Home Blog

Let’s talk about… sex!

0
sexualiteit

Oké oké, op deze blog heb ik het al over veel gehad, maar volgens mij heb ik dit onderwerp nog nooit aangesneden. Nochtans is het een heel belangrijk topic. Ja hoor. Ook voor je gezondheid. So let’s talk about sex baby!

Recent viel het me op hoe we in een toch al redelijk geseksualiseerde maatschappij nog opvallend veel taboe hebben over seks. In mijn opleiding Psychoneuro-immunologie kwam dit aspect best vaak naar voren, maar toen had ik er nog niet echt oog of oor naar. Over tijd werd het me steeds meer hoe ook deze component een cornerstone vormt van onze gezondheid.

Seksualiteit is een drive die net als onze andere drives smooth moet verlopen en die – wanneer ondergesneeuwd – ook sterke negatieve gevolgen kan hebben. Seks heeft bovendien onnoemelijk veel voordelen voor onze gezondheid. Zo kan het je bloeddruk verlagen, verbrand je er calorieën mee, je leeft er langer door, verstevigt je spieren en het reduceert je kans op hart- en vaatziekten.

Onderzoek toonde ook al aan dat mensen die regelmatig seks hebben, significant meer immunoglobine A (IgA) in hun speeksel hebben want een goede marker is voor een beter en sterker immuunsysteem. IgA is een antilichaam dat een grote rol speelt in het voorkomen van ziekten. Daarnaast slapen we ook beter als we meer seks hebben en hebben we blijkbaar minder vaak hoofdpijn (voilà, dat excuus is dan ook meteen van de kaart geveegd).

Maar daar stopt het niet bij. Het is ook goed voor je mentaal welzijn en voor je emotionele stabiliteit. Bij mannen verlaagt vaak seks hebben de kans op prostaatkanker – tot bijna 40% zelfs. Bij vrouwen zorgt het voor een betere controle over je blaas, verbetert het je fertiliteit, versterkt het de bekkenbodemspieren, reduceert het incontinentie en menstruele pijnen.

seksualiteit

Maar er schuilt een gevaar. Want heel wat mensen kampen met een gewrongen relatie met hun eigen seksualiteit. Mede door het aanhoudende taboe erover, zitten we vaak in een rigide keurslijf als het op onze seksualiteit aan komt. We hebben allerlei ideeën over hoe het moet. Hoe je het doet. In welke volgorde. Wie welke rol speelt. Enzovoort. De waanzinnig grote porno-industrie doet daar ook niet altijd goed aan. Het duwt ons in een bepaalde richting. Het doet ons assumpties maken en een soort ‘algemeen normaal’ schetsen, terwijl seks een bijzonder persoonlijke beleving is. Niemand kan zeggen hoe jij het moet ervaren. Het is vooral een kwestie van intern te gaan graven. Niet enkel lichamelijk trouwens maar ook op spiritueel niveau. Het is een vorm van expressie geven aan seksuele energie. Als ware een dans met je partner, een intieme dans die jij invult naargelang wat prettig is voor jou.

De truc is dus niet om, nu je de vele voordelen van seksualiteit kent, halsstarrig te proberen meer of vaker seks te hebben. Maar eerder om te werken aan de manier waarop je kan relaten met seks en nog meer.. met je seksuele expressie. Ik kan sterk aanraden je te verdiepen in wat lectuur daarover! Al heel wat mensen schreven bijzonder interessante en openbarende dingen over dit thema.

Boeken kunnen je helpen met je interne seksuele beleving en om je nieuwe dieptes van je seksualiteit te laten ontdekken. Nieuwe lagen in je seksuele beleving. Echt! Maar daarnaast kan je ook lichamelijk exploreren. Dat kan met of zonder een partner (want ja ja de voordelen van seks gelden gelukkig ook voor masturbatie).

amsterdam wallenIk was een tijdje geleden in Amsterdam, waar vele sexshops zijn. Wat me daar opviel was dat die drukbezocht worden. De vele sexshops staan daar op zowat elk moment van de dag bomvol mensen. Jong en oud! Er heerst daar helemaal weinig tot geen gène over, zo lijkt het. Mensen stellen ook uitvoerig vragen en de uitbaters kunnen je allerhande tips geven. Over zachte touwen om aan bondage te doen – zodat je je huid niet beschadigd – over waar je rekening mee moet houden bij het gebruiken van een voorbindpenis en met welke buttplug je best start als newbie. Maar evengoed hoe je subtiel je seksuele beleving kan verbeteren: een vibrator, een massagegel,… Je hoeft heus niet naar extremen te grijpen. Als je eens bij onze Noorderburen bent, wandel eens een seksshop binnen. Al ware het maar om die gène – zelfs als die maar heel klein is – in de kiem te smoren. En wie weet ontdek je nog wat!

Voel je vrij om jouw ervaringen hier mee te delen in de comments. Ook op deze manier kan je een deel taboe weghalen, voor jezelf en voor anderen, en dat is ook nog eens goed voor je gezondheid!

Thee en thee accessoires als kerstcadeau: mijn favorieten!

0
rooibosthee ambar

Dat ik van thee houd, daar hoef ik je vast niet meer van te overtuigen. De quote “Tea is life” kan je wel heel letterlijk nemen bij mij. Als theesommelier én gepassioneerd theeliefhebber probeer ik ook steeds iedereen aan de thee te krijgen en dé ideale manier daarvoor is mensen laten kennismaken met hoe lekker thee wel kan zijn. Het beste kopje thee vraagt niet enkel heerlijke thee van hoge kwaliteit maar ook een aantal attributen. Zo is bijvoorbeeld een waterkoker die op exacte temperatuur kan verwarmen geen overbodige luxe maar eerder een must voor het betere kopje.

juiste temperatuur voor theeIn mijn workshops en lezingen zeg ik er meestal bij ‘dus als je nog niet weet wat op je Kerstlijst te zetten…’ en nu Kerst steeds dichter bij komt, dacht ik mijn trouwe lezers nog een keertje te herinneren aan de uitgelezen kans om nu thee accessoires én theetjes op hun lijstje te zetten.

Het is geen geheim dat ik ondertussen bijna twee jaar geleden niet enkel mijn theelijn AMBAR, maar ook het platform Thee.be de grond uit stampte – samen met een geweldig team uiteraard! In de aanloop naar de feestdagen steken we er hier op kantoor allemaal extra onze schouders onder.

Ik lijst even op welke items zeker op je kerstlijstje moet zetten:

1. Een waterkoker op temperatuur

Ik zei het al, het is een van de beste investeringen voor wie een perfect kopje thee wil zetten. Dit omdat thee vaak bitter smaakt als je hem op 100 graden Celsius zet. Groene thee bijvoorbeeld zet je beter maximaal op 80 graden, oolong tot 90 graden en zwarte thee tot 98 graden. Bij sommige thees is het een kwestie van meer smaak eruit te halen wanneer je het water niet laat doorkoken, de zwarte thee bijvoorbeeld. Maar bij sommige thees maak je de thee uiterst bitter en gewoonweg niet lekker door hem te heet te zetten en dat zou zonde zijn. Een must dus voor de echte theeliefhebber!

Op de webshop hebben we een iets goedkoper variantje en dan de luxe versies met een zwanenhals. Ze komen in verschillende kleuren!

2. De Magic Teamaker

Een superleuke manier om thee te zetten. Je doet je theeblaadjes in de teamaker, je giet er heet water bij en laat het vervolgens infuseren voor enkele minuten. Wanneer hij klaar is zet je de teamaker op een theeglas of theemok en loopt de thee in je glas. Hef hem op en de thee stopt met lopen. Sounds like magic? Het heet dan ook niet voor niets ‘Magic Teamaker’.

Magic Teamaker - Theemaker Kopen - Thee.be

Theemakers zijn relatief nieuw op de markt en zijn een ware hype aan het worden. Vele restaurants en lunchbars switchen naar theemakers omdat het prachtig oogt en ze vele mogelijkheden bieden. Je laat de thee trekken in de teamaker en wanneer deze genoeg getrokken heeft, op de juiste temperatuur,...
€29,95

3. To-go mok met katten

Of ook wel my famous all-time favorite CATMUG.! Deze super leuke on-the-go mug met silicone dekseltje neem ik bijna elke ochtend mee in de auto, voornamelijk met mijn lievelings ochtend-theetje erin: de Dark Pearl Oolong. De katjes maken mij altijd super vrolijk. Een leuk cadeau om te geven én om te krijgen.

To-go mok met katten - Thee.be

Dubbelwandige porseleinen mok met kattenprint. De inhoud bedraagt 270ml. Dankzij het siliconen lid makkelijk om van te drinken.
€16,95

4. Keramische set Japanse theetassen

Een setje prachtige theemokjes die je meteen doen wegdromen. Dit setje doet al meer dan een jaar dienst bij mij en het is heerlijk om er de dag mee te starten. Je krijgt meteen Aziatische vibes met dit setje en het geeft mij altijd de nodige zen die ik zo met thee associeer. Het komt bovendien in een prachtige doos waardoor het een ideaal cadeau is.

Keramische set Japanse theetassen 150ml - Thee.be

Deze set van traditionele Japanse theetassen is perfect voor wie van design en authenticiteit houdt.
€41,95

5. Romantische glazen + gouden theefilter

De hippe theedrinker drinkt dezer dagen niet meer uit een mok, maar uit een glas. Al een hele tijd circuleren er glazen met een dubbele wand, maar wie vandaag de dag helemaal up-to-date wil zijn die keert terug naar de echte glazen. Dat is niet enkel mooi, maar het verbetert ook je thee-ervaring. Doordat je de warmte van de thee aan je handen voelt, ga je bewuster je kopje leeg drinken. Ik ben grote fan van deze mooie romanstische glazen en die combineer ik liefst met een gouden theefilter.

6. Coldbrew fles

Nog een hele leuke cadeau is een Coldbrew fles, hiermee kan je makkelijk je thee koud laten infuseren. Coldbrew thee is niet enkel heel hip maar ook heel makkelijk en lekker om de ganse dag door te drinken. Met deze theefles kan je ook heel mooi je koude thee meteen serveren zonder dat de blaadjes in de glazen terecht komen. Ook leuk voor op de feesttafel met andere woorden.

Thee kopen als cadeau

En dan is er natuurlijk nog de thee zelf. Voor wie moeilijk kan kiezen selecteerde ik er een aantal om je op weg te helpen.

1. Een thee voor oma.

Earl Grey, Rosehip Symphony, Verveine thee

2. Een thee voor de yogi.

Innerpower, Spirit guide, Youthful Yogi

3. Een thee voor de groene theedrinker.

Green Jasmine AMBAR, Apple & Ginger Fusion, Orange Passion

4. Een thee voor de zoete kauwen.

Turkish Orchard, Orange Dream, Tropical Paradise

5. Een thee voor de theesnob.

Muscatel Oolong, Dragon Pearls, Shangri La AMBAR

6. Een thee voor onbekenden (Secret Santa)

Re-vitaliser AMBAR, Ginger Fresh, Forest Walk

Wil je nog wat meer op safe spelen? Op Thee.be hebben we ook verschillende thee ontdekkingspakketten. Bij deze pakketten stelden we een ruime waaier aan smaken samen waardoor de ontvanger van het cadeau allerhande smaken kan uittesten. En daarnaast hebben we ook nog cadeaubonnen (die starten al vanaf 10 euro).

Wat is jouw favoriete theecadeautje om te geven en om te krijgen? Laat het me weten in de comments.

Gezond omgaan met je BMI en calorieën, hoe doe je dat?

0
BMI Hoofding

Wie mij al even volgt, weet dat ik niet zo gek ben op het tellen van calorieën of afslanken, omdat ik meer in het totaalplaatje geloof en denk dat je beter werkt aan je volledige levensstijl. En toch kunnen kleine puzzelstukjes je wel een extra zetje geven om een stap in de juiste richting te zetten. Dat kan bijvoorbeeld door snel je BMI te berekenen en stil te staan bij hoeveel calorieën je lichaam nu echt nodig heeft.

Verschil in soorten calorieën

Feit is dat ik vaak de vraag krijg hoeveel je dagelijkse calorie-inname nu moet zijn. Er zijn heel wat mensen die kampen met overgewicht, zeker na de COVID-19-pandemie, en graag no-nonsense informatie willen krijgen. Dus: hier komt-ie!

Eerst en vooral zou ik niet te veel een gewoonte maken om calorieën op zich te tellen, omdat er een groot verschil is tussen 1000 kcal uit fruit en groenten of 1000 kcal uit bijvoorbeeld koffiekoeken of pizza. De voedingsbestanddelen in het een zijn zoveel meer waard dan in het ander; in koffiekoeken of pizza spreken we vooral over ‘lege’ calorieën die niets extra aan vitamines, mineralen of vezels bijbrengen aan ons lichaam. Het is oké om eens te zondigen, dat zul je mij niet horen zeggen, maar het is wel een belangrijke om mee te nemen als je een beetje op je calorie-inname wilt letten. Kies dus verstandig. Je mag bijvoorbeeld veel meer van groenten eten dan van koeken vooraleer je aan die 1000 kcal komt. Het voordeel: groenten vullen je maag goed én ze zijn een bron aan allerlei goeds voor je lichaam.

BMI en calorie-inname berekenen

BMIWil je graag bewust worden van hoe het nu met de algemene staat is van je lichaam, dan kun je onder meer even je BMI berekenen, dat kan snel via deze calculator. Het is niet dé heilige graal om te bepalen of je nu al dan niet gezond bent, maar het vormt wel één van de indicaties, naast het opmeten van je vetmassa. Je kunt bijvoorbeeld veel wegen, maar als sporter veel spiermassa en dus weinig vetmassa hebben. Het is belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken.

Daarnaast is het slim om verstandig om te gaan met hoeveel, en vooral, welke calorieën je inneemt op een dag. Voor een vrouw is dat iets minder dan voor een man, maar ook hier spelen weer verschillende factoren een rol, zoals of je dagelijks heel actief bent of niet. Hier kun je alvast snel berekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt en leren over wat een calorie juist is.

Geen hongergevoel

Steffi VertriestHet is geen geheim dat je minder calorieën moet innemen dan je er verbruikt als je wilt afvallen, maar je pakt het dan het best wel verstandig aan, want iedereen kent dat vreselijke hongergevoel als je te weinig hebt gegeten waardoor je dan toch ineens een pak koeken zou opeten. Het is bijvoorbeeld slim om meer eiwitten te eten, omdat je daarvan een verzadigd gevoel krijgt en ze essentieel zijn voor de opbouw van je spieren.

Daarnaast geven ook vezels dat verzadigd gevoel, net als het drinken van voldoende water. Wil je eens afwisselen, ga dan niet voor een frisdrank of fruitsap, ook bommen aan lege calorieën, maar kies voor bijvoorbeeld groene thee, één van mijn favorieten, of voor kruidenthee of water met een smaakje. Vergeet ook niet rustig de tijd te nemen als je eet en goed te kauwen; zo zul je je minder snel overeten.

En last but not least: beweeg en slaap voldoende. Slaap is zo’n belangrijke speler in je hongergevoel, dus probeer echt genoeg goed te slapen. Het zijn al die kleine puzzelstukjes die je zullen leiden tot een gezonde levensstijl!

Waarom zeewier zo gezond voor je is

1
zeewier gezond

Voldoende variatie brengen in onze voeding is gezond, en soms mag het ook wel wat exotischer zijn, vind ik. Zo verwerk ik graag af en toe zeewier in mijn gerechten, omdat het een bom is aan vitamines en mineralen en het heel wat processen in ons lichaam kan ondersteunen. Een overzichtje waarom het zo goed voor je!

Wat is zeewier?

Zeewier verwijst naar heel wat verschillende soorten van algen en waterplanten die in verschillende soorten water groeien, zoals de zee, meren en rivieren. Algen uit de zee zijn meestal eetbaar, terwijl verswaterplanten meestal giftig zijn. De algen variëren ook van kleur, gaande van rood, groen, bruin tot blauwgroen, en van grootte. Kelp kan enorm groot worden, fytoplankton kan dan weer microscopisch klein zijn.

Er zijn heel wat soorten zeewier die voornamelijk populair zijn in de Chinese en Japanse keuken. De bekendste soorten zijn:

 • Wakame: bruine algen die meestal in een verse zeewiersalade worden gebruikt, maar ook kunnen verwerkt worden in stoofpotjes en soepen.
 • Nori: deze rode alg ken je van de gedroogde vellen die gebruikt worden om sushi in te rollen.
 • Zeesla: een soort van groene nori die erg op saladebladeren lijkt. Je eet het meestal rauw in salades of gekookt in soepen.
 • Kombu: een soort van kelp met een heel sterke smaak die voornamelijk wordt gebruikt voor bouillon van soep.
 • Kelp: een bruine alg die meestal tussen bladeren gedroogd wordt en aan gerechten wordt toegevoegd. Het is een goed glutenvrij alternatief voor noedels bijvoorbeeld.
 • Agar: deze ken je misschien wel als plantaardig bind- en verdikkingsmiddel voor bijvoorbeeld gebak. Het heeft een geleiachtige structuur die uit algen wordt gehaald.
 • Chlorella: meestal vind je deze groene, eetbare alg op de markt in de vorm van poeder.
 • Spirulina: een kleine alg die hoort tot de familie van de cyanobacteriën, een soort van micro-organismen die dus familie zijn van bacteriën, maar deze zijn in staat tot fotosynthese. Ze vormden ooit de eerste vorm van leven op deze aarde. De Azteken gebruikten deze superalg al veel, maar daarna geraakte het in de vergetelheid. Het duurde tot ruimteorganisatie NASA de alg weer populair maakte toen ze het idee opperden dat hun astronauten het zouden kweken in de ruimte, juist omdat het zo’n bom aan essentiële voedingsstoffen is die in extreme omstandigheden kan groeien.

In bepaalde supermarkten, biowinkels of Aziatische winkels vind je een verschillend aanbod aan zeewier. Het is een beetje experimenteren in het begin, maar eigenlijk is het gemakkelijk te verwerken in je maaltijden.

Waarom is zeewier zo gezond?

Nori Groen ZeewierHet eten van zeewier bevat veel voordelen voor je gezondheid, omdat het hogere dosissen aan voedingsstoffen en antioxidanten bevat dan de meeste andere voeding. Zo vind je veel ijzer, mangaan en koper in zeewier, maar ook kleine dosissen van vitamine A, C, E en K, naast zink, folaat (actief foliumzuur), magnesium en calcium. De eiwitten in sommige zeewiersoorten zoals spirulina en chlorella bevatten alle essentiële aminozuren. Het is ook een goede bron aan omega-3 vetzuren en vitamine B12.

 1. Zeewier bevat bijvoorbeeld stoffen als jodium en tyrosine, stoffen die de werking van de schildklier De schildklier produceert hormonen die de groei, energieproductie en voortplanting helpen controleren en de schade in de cellen herstellen. Zonder genoeg jodium kun je last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, haarverlies, een droge huid of gewichtsschommelingen. Zeewier bevat een hoge dosis van de dagelijks aanbevolen dosis jodium. Gedroogde wakame bevat per gram bijvoorbeeld ongeveer 93 procent van de dagelijks aanbevolen dosis, gedroogde nori 25 procent en gedroogde kombu 1,6 procent. Kelp is de beste bron van jodium: één theelepel gedroogde kelp bevat 59 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
 2. Regelmatig zeewier eten kan het risico tot het krijgen van diabetes type 2 Wetenschappers hebben ontdekt dat zeewier verschillende bestanddelen bevat die de bloedsuikerspiegel helpen regelen en preventief werken tegen diabetes type 2 en obesitas. De stof fucoxanthine zou ook helpen om lichaamsvet te verminderen, maar hierover moeten er nog meer studies gebeuren bij mensen.
 3. De vezels in zeewier zorgen er dan weer voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt en dus minder sneller hongeraanvallen krijgt. Het kan dus een goed idee zijn om regelmatig zeewier te verwerken in je maaltijden als je graag wat gewicht kwijt wilt (maar vergeet niet dat er niets zoiets bestaat als wondermiddeltjes en je er ook altijd een gezonde levensstijl op na moet houden). Zeewier bevat, afhankelijk van de soort, 25 tot 75 procent van het aantal vezels van de meeste fruit- en groentesoorten. Dat maakt dat het eten van zeewier een goede manier is om de gezondheid van de darm te verbeteren. Als het evenwicht tussen ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën zoek is, kan je ziek worden, zelfs chronisch. Als je genoeg vezels eet, kunnen de ‘goede’ darmbacteriën weer groeien. Zeewier bevat ook zogenaamde gesulfateerde polysachariden of specifieke soorten van suiker die de groei van de goede darmbacteriën stimuleren.
 4. Zeewier zou ook goed zijn om het risico op hartziektes te verminderen en meer bepaald het cholesterolpeil in zijn geheel te verlagen, net als dat van de slechte cholesterol LDL en van de triglyceriden. Onderzoekers bestuderen nu ook het effect van de peptiden in zeewier bij dieren, een soort van eiwitstructuur dat ervoor kan zorgen dat de bloeddruk verlaagt.
 5. Van wakame is via reageerbuisstudies en testen met dieren ook aangetoond dat het kankercellen kan bestrijden, wat natuurlijk enorm indrukwekkend is. Een studie met dieren toonde dat wakame de groei en verspreiding van borstkankercellen afremt. Een andere reageerbuisstudie toonde aan dat wakame ook de groei van darmkanker- en nierkankercellen zou afremmen. Toch moet hierover nog veel meer onderzoek gebeuren bij mensen.

Hoe verwerk je het?

Wakame smaakt mild en zacht en kan gemakkelijk in verschillende gerechten worden verwerkt. Als je het in gedroogde vorm koopt, is het aangeraden om de wakame gedurende tien minuten te weken in water zodat het zachter wordt en het grootste deel van het zout eraf weekt. Je kan het in salades toevoegen of als bijgerecht serveren met een beetje sojasaus of rijstvinaigrette over.

Green Wakame TheeOf je drinkt gewoon een tasje thee met zeewier in verwerkt, zoals deze die we verkopen op Thee.be.

Uiteraard is te veel nooit goed, ook niet met zeewier. Ik zou niet aanraden om dagelijks in héél grote hoeveelheden zeewier te eten, omdat je dan het risico zou kunnen lopen te veel jodium in te nemen en de werking van je schildklier te beïnvloeden. In Azië combineren mensen het vaak met ingrediënten die voorkomen dat een teveel aan jodium wordt opgenomen door de schildklier, zoals broccoli of kool. Gezien sommige merken van zeewier ook veel zout bevatten kan het ook de bloeddruk verhogen bij mensen die al gevoelig zijn voor een bloeddruk. Gewoon regelmatig eens zeewier verwerken in een evenwichtig eetpatroon is een goed idee om van alle voordelen te genieten.

Zelf drink ik uiteraard veel thee en probeer ik ook dagelijks de Green Wakame te drinken, dit is een heel makkelijke manier om met kleine beetjes (aangezien je het niet op eet, maar er een infusie van trekt én het gecombineerd is met groene thee) dagelijks wat binnen te krijgen.

Recept: Vegetarische bolognaise van linzen

0
vegetarische bolognaise

Ik ben zelf geen vegan, noch een vegetariër. Ik noem mezelf graag ‘flexitariër’. Waarmee ik bedoel dat ik vlees vermijd en vooral plant-based probeer te eten, maar af en toe uitzonderingen maak voor een keer een eitje, een beetje yoghurt of kaas en een stukje vis of kip. Zoogdieren probeer ik over het algemeen echt te mijden, al kan ik daar ook een uitzondering voor maken, heel af en toe. Ik doe mijn best en dat lijkt me al heel wat.

vegan bolognaiseAls ik een keertje wat meer uitzonderingen heb gemaakt – bv wanneer ik een weekje wat vaker bij anderen ging eten en er dus voor mij gekookt wordt en ik dus niet moeilijk doe daarover – dan probeer ik daarna altijd wat meer inspanningen te doen om vlees te vermijden. En zo kwam het dus dat ik twee weken geleden zin had in een pasta bolognaise en vervolgens aan de slag ging met een vegetarische / vegan ideetje daarvoor. Na een beetje tweaken denk ik dat ik een heel lekker en smaakvol receptje heb dat ik dan ook graag met je wil delen. Bovendien is het ook goedgekeurd door mijn roomies – die graag vlees én graag de ‘echte’ bolognaise eten.

Voor dit recept gebruik ik beluga linzen, ook wel eens Zwarte Kaviaar Linzen genoemd. De fijne structuur van deze linzen zorgt voor een ideale bolognaise match. Het recept is hartig, verwarmend, comfort-food-ish en kan gecombineerd worden met pasta, puree of salade bijvoorbeeld.

Recept vegetarische bolognaise voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:

 • 1 ui, versnipperd
 • 4 teentjes look
 • 3 kleine wortels, geschild en in blokjes gesneden.
 • 2 selder stengels, in blokjes gesneden.
 • 1 blik tomatenstukjes (kies voor ‘clean products’, met andere woorden 100% tomaat)
 • 2 el tomatenconcentraat (enkelvoudig geconcentreerd)
 • 2 handen vol walnoten
 • 250 linzen (Liefst Beluga linzen)
 • 1 liter groentebouillon
 • 2 tl balsamicoazijn
 • 1 el Provençaalse kruiden
 • 2 blaadjes laurier
 • Peper en zout

vegetarische bolognaise

Hoe:

Neem een grote pot met een stevige bodem, een casserole is prima (Zoals een mooie Le Creuset pot bijvoorbeeld).

Voeg olijfolie toe aan de pot en stoof er de ui in. Zet op een medium vuur en voeg dan wortels, selder en look toe. Stoof mee aan.

Voeg peper, zout en Provençaalse kruiden toe.

Voeg vervolgens de tomatenpasta toe. Blijf goed roeren.

Voeg nu het blik tomatenstukjes toe. Blijf roeren.

Voeg nu de linzen en de bouillon toe. Crush de walnoten en voeg ook deze toe. Breng aan de kook en laat zo’n 25 minuten sudderen. Voeg ook de blaadjes laurier toe. Zet hierbij het deksel op de pot.

Houd de textuur van de bolognaise in het oog. Wanneer deze bijna naar wens is voeg dan de balsamico toe.

Combineer met pasta, polenta of puree en top eventueel met verse basilicum en/of (vegan) kaas.

Recept: boerenkool chips met de Delifryer.

0
Delifryer Boerenkool Chips

Toegegeven ik heb lang gedacht dat het niks voor mij was, maar ondertussen ben ook ik gezwicht voor de Delifryer. De Delifryer is een heteluchtfriteuse en heeft het voordeel dat je veel minder vetstof moet gebruiken en je hoeft ook minder hoge temperaturen te gebruiken daardoor.

Ik heb al jaren geen friteuse in huis, meer nog, ik kan me zelfs niet herinneren dat ik er ooit eentje had. Frietjes, kaaskroketten of zoiets soortgelijks staat niet vaak op het menu bij mij en als ik het eet dan doe ik dat meestal op restaurant. Geen friteuse nodig was tot voor kort mijn redenering.

Delifryer DOMOEen tijdje geleden vroeg DOMO – waarvan ik trots ambassadeur ben – me om de Delifryer-oven te testen. Dat is een heteluchtfriteuse, oven en voedseldroger in één. Ik ging er mee aan de slag en in dit artikel deel ik graag mijn bevindingen.

Eerst en vooral heb ik een aantal dingen gemaakt die ik al vaker in mijn boeken of in de programma’s op Njam TV! Onder andere pastinaakfrietjes en zoete aardappel frietjes. Met uitstekende resultaten.

Daarnaast heb ik – nu ik plots een friteuse heb – ook wat minder healthy dingen uitgeprobeerd. Say what?? Ja dat lees je goed. Ik heb het altijd al gezegd: hoezeer ik ook een fan ben van gezond eten, tijdens de feestdagen vind ik het nu hét uitgelezen moment om hier geen rekening mee te houden. Dan draait het om gezelligheid en om smaakbeleving, veel meer dan om de juiste nutriënten naar binnen te krijgen. Wanneer magazines me om tips vragen voor de feestperiode dan is mijn grootste tip meestal om extra gezond te eten wanneer je net niet aan de feesttafel zit, zo besteed ik bijvoorbeeld extra aandacht aan wat ik als ontbijt of lunch eet in die periode.

Eén van de meer ongezonde dingen die ik maakte in de Deli-fryer oven was bladerdeeghapjes. Hiervoor nam ik bladerdeeg, besmeerde deze met bolognaisesaus (vegan bolognaise recept komt binnenkort op de blog!) en wat kaas. Een laagje bladerdeeg ging erbovenop en dan heb ik deze in reepjes gesneden. Invetten met een beetje eigeel en dan de Deli-fryer oven in. Wat me onmiddellijk opviel, is dat ik maar de helft van de tijd nodig had om ze klaar te maken. En laat dat ook meteen een waarschuwing zijn, als je nieuw bent met de delifryer, houd je eten dan maar goed in het oog. J

Mijn laatste probeersel was boerenkool chips, en dat receptje deel ik hieronder.

Recept boerenkool chips in de delifryer:

boerenkoolchipsIngrediënten:

 • 4 handen boerenkool. Enkel de blaadjes, zonder stam.
 • 1 el olijfolie
 • 1 tl zout
 • Optioneel: 1 el sojasaus of 1 el edelgist

Recept:

Doe de boerenkool in een grote kom. Als de bladeren nog te groot zijn, hak ze dan fijner.

Doe de olijfolie erover en masseer de olijfolie in de boerenkool. Dit lijkt overbodig maar dat is het niet. De boerenkool verliest namelijk zijn bitters door het kneuzen.

Voeg het zout toe en ze drapeer de boerenkool over de roosters met kleine gaatjes. Zet het in de Delifryer op 180 graden voor zo’n 3 a 4 minuten.

Enjoy!

Delifryer kopen?

Je kan hem makkelijk kopen op de webshop van DOMO – maar ook online kan je hem heel erg makkelijk terugvinden!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks