van Gabrielle Bernstein. Ze bracht al andere boeken uit, waaronder “The Universe Has Your Back” (in het Nederlands: Het Universum staat achter je.) waarnaar ik onder andere verwijs in mijn eigen boek De Beste Jij en in mijn laatste nieuw boek “De Kracht Van Gedachten” – coming soon!! In deze review heb ik het boek over ‘Judgement Detox’.

Judgment Detox boek‘De mate waarin je een ander beoordeelt, even streng ben je voor jezelf’, een soortgelijke quote vond ik ooit in een boek van de Mexicaanse schrijver Don Miguel Ruiz. En ik vond hem ongelooflijk raak. Bovendien is het weten hiervan een goeie manier om afstand te nemen van kwetsende uitspraken die mensen soms kunnen doen, of bijvoorbeeld wanneer mensen op sociale media gemene dingen zeggen. Mensen met veel judgment hebben mogen dan wel bitchy overkomen, maar eigenlijk zegt het veel over het leed dat ze zelf meedragen. Het zegt wat over hoeveel ze zichzelf beoordelen. Een gemene comment zegt dan ook altijd meer over diegene die hem geschreven heeft dan over diegene aan wie hij geadresseerd is. Als ik nu mensen iets gemeen hoor zeggen of iets beoordelend zie schrijven op social media, dan denk ik vooral aan hoe streng die mensen naar zichzelf zijn.

Maar oordelen doen we allemaal wel eens en werken aan je oordeel over anderen is daarom niet gewoon iets nobels maar net omdat het een weerspiegeling is van je eigen oordeel naar jezelf, is het ook werken aan jezelf. Misschien is het wel de ultieme vorm van self-love?

Om deze reden pikte ik dit boek van Gabrielle Bernstein op. Het is een boek dat heel vlot leest. Het is heel makkelijk en behapbaar geschreven. In het eerste deel van het boek legt ze uit hoe we vaak veel oordeel hebben over anderen. En dit vaak justificeren ook. No worries, het is ook gewoon iets heel menselijk. Een eerste stap is dan ook durven kijken naar je eigen oordeel. Het willen zien.

Daarna geeft Bernstein allerhande tips – gaande van journallen tot meditatie – om hiermee om te gaan. En ik moet toegeven dat een aantal van haar tips me heel wat inzichten hebben gegeven. Zelfs als je met de tips niet aan de slag zou gaan denk ik dat het een geweldig boek is om in jezelf te exploreren hoeveel je oordeelt maar vooral: wat daar aan de basis van ligt. Want oordelen is een defensiemechanisme en het onder ogen zien van je eigen oordelen kan je helpen om oude wonden eindelijk te helen.

Een interessant boek dat ik zeker kan aanraden. Ik ben – as you might know – een fan van boeken te lezen in de originele taal, indien dat voor jou een optie is natuurlijk. Het boek bestaat voorlopig nog niet in het Nederlands maar het is gelukkig wel makkelijk geschreven dus ook met een matig niveau van Engels zou deze moeten lukken.

Creatief zijn met water: 3 lekkere mocktails

Februari is aangebroken en ik was het zelf bijna vergeten, maar het is zover: Tournée Minérale. Olé!! Dé maand waarin we traditiegewijs allemaal een inspanning doen om de ganse maand geen alcohol te drinken. In een van mijn vorige posts had ik het er al eens uitvoerig over: ikzelf drink enkel water en thee (hence waarom Tournée Minérale zo aan mij passeert). Alcohol is ondertussen een ver verleden – hoe dat komt kan je ook in mijn vorige post lezen – maar voor velen blijft het toch een uitdaging. En het feit dat we dezer dagen minder om handen hebben maakt het er niet noodzakelijk gemakkelijker op.

Lekkere Mocktails Steffi VertriestIk sprak eerder deze week met een vriendin van me die zei dat het tijdens deze Corona tijden net moeilijker voor haar is om dat glas wijn te laten staan. Voordien was het vooral op restaurant of in het weekend, maar sinds de eerste lockdown is het voor haar en haar vriend een gewoonte geworden om ook ’s avonds bij het eten een glas uit te schenken. Vooral voor de gezelligheid, die we nu toch vooral thuis moeten creëren.

Challenge accepted! Want gezelligheid en lekkere drankjes dat kan ook zonder alcohol, me dunkt!

Sinds enkele maanden ben ik ambassadeur van SipWell, het Belgische lokale water dat niet enkel van onze eigen bodem komt maar ook nog eens z’n uiterste best doet om zo ecologisch mogelijk te zijn. Ze zijn onder andere CO2-neutraal en de flessen worden tot wel 60 keer hergebruikt (én milieuvriendelijk gereinigd trouwens!). Wat voor mij het grootste voordeel is aan mijn SipWell koeler? Dat ie me eraan herinnert om lekker veel water te drinken doorheen de dag én dat ik in één, twee, drie een glaasje tap. Oh ja, en een lage droogrest, voor de beste thee’tjes mee te zetten dus!

Samen met SipWell ging ik ook voor Tournée Minérale aan de slag. Onder andere om water aantrekkelijker te maken op je tafel. Eén van de uitdagingen voor al wie niet gewoon is om water te drinken bij de maaltijd, is om water er aantrekkelijk en feestelijk te doen uitzien. Onderschat de kracht van het oog maar niet. Een groot deel van de gezelligheid van een glaasje wijn komt van de leuke fles op de tafel, het ritueel van het ontkurken en ga zo maar door. Een handig trucje is daarom om wat meer hart en ziel in je water te steken. Gewoon al je water mooi presenteren kan een wereld van verschil maken in je beleving, met de elegante glazen en karaffen van SipWell bijvoorbeeld (die je ook kan winnen trouwens, zometeen meer daarover!). Dat geeft toch altijd dat “ietsje meer”. Ook een kleine smaakmaker kan je water extra aantrekkelijk maken. Kies voor natuurlijke en subtiele ingrediënten zoals fruit of kruiden, die geven een boost aan je tafeldecoratie én zijn bovendien gezond ook.

Mag het nog een beetje extra zijn..? Dan heb ik ook drie mocktails voor je in petto. Een wintermocktail – vergelijkbaar met een gezonde sangria, een rosé champagne maar dan op basis van witte thee en een virgin mojito om het weekend mee op te leuken.

lekkere mocktails recepten

Winter mocktail – voor 6 personen.

 • 500 ml heet water
 • Zwarte thee (6 gram losse thee of 2 theezakjes)
 • 2 kaneelstokjes
 • 6 eetlepels Ahornsiroop (of meer naar smaak)
 • 500 ml granaatappelsap
 • 200 ml versgeperst sinaasappelsap
 • 1 appelsien in dunne plakjes
 • 1 limoen in dunne plakjes
 • 1 citroen in dunne plakjes
 • 1 appel in kleine blokjes
 • 3 cups bruiswater

Zo maak je het:

Laat de thee trekken in het heet water, samen met de kaneelstokjes, voor zo’n 5 minuten.

Haal de thee eruit en doe de ahorn erbij. Laat afkoelen.

In een grote kan doe je het granaatappelsap, sinaasappelsap, en al het fruit.
Doe de koude thee samen met de kaneelstokjes erbij en roer goed. Laat idealiter een volledige nacht in de koelkast staan. Voor het serveren vul je aan met bruiswater.

Rose champagne – voor 4 personen

 • 12 gram Witte thee (een Pai Mu Tan bijvoorbeeld)
 • 500 ml water
 • SqueezeWell watermeloen (of een cassis of zelfgemaakte coulis)
 • 500 ml Bruiswater
 • Gedroogde of verse eetbare rozen (als decoratie)

Zo maak je het:

Combineer de 12 gram losse witte thee en 500 ml water (op kamertemperatuur), laat deze een nachtje trekken in de koelkast.

Verdeel over 4 glazen, vul ze allemaal half met de coldbrew thee en leng aan met bruiswater. Voeg er een druppeltje SqueezeWell aan toe en werk af met gedroogde bloemen.

Virgin mojito – voor 1.

 • 1 tl Kokosbloesemsuiker
 • Verse muntblaadjes
 • 1 Limoen + meer voor de afwerking
 • Ijsblokjes
 • Bruiswater

Zo maak je het:

Neem vijf muntblaadjes en kneus ze samen met de kokosbloesemsuiker in een vijzel tot je de munt heel goed ruikt. Pers de limoen uit in een glas. Giet het mengsel van de zonet gekneusde kokosbloemsuiker met munt erbij en laat even trekken. Leng vervolgens aan met bruiswater. Werk af met een takje verse munt en een kwartje limoen.

Steffi Vertriest Mocktails Give-AwayGive-away:

Ik heb ook nog leuk nieuws, want ik mag van SipWell een setje van hun mooie nieuwe glazen en karaffen weggeven, alsook een selectie van hun (suikervrije) SqueezeWell smaakjes om je water op smaak te brengen. Een ideaal pakketje om in no time je tafel mooi aan te kleden én je water een extra smaakje te geven.

Laat me in de comments weten wat jouw manier is om meer water te drinken en binnen twee weken kies ik een winnaar uit!

Gezond dessertje: Banaan-pinda flapjack

Who’s up for some baking? Ik ben super enthousiast om je voor te stellen aan mijn laatste nieuwe receptje, waarvan ik nu al weet dat je het awesome gaat vinden!

gezond dessertje flapjack banaan pindaDeze keer ben ik aan het bakken gegaan en na een beetje tweaken is deze geweldige flapjack ontstaan. Uiteraard de gezonde(re) versie. Deze flapjack is glutenvrij en lactosevrij en ik maak hem met een minimale hoeveelheid ahornsiroop.

Een flapjack is een traditionele koek uit Groot-Brittannië en volgens mijn roomie uit Londen is het de beste koek om bij een kop thee te eten. Heb ik uiteraard meteen uitgetest en guess what.. Ik kan haar geen ongelijk geven. Zelf heb ik hem gecombineerd met een zachte zwarte thee uit Vietnam maar door de chocolade die in de flapjack zit kan je hem ook zeker combineren met een meer uitgesproken zwarte thee zoals een Assam of een Ceylon thee.

Hij is heerlijk zacht, rustiek en vooral héél lekker. Je kan het als dessertje eten maar ook als ontbijt bijvoorbeeld. Zowel warm als koud te smaken én on-the-go mee te nemen. Yes ideed, deze flapjack heeft alles wat een dessertje moet zijn voor mij.

Ingrediënten van dit gezond dessertje

 • 3 bananen
 • 250 gram havervlokken
 • 2 grote eieren
 • 6 el pindapasta (100% pinda)
 • 1 el kokosolie
 • 4 el ahornsiroop
 • 250 ml amandelmelk
 • 1 tl vanille extract
 • 1 el chiazaad
 • ½ tl zout
 • 100 gram zwarte chocolade (min 70% puur)

banaan-pinda flapjackHoe:

Prak de bananen tot een papje. Voeg alle natte ingrediënten samen in een kom en meng tot een glas geheel.

Voeg nu alle droge ingrediënten samen en mix door elkaar.

Meng vervolgens de natte en de droge elementen onder elkaar. Bekleed een diepe ovenschaal met wat bakpapier en giet het mengsel erin. Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 40 minuten.

Snijd in stukken en smul ervan terwijl ze nog warm zijn of laat ze afkoelen en verorber ze dan.

Teapairing:

Combineer met een zwarte thee, een Assamthee of Ceylon thee gaan perfect samen met deze gezonde Flapjack.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks