Hoe zelf zeep maken met natuurlijke ingrediënten?

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

De cadeautjestijd komt er weer aan, en feest vieren in dit crazy jaar heeft, of we nu willen of niet, een andere invulling gekregen… Waarom niet eens extra creatief aan de slag gaan met je cadeautjes en zelf zeep maken voor de mensen die je liefhebt, als teken dat je aan hen denkt, ook al kunnen ze misschien niet bij je zijn?

The good vibes van zelf zeep maken

zelf natuurlijke zeep makenVoordeel is: je hebt zelf in de hand wat je erin verwerkt en kunt alle chemische stoffen zoals parabenen (maakt cosmetica langer houdbaar), sulfaten (zorgt voor het schuim) en triclosan (doodt niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën op de huid) weglaten.

Zeep is per definitie een mengeling van olie met een chemisch bestanddeel, namelijk loogzout, en dus alkalisch. Als loog (lye in het Engels) en olie worden verwarmd krijg je zeep. Is dat écht noodzakelijk om het erin te verwerken? Nee, je vindt ook zeeprecepten zonder loogzout erin, maar dan heb je eigenlijk per definitie geen ‘zeep’ gemaakt. Toch kan ook deze basis perfect dienen als zeep en heeft ze dezelfde reinigende werking, alleen voelt ze dus anders aan. Je kan bijvoorbeeld voor Ayurvedische zeep gaan: die bevat alleen maar kruiden met een positieve werking.

Het belangrijkste met loogzout is: als je het proces goed uitvoert, dan blijft er helemaal niets meer van over en heb je dus geen loogzout meer in je eindproduct.

Wat heb je ervoor nodig?

Een aantal basisspullen:

 • Een slowcooker (vind je online in allerlei prijzen en maten)
 • Een digitale weegschaal
 • Een keukenkom in roestvrij staal of in glas (om water en het loogzout te mengen)
 • Een kom in glas of roestvrij staal (om het loogzout in te wegen)
 • Een kernthermometer
 • Siliconen vormpjes
 • Siliconen spatels (die je enkel gebruikt voor je zeep te maken)
 • Een goede handmixer
 • Een mes om de zeep evt. te snijden

Voor je eigen veiligheid draag je ook een veiligheidsbril, rubberen of latex handschoenen, een trui of T-shirt met lange mouwen, een schort en voorzie je in ovenwanten. Maak de zeep ook op een goed geventileerde plaats.

Hoe maak je zeep?

Je kan op twee manieren zeep maken: volgens het hete proces waarbij warmte ervoor zorgt dat de olie met het loogzout in zeep wordt omgezet. Die zeep kan je het snelst gebruiken, zelfs al de volgende dag, maar je wacht het best tot een week daarna zodat de zeep wat harder is. Bij het koude proces laat je het proces vanzelf tot stand komen, iets wat gemakkelijk 4 tot 6 weken duurt.

zelfgemaakte zeep

Hier volgt een receptje voor het warme proces!

Bij dit basismengsel kan je essentiële oliën (lavendel…), bloemen of kruiden toevoegen naar keuze.

 1. Doe de kokosolie in de slowcooker op de lage stand. Meng intussen het loogzout-watermengsel. Doe geleidelijk het loogzout bij het water (en zeker niet omgekeerd; dat is erg onveilig!). Het mengsel zal wat stomen en warm worden, dat is normaal. Adem deze dampen wel zeker niet in en verlucht de ruimte goed terwijl je dit doet! Laat 15 tot 20 minuten afkoelen.
 2. Als de kokosolie helemaal gesmolten is, kun je er de olijfolie aan toevoegen. Roer goed. Zodra de oliën op een temperatuur van 49 tot 54 °C zijn gekomen, giet je er het loogwatermengsel (natriumhydroxide) bij. Roer traag. Mix daarna op een lage stand met de staafmixer. Mix er zeker geen lucht onder en houd de mixer dus ondergedompeld, maar maak er wel kleine cirkels mee. Mix gedurende 10 à 15 minuten of tot de oliën en het loogzout gemengd zijn en eruitzien als een soort van pudding (je zou sporen moeten beginnen zien).
 3. Doe het deksel op de slowcooker en laat dit nog gedurende 50 minuten op een lage stand koken. Roer er zachtjes in als er bubbels te zien zijn.
 4. Zet de slowcooker af. Laat het mengsel afkoelen tot onder 82°C. Voeg er nu essentiële oliën (lavendel, citrus, eucalyptus, rozen) of parfumolie zoals vanille of honing, natuurlijke kleurstof (voor een leuk pastelkleurtje) of kruiden (kurkuma…) aan toe.
 5. Giet de zeep in vormpjes of in een grotere vorm. Zet ze bijvoorbeeld in een schoenendoos die je bedekt met het deksel en nog verschillende handdoeken erbovenop. Na ongeveer 24 uur zal de zeep gestold zijn. Heb je een grotere vorm gebruikt, dan kun je nu de zeep in kleinere stukken snijden. Je kan de zeepjes afwerken met gedroogde bloemen!

PS: heb je geen slowcooker, dan kan je gerust de oliën ook warmen in een gewone roestvrije stalen kookpot. Verwarm op een laag of gemiddeld vuurtje en zet af zodra de oliën goed gesmolten zijn. Gebruik wel een thermometer om de temperatuur van het natriumhydroxide (water met loogzoutmengsel) en de oliën te meten; die zouden allebei ongeveer tussen 49 en 54 °C moeten zijn. Daarna kan je de twee rustig mengen. Meng met een houten lepel of een handmixer, gebruik zeker geen aluminium! Je mixt tot je sporen ziet en voegt er de extra geurtjes of kleuren nog aan toe.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks