Home Blog

3 Tips om slimmer online te winkelen

0

We shoppen een derde meer online sinds de uitbraak van het coronavirus. Het grootste deel daarvan is zonder twijfel kleding en elektronica, maar we shoppen ook meer online voor onze voorraadkast en frigo. Online shoppen voor voeding heeft zo zijn voordelen, en ik lijst er graag een aantal op!

Corona heeft ons koopgedrag enorm beïnvloed, zoveel is zeker. Maar ook daarvoor waren we stilaan bezig met een inhaalbeweging op het vlak van online shoppen. Het bespaart me gewoon veel tijd en het helpt me gerichter te shoppen, vind ik persoonlijk, niet alleen qua kledij, maar ook qua voeding. Je vindt best al wel heel wat ingrediënten in de supermarkt, maar voor een aantal specifieke producten moet je toch eerder naar een gespecialiseerde biologische winkel gaan bijvoorbeeld die niet altijd dichtbij is, en dan is online shoppen wel handiger.

1. Shop local

Hoe shop je online zo duurzaam mogelijk? Hoe kom je te weten of een product lokaal is en biologisch geteeld is? Kies voor een winkel uit eigen land. Google het product in combinatie met de naam van je gemeente of regio. De eerste zoekresultaten die tevoorschijn komen zijn vaak namen van grote internationale spelers die veel geld kunnen besteden om hun site bovenaan in Google te laten verschijnen.

Scroll dus een beetje naar onderen. Lees ook het verhaal van de firma bij ‘over ons’. Laat je niet misleiden: het is niet omdat er een .be achteraan in het adres staat dat het om een Belgisch bedrijf gaat. Zoek ook ‘biologisch online shoppen’ in Google als je graag biologisch eten koopt en doe ook hier dezelfde kwaliteitscontrole: zoek voor lokale handelaars zodat de verzending al niet uit het buitenland moet gebeuren en steun zo ook ondernemers van eigen land.

2. Shop kortingscodes en goede deals

online winkelenHet leuke aan online lekkere producten kopen voor mijn voorraadkast is dat ik vaak goede deals kan doen. Je kan bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid inkopen aan een zachtere prijs. Daarmee koop je ook minder vaak online, en zorg je ervoor dat niet alleen je CO2-uitstoot, maar ook sommige taksen lager worden. Bij een hoger bedrag vallen vaak ook de verzendkosten weg.

Ook handig is om te kunnen shoppen met kortingscodes. Veel online shops bieden bij een eerste aankoop bijvoorbeeld 10 procent korting aan als je je inschrijft op een nieuwsbrief, of bieden een kortingscode als je de website doorspeelt naar een vriend. Soms krijg je ook korting als je je lid maakt.

Google ook eens ‘kortingscode’ of ‘coupon code’ en de naam van de winkel, je weet nooit wat je tegenkomt! Misschien word je niet graag overspoeld door nieuwsbrieven, maar het is toch een aanrader om je te abonneren op een aantal van je lievelingswinkels, zodat je op de hoogte wordt gebracht van speciale acties of kortingen. Een andere goede optie is deze pagina op de website van Knack waar je een hele hoop deals en kortingen kan scoren!

3. Shop kwaliteit

Eén van mijn manieren om duurzamer te shoppen is om minder, maar beter te kopen. That’s right, ik hou bijvoorbeeld enorm van mooie kleren, maar ik investeer liever in een mooi en duurder stuk bij een duurzaam en degelijk (het liefst Belgisch) merk dan vijf goedkopere, trendy spulletjes te kopen bij een internationale keten. Wat echt helpt is je regelmatig de vraag stellen: ‘Zal ik dat echt dragen?’ Want, eerlijk, eigenlijk dragen we toch vaak hetzelfde, niet? Zorg ervoor dat je een paar mooie, degelijke stukken kunt combineren waarin je je echt comfortabel en jezelf in voelt.

Nog een tip: stel jezelf altijd de vraag of een bepaald kledingstuk dat je mooi vindt echt jouw stijl is. Het helpt als je voor jezelf een bepaalde look hebt bepaald à la stoere Française, bohemian, klassiek, casual om dichterbij je eigen stijl te blijven en een miskoop te voorkomen (maar we blijven allemaal menselijk natuurlijk, en we shoppen allemaal wel eens een miskoop ;-)).

Recept: Rode Biet Gazpacho

Summer is back and so am I. 

En dat met een gloednieuw receptje dat bovendien – hoe kan het ook anders – heel wat goeds voor jou in petto heeft. Het voornaamste ingrediënt is namelijk rode biet. Voor sommigen een challenge om binnen te krijgen, voor anderen een makkie tot zelfs een heerlijke treat.

Als je tot die eerste categorie behoort dan kan het misschien helpen om te weten waar rode biet allemaal goed voor is. Dat helpt mij altijd om groentjes waarvoor mijn liefde minder groot is, wat vaker op het menu te zetten.

Rode biet heeft heel wat voor je te bieden:

  • Rode biet heeft ongelooflijk veel nutriënten en daarnaast weinig calorieën. Perfect combo!
  • Ze kunnen je helpen je bloeddruk op peil te houden. Een constante hoge bloeddruk kan schade aan je aderen opleveren en is een risicofactor voor hart- en vaatziekten in het algemeen. Rode bieten hebben een verlagend effect op de bloeddruk, en dat zelfs na een paar uur al. Het effect is vooral te merken bij de systolische bloeddruk (de bovendruk zoals ze zeggen) en dat is vooral door de nitraten die rode bieten bevatten.
  • Ze kunnen je sportprestaties verbeteren en dat doen ze door de efficientie van de mitochondriën te boosten. Die mitochondriën zijn verantwoordelijk voor de energie in de lichaamscellen.
  • Rode bieten hebben heel wat anti-inflammatoire capaciteiten, waarvan de meest frappante betalaïne is, de stof die ook voor het pigment in rode biet verantwoordelijk is.
  • Rode biet is een goede bron van vezels, die zorgen voor bulk in de darmen, which they looooove. Betere darmen is een beter leven! Echt.
  • Het onderzoek moet nog herhaald worden maar studies tonen veel belovende effecten van de anti-kanker eigenschappen van rode bieten.

Voor dit receptje heb je een blender nodig. Ik krijg vaak vragen over welke blender ik gebruik. En het antwoord is daarop vaak gelaagd want dat hangt ervanaf wat ik wil bereiken. Ik heb dan ook een hele resem blenders, kleintjes en grote en suuuper krachtige in huis. Maar de meeste mensen zijn uiteraard gewoon op zoek naar één toestel waar ze zowat alles mee kunnen doen. Twee jaar geleden ontwikkelde ik daarom samen met DOMO een blender die voor mij zowat alle boxes tikt én betaalbaar is.

Recept Rode Biet Gazpacho:

Dit receptje is een ideaal voorgerecht voor 8 personen. Serveer in relatief kleine porties en ijskoud!

Rode Biet GazpachoIngredienten

  • 3 voorgekookte rode bieten (of kook zelf je rode bieten voor zo’n 50 minuten en laat ze volledig afkoelen).
  • 1 teentje look
  • ¼ rode ui
  • 2 komkommers
  • Groot hand vol dille (plus extra om te serveren)
  • 2 el sherry azijn
  • ½ tl zout (of meer naar smaak)
  • Peper
  • De cashew creme (receptje vind je hier)
  • 2 avocado’s als topping
  • Verse kruiden naar smaak (bladpeterselie, koriander, extra dille,..)

Hoe

Indien je de cashewcreme nog moet maken start hier dan eerst mee. Je vindt het recept hier.

Doe de rode bieten, het teentje look, de ui, de dille, de komkommers en de sherry azijn in de (DOMO) blender en blend tot een gladde massa.

Voeg nu peper en zout toe en blend nog eens kort. Proef en kruid bij waar nodig.

Zet in de koelkast of zelfs heel even in de diepvries zodat de gazpacho ijskoud is.

Snijd de avocado in blokjes of schijfjes. Schenk enkele tasjes gazpacho uit en doe de avocado, de cashewcreme en andere toppings erbovenop.

De 5 beste work-outs om af te vallen

Het is een onderwerp waarover ik het niet vaak heb hier op Bye Bye Cheeseburger: afvallen. Maar na de covidpandemie zijn best wel wat mensen achtergebleven met overgewicht, en dat is niet meteen gezond. Dus: hierbij een genuanceerd artikel met 5 work-outs die je helpen afslanken op een gezonde manier!

Afslanken op een gezonde manier

Voor alle duidelijkheid: ik heb het niet graag over afslanken, omdat een gezonde en leuke levensstijl nog altijd véél belangrijker is voor mij. En als ik mensen daartoe kan inspireren, ben ik al heel blij. Want gezonder leven betekent minder stress, gezond eten, beter slapen en meer bewegen, zaken die allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hét wondermiddel bij uitstek om af te slanken bestaat dus niet, in my honest opinion. Maar werken op een gezonde en haalbare manier aan je gewicht heeft uiteraard voordelen op je gehele welzijn en intussen is het ook al ruimschoots wetenschappelijk bewezen dat regelmatig bewegen helpt om beter te verbranden, vandaar toch deze blog!

1. Yoga

Steffi Vertriest YogaIk begin als absolute yogalover niet zomaar met deze work-out natuurlijk! Zoals je al heb ik het vooral voor Bikram yoga, een heel intensieve yoga die je uitoefent in een ruimte met een luchtvochtigheid van 40 procent die verwarmd is tot 40 graden Celsius. Begin je al te zweten? Terecht, zeker als je weet dat je 26 intensieve oefeningen doet in die warmte en vochtigheid. Maar ook yogavormen zoals ashtanga of vinyasa zijn erg intens en doen je dus best wat calorieën verbranden: een Harvard-studie rekende uit dat een persoon die ongeveer 70 kg weegt ongeveer 149 calorieën op 30 minuten yoga verbrandt. Een andere studie volgde 60 vrouwen gedurende 12 weken die kampten met obesitas en stelde vast dat de vrouwen die twee keer per week een yogasessie van 90 minuten volgden slanker werden rond het middel dan de vrouwen die dat niet deden.

Naast het gewichtsverlies biedt yoga natuurlijk nog heel wat andere voordelen voor je gezondheid, want het helpt ook je geest tot rust brengen en vermindert dus ook je stresspeil.

Naast yoga is pilates trouwens ook een heel goede vetverbrander: een studie volgde gedurende 8 weken 37 vrouwen van middelbare leeftijd. Eén groep volgde drie keer per week pilates gedurende 90 minuten en viel aanzienlijk meer af rond de taille, maag en de heup in vergelijking met de vrouwen die geen beweging deden in dezelfde periode.

Steffi Vertriest Fietsen2. Fietsen

Fietsen is een andere, erg populaire sport die je kan ondersteunen om gewicht te verliezen (en fit te blijven natuurlijk). Dit kan je trouwens zowel binnen als buiten doen, tenminste als je een hometrainer hebt. Een studie van Harvard rekende uit dat een persoon van 70 kg ongeveer 260 calorieën verbrandt op 30 minuten fietsen op een hometrainer op een gematigd tempo, en 298 calorieën op 30 minuten op een fiets aan 19 à 22 kilometer per uur.

Om te fietsen moet je trouwens geen geoefend atleet te zijn: ook als beginner is dit een heel goede sport die je lichaam weinig belast, in tegenstelling tot bijvoorbeeld lopen. Het helpt ook je insulinegevoeligheid te verbeteren en verlaagt het risico op een hartziekte gezien je beweegt op cardiovasculair niveau.

3. Wandelen

Steffi Wandelen om af te vallenDe meest toegankelijke en laagdrempelige uit deze lijst is zonder twijfel wandelen. Wandelen is goed voor alles: het verbetert je cholesterol, helpt je botten sterker te maken, maakt je hoofd leeg, ondersteunt een gezonde bloeddruk en verlaagt je risico op heel wat ziektes zoals aan het hart of diabetes. Een aantal studies hebben ook aangetoond dat wandelen, net zoals andere fysieke activiteiten, goed is om je geheugen te verbeteren en geheugenverlies bij het ouder worden tegengaat. Trek je schoenen aan en start met 10 tot 15 minuten elke dag. Na een tijdje kan je zeker al langere afstanden aan en kan je meermaals per week 30 tot 60 minuten wandelen.

Een studie bij 20 vrouwen met obesitas stelde vast dat de vrouwen die drie keer per week 50 tot 70 minuten wandelden 1,5 procent van hun lichaamsvet verloren per week en bijna 3 centimeter aan taille-omtrek. Probeer elke dag even te wandelen. Neem wat vaker de trap, parkeer je auto wat verder en ga in je lunchpauze even wandelen: het maakt al zoveel verschil!

4. Krachttraining

Als we denken aan sporten, dan denken we vaak aan joggen, fietsen of zwemmen. Maar er is ook zoiets als krachttraining, en nee, dat is niét alleen voor macho sterke mannen of vrouwen weggelegd. Van gewichtheffen krijg je niet automatisch grote spieren, ze zorgen er in eerste instantie voor dat ze sterk blijven. Stimuleer je nooit je spieren, dan worden ze zwakker. Gewichtheffen kan op die manier je rustmetabolisme een boost geven, want hoe meer spieren, hoe meer calorieën je in rust verbrandt. Verschillende studies tonen aan dat je lichaam nog veel uren na het gewichtheffen calorieën verbrandt, in tegenstelling tot het effect van een aerobe activiteit zoals joggen of fietsen. Iemand van 70 kilogram kan ongeveer 112 calorieën op 30 minuten verbranden.

Een zes maanden lopende studie stelde vast dat drie keer per week 11 minuten krachtoefeningen doen het metabolisme met 7,4 procent verbeterde. Concreet werden er 125 calorieën extra per dag verbrandt. Bouw hier wel rustig op en start met een gewicht van 0,5 tot 1 kg. Als je met die gewichtjes zonder moeite reeksen van 12 keer kan doen, kan je naar iets zwaardere gewichten overschakelen.

5. Joggen of hardlopen

Steffi Vertriest Joggen om af te vallenVeel mensen die gewicht willen verliezen grijpen vaak naar deze sport, en met reden: joggen (aan 6,4 tot 9,7 kilometer per uur) of hardlopen (boven 9,7 kilometer per uur) zijn activiteiten die wel degelijk helpen om calorieën te verbranden. Om je een idee te geven: een persoon van 70 kilogram verbrandt gemiddeld 298 calorieën, zo stelt Harvard Health, op 30 minuten joggen aan 8 kilometer per uur, of 372 calorieën op 30 minuten hardlopen aan 9,7 kilometer per uur.

Lopen is vooral goed om het schadelijke buikvet dat gelinkt wordt aan verschillende chronische ziekten zoals hartziektes en diabetes tegen te gaan. Key is wel dat je deze sport goed moet opbouwen, want het is wel erg belastend voor je gewrichten. Wil je een zachtere ondergrond, dan kan je altijd lopen op een loopband (zachtere vering) of een bosondergrond. Vind je lopen te belastend, dan kan je altijd kiezen voor zwemmen: ook hier verbrand je heel wat calorieën mee! Bovendien verbetert het je flexibiliteit en je cholesterol!

Cashewcrème maken: makkelijke & gezonde cashewroom!

Cashews hebben zoveel voor je te bieden. Ze zijn een bommetje van micronutriënten zoals koper, mangaan, zink, selenium, ijzer, vitamine B en K, en ga zo maar door. Bovendien zijn ze – zoals zowat alle noten – een prachtige vorm van onverzadigde vetten, die bijdragen aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Voor wie vegetarisch of vegan eet zijn cashews ook een mooie bron van proteïnen én daarbovenop bevat het ook heel wat tryptofaan wat in ons lichaam omgezet wordt naar serotonine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Meer van dat dus!

We gebruiken in dit recept de cashews rauw, waardoor alle mooie stoffen goed bewaard blijven.

Waarvoor je cashewcrème kan gebruiken?

cashewroom makenCashewcrème kan je in heel veel verschillende gerechten gebruiken. Op taco’s, in soepen, op gebakken patatjes, als een soort aioli, als dipsausje, you name it! De smaak is zo rijk dat je het op allerhande manieren kan inzetten. Ik garandeer je alvast dat dit een aanwinst is in je recepten arsenaal.

Tips:

  • Gebruik ongeroosterde cashews of rauwe cashews. Geroosterde cashews zijn heerlijk yummie maar voor dit recept is dat niet waar we voor gaan.
  • Voor een extra glad resultaat (of wanneer je een blender of chopper gebruikt die minder sterk is) kan je de noten eerst laten weken. Doe dit 4 uur van tevoren of zelfs een hele nacht.
  • Gebruik een krachtige chopper zoals de Chopper van DOMO (proud ambassador here!).

Ingrediënten van de cashewroom:

Hoe:

Doe alle ingrediënten in de DOMO chopper (of een andere stevige kleine blender of chopper) en blend tot een zo glad mogelijk geheel.

Klaar zo!

Voeding die je helpt ontstressen: het bestaat!

We leven in stressy tijden, en dat maakt dat we vaak onbewust met heel wat opgebouwde spanning in ons lichaam rondlopen. Spanning die we niet altijd weer loslaten, wat maakt dat we chronische stress krijgen. Maar er is goed nieuws: je kan je wel zoveel mogelijk proberen ondersteunen, en wel met specifieke voeding en dranken.

Stress in evenwicht houden

stressOnze stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol worden in de bijnieren aangemaakt. De twee eerste hormonen zijn de zogenaamde stresshormonen die belangrijk zijn bij de acute vlucht-of-vechtreactie (fight or flight) en onder meer ook een rol spelen bij de regulatie van onze bloeddruk en energiehuishouding. Cortisol heeft op zijn beurt heel wat belangrijke taken in het lichaam: het heeft een invloed op ons slaap- en waakritme, het regelt ons concentratievermogen en ons geheugen, bepaalt onze stemming. Cortisol heeft ook een impact op de verwerking van suiker, vetten en eiwitten.

Onze stresshormonen zijn dus onontbeerlijk om ons lichaam gezond te houden, en we hebben dus allemaal een gezonde dosis stress nodig om goed in evenwicht te zijn. Het wordt een ander verhaal als we te veel en te lang stress ophouden: dan spreken we van chronische stress. Gelukkig kan je je lichaam zoveel mogelijk proberen ondersteunen door bijvoorbeeld voldoende te bewegen, te mediteren, aan yoga te doen, voldoende te slapen en therapie. Daarnaast kan ook voeding een belangrijke ondersteuning vormen. Bepaalde nutriënten ondersteunen de bijnieren:

  • Vitamine C zit in de meeste fruit- en groentesoorten. Het wordt opgeslagen in de bijnieren en is nodig om cortisol te kunnen aanmaken.
  • Magnesium wordt heel snel uitgeput bij veel stress. Gevoelens van vermoeidheid, angst of insomnia kunnen een teken zijn dat je een tekort hebt aan magnesium. Donkergroene groentesoorten, noten en zaden vormen een goede bron aan magnesium.
  • Vitamine B kan ook de bijnierwerking ondersteunen, en dan meer bepaald de productie van B5 die rechtstreeks een invloed heeft op de bijnierschors en de hormoonproductie. Je vindt de vitamine vooral in volkorenproducten, noten en zaden.

Maar er zijn nog heel wat meer voedingsmiddelen en drankjes die je kunnen helpen om je stresspeil meer in evenwicht te houden!

11 voedingsmiddelen die helpen je stress te verlichten

  1. ZonnebloempittenZonnebloempitten: zonnebloempitten bevatten enorm veel vitamine E, een vetoplosbare vitamine en ook krachtige antioxidant die essentieel is voor onze mentale gezondheid. Onderzoek legt een verband tussen een laag vitamine E-gehalte en depressie of een wisselende gemoedstoestand. Naast vitamine E vind je ook heel wat andere waardevolle nutriënten in zonnebloempitten zoals magnesium, mangaan, selenium, zink, koper en verschillende vitamines B.
  2. Vette vis: je hebt ongetwijfeld al gehoord hoe gezond Omega 3-vetzuren zijn en dat je die in overvloed vindt in vette vis zoals sardienen, haring, zalm en makreel. Die vis bevat ook veel vitamine D, ook een waardevolle vitamine om stress te verminderen en je gemoed te verbeteren. Omega 3 is niet alleen onontbeerlijk voor de gezondheid van onze hersenen, maar helpt ons ook met stress om te gaan. Een laag Omega 3-gehalte wordt bij onze westerse bevolking ook rechtstreeks gelinkt met een verhoogde angst en depressie…
  3. Eieren: een erg gemakkelijk voedingsmiddel om regelmatig in je voedingspatroon te verwerken als je het mij vraagt, en ook erg rijk aan een heleboel vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten, stoffen die je allemaal nodig hebt om adequaat te kunnen reageren op stress. Eieren in hun geheel bevatten ook veel choline, een nutriënt dat een belangrijke rol speelt in de gezondheid van onze hersenen en ook tegen stress kan beschermen.
  4. Zoete aardappelen: een symptoom dat zich kan voordoen als je aan chronische stress leidt is een slechte werking van je cortisolproductie, wat ontstekingen, pijn en andere negatieve gevolgen kan veroorzaken voor je lichaam. Het eten van nutriëntrijke koolhydraten zoals zoete aardappelen kunnen helpen om dat hoge cortisolpeil te verlagen, veel meer dan als je standaard westerse voeding eet rijk aan geraffineerde koolhydraten. In zoete aardappelen vind je bovendien nog heel wat vitamine C en potassium, allemaal good stuff om je stress te verminderen.
  5. Broccoli OntstressenBroccoli: wie broccoli zegt, zegt ‘bom aan vitamines’. Broccoli is een kruisbloemige groente, net zoals bloemkool, paksoi, spruitjes en boerenkool dat zijn, groentes die bekend staan om zo goed te zijn voor onze gezondheid. Broccoli is één van de meest geconcentreerde voedingsbronnen aan bepaalde essentiële mineralen en vitamines zoals vitamine C, folaat en magnesium, stoffen waarvan bewezen is dat ze depressieve syptomen tegengaan. Broccoli bevat ook heel wat sulforafaan, een sterke, indirect werkende antioxidant die beschermt tegen kanker, maar ook zorgt voor betere bloedsuikerwaarden en een goede hersenwerking ondersteunt.
  6. Kamillethee: je weet dat ik een theefreak ben, haha, dus een theetje kan niet ontbreken aan deze lijst! Kamille is goed om te drinken net voor je gaat slapen en brengt je tot rust. Een studie bij 45 mensen gedurende acht weken toonde aan dat de hoeveelheden cortisol in hun speeksel daalde en hun angstgevoelens verminderden bij inname van 1,5 gram kamomille-extract.Niet voor niks heb ik in mijn eigen AMBAR TEA lijn de ‘Moonlight’ samengesteld, met allerhande ingrediënten die rust promoten, onder andere ook kamille bloemen.
  1. Knoflook: de zwavelhoudende bestanddelen in knoflook doen je glutathionpeil stijgen in je lichaam. Als we voldoende glutathion hebben worden onze celkernen en ons DNA goed beschermd. Met andere woorden: de cellen kunnen optimaal werken en ons lichaam is dus gezond. Glutathion is ook een antioxidant dat enorm belangrijk is om met stress om te gaan.
  2. artisjok anti stressArtisjok: het is misschien een niet zo alledaagse groente voor de meeste mensen, maar hij is wel interessant om af en toe op het menu te zetten, want hij bevat enorm veel vezels en prebiotica, goed voor onze darmen. Het is in die prebiotica dat er specifieke stoffen zit, fructo-oligosaccariden, die de aanmaak van stresshormonen verminderen. Artisjokken bevatten daarnaast ook veel potassium, magnesium en vitamine C en K, allemaal nodig om goed met stress om te gaan.
  3. Kikkererwten: ook kikkererwten bevatten veel stresswerende vitamines en mineralen zoals potassium, vitamines B, zink, selenium, koper en mangaan. De peulvruchten zijn ook een rijke bron aan L-tryptofaan, een essentieel aminozuur. Een tekort ervan zou kunnen leiden tot bijvoorbeeld depressie, vermoeidheid of slapeloosheid.
  4. Blauwe bessen: dat blauwe bessen vitaminebommen zijn is al langer geweten. Je kan het gerust superfruit noemen (en het is zeker één van mijn favorieten), omdat het bomvol vitamines zit (A, C, B, B1, B2, B6, E en K). Ze bevatten ook heel wat belangrijke mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, fosfor en magnesium en ook heel wat antioxidanten die erg ontstekingsremmend werken en onze hersenen beschermen. Het zijn die antioxidanten die ook beschermen tegen stressgerelateerde schade aan cellen of stressgerelateerde ontstekingen.
  5. matchaMatchapoeder: Yep, matcha is all over the place, I know, maar dat is omdat het nu eenmaal echt zo gezond is. Het poeder bevat enorm veel L-theanine, een aminozuur dat heel wat eigenschappen heeft om stress te verlichten. Uit een verslag van vijf gerandomiseerde gecontroleerde proeven met 104 deelnemers toonden vier van die proeven een verband tussen L-theanine en een verminderde dosis stress en angst bij stressvolle situaties. Dus: matcha kan je stress verminderen, maar dan moet de hoeveelheid L-theanine wel hoog genoeg zijn en het cafeïnegehalte laag genoeg, zo bevestigde ook andere studies bij zowel mensen als dieren. Natuurlijk kan je bij Thee.be hier BIO Matcha-poeder kopen!

Conclusie: er zijn dus heel wat voedingsmiddelen en dranken die je helpen ondersteunen om minder stress te hebben en die (redelijk) gemakkelijk te integreren zijn in je voedingspatroon. Probeer ze regelmatig op je menu te zetten; het kan je lichaam maar dat kleine extraatje geven!

Zonnecrème met minerale filters vs. chemische zonnefilters

Sun’s out, of toch op de meeste dagen, en dan is het belangrijk om je huid te beschermen en regelmatig zonnecrème te smeren, zelfs als je binnen zit, want zonlicht komt ook door het raam! Naast zonnecrème met chemische filters komen er meer en meer zonnecrèmes met minerale UV-filters op de markt. Wat is nu het verschil tussen de twee?

Hoe bescherm je je huid?

minerale zonnebrandWil je je huid goed beschermen tegen de zon, dan smeer je het best zonnecrème die je zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt. Er zijn veel soorten zonnestralen, maar ultraviolet A en B zijn de twee die het meest huidschade veroorzaken. UVA-stralen zijn ‘langer’ dan UVB-stralen. Ze kunnen door glas stralen, wat maakt dat ze nog diepere schade kunnen veroorzaken tot diep onder je huidoppervlak.

UVB stralen zijn korter, maar wel krachtig genoeg om je te huid te verbranden. Beide stralen kunnen huidkanker veroorzaken en doen de huid verouderen, dus het is goed om je tegen beide te wapenen en voor een ‘breedspectrum zonnecrème’ te kiezen met een SPF van 30 of hoger. Hoe hoger de SPF (sun protection factor), hoe dikker je crème wordt, wat voor heel wat mensen misschien wat minder aangenaam wordt om uit te smeren.

Toch is het die factor die bepaalt hoeveel je huid echt beschermd is tegen de UV-stralen. Een zonnecrème met SPF 30 die goed wordt aangebracht zal je huid voor 97 procent beschermen tegen UV-stralen, een SPF 50 zal dat voor 98 procent doen. De doeltreffendheid ervan zit hem ook vooral in het voldoende terug aanbrengen van de crème, dus het is zeker niet zo dat een zonnecrème met SPF 30 langer beschermt dan eentje van SPF 15! Dat betekent dat je sowieso best om de twee uur een nieuwe dikke laag moet aanbrengen als je in de zon zit, ook als je een donkerdere huid hebt.

Wat is het verschil tussen chemische en minerale filters?

Er zijn twee soorten UV-filters op de markt: chemische op basis van octocryleen, oxybenzon, avobenzon, octisalaat, homosalaat of octinoxaat, en minerale op basis van zinkoxide en titaniumdioxide.

  • Een minerale crème zal een laag leggen op je huid, wat je huid (vaak) een witte of zilveren glans zal geven. Dat is meteen ook het bekendste nadeel van minerale zonnecrèmes: je huid zal vaker glanzen. Tenzij… je een minerale zonnecrème gebruikt die getint is of eentje gebruikt op basis van zogenaamde nanotechnologie die de witte waas afbreekt. De externe laag reflecteert de UV-stralen terug weg van je lichaam.
  • Chemische filters zullen daarentegen in de huid dringen en daardoor veel minder opvallen. Kort gezegd: vaak voelen ze aangenamer aan. Belangrijk is wel te weten dat het gemakkelijk zo’n 30 minuten duurt vooraleer zo’n chemische UV-filter zal werken, tijd die je het best incalculeert voor je in de zon gaat. Een minerale filter zou, juist omdat er een externe laag wordt gelegd op je huid, sneller werken, maar ook daar reken je toch het best op 20 minuten …

minerale zonnecreme

Zijn minerale filters gezonder?

Alle ingrediënten die geen zink of titanium zijn worden beschouwd als chemische ingrediënten. Het woord chemisch doet alleen al vermoeden dat dat ‘ongezonder’ zou zijn. Opnieuw moeten we hier weer genuanceerd blijven: al die crèmes worden aan heel strikte onderzoeken en voorwaarden onderworpen.

Zonnecrème met minerale filtersBovendien zijn de meeste minerale zonnecrèmes niet zo natuurlijk als ze beweren te zijn en worden ze toch bewerkt met synthetische stoffen (nanodeeltjes of erg kleine deeltjes) om de zonnecrème gemakkelijker te doen uitsmeren op je huid.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van sommige chemische filters zoals oxybenzon gepaard gaat met jeuk en eczeem en met een verstoring van de hormoonstofwisseling bij dierproeven.

Bij minerale filters is dat verband nog niet bekend. Mensen met een gevoeligere huid en een kans op een allergie of kinderen kiezen beter voor een minerale filter, het liefst zonder parfum en hypoallergeen. Maar er is nog een reden waarom je een minerale filter zou overwegen, en dat is het milieu.

Sommige chemische bestanddelen zoals oxybenzon, octocyrleen en octinoxaat worden in verband gebracht met de teloorgang van de koraalriffen: als je zwemt komt de crème vrij in het zeewater en dan kunnen die stoffen niet worden afgebroken. Minerale zonnecrèmes zijn echter niet automatisch een betere optie voor het milieu, want zoals gezegd bevatten sommige zogenaamde nanodeeltjes die ook kunnen worden geaborbeerd door de koraalriffen.

Wil je dus de beste keuze maken voor het milieu, dan kies je het best voor een zonnecrème zonder de drie eerder genoemde chemische ingrediënten en zonder nanodeeltjes. Wil je je goed kunnen beschermen tegen het brede spectrum van UV-stralen, dan moet je ook extra opletten dat je een minerale zonnecrème met minstens 10 procent aan zink-oxideconcentraat koopt, anders word je huid niet voldoende beschermd.

  • Het grote nadeel van minerale crèmes is dat ze vaak heel moeilijk uitsmeren, iets wat vooral voor mensen met een donkere huid erg onaangenaam is. Ze zijn wel meer aangeraden voor mensen met een gevoelige huid (maar let dan wel dat je eentje kiest die je voldoende beschermt tegen een breed spectrum van UV-stralen).
  • Niet alle minerale zonnecrèmes zijn ‘natuurlijk’: de crèmes met nanodeeltjes zijn even schadelijk voor het milieu als sommige chemische ingrediënten.
  • Minerale zonnecrèmes zijn ook minder waterbestendig dan de chemische variant, wat maakt dat je ze vaker moet opnieuw aanbrengen na een zwembeurt of na een hevige zweetpartij.

Samengevat: er komen meer en meer minerale zonnecrèmes op de markt, omdat de bezorgdheid van veel mensen stijgt rond het schadelijke effect van chemische ingrediënten op hun gezondheid en op het milieu. Dat is zeker en vast een goede zaak. Het komt erop aan goed uit te kijken welke bestanddelen er in die minerale crèmes zitten zodat je zowel goed je huid en dat milieu kan beschermen!

Brush on Block
SPF 30 Minerale Zonnebrandpoeder Getint
49,50
NIVEA
SUN KIDS MINERAL UV Protection Lotion SPF50+ - 50ML
7,50
NIVEA
SUN UV Face Mineral UV Protection Lotion SPF 50+ - 50ML
9,50
Avène
Zon Minerale Fluide SPF50
17,80
Avène
Zon Minerale Melk SPF50+ - 100 ml
21,15
CeraVe
hydraterende minerale zonnebrandcrème SPF 30 gezichtslotion - 75 ml
44,95
CeraVe
Hydraterende minerale zonnebrandcrème Face Sheer Tint SPF 30 - Gezichtscrème - Gezichtslotion - Niacinamide -...
46,95

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks