Home Blog Pagina 79

Groentepuree: wortel – bloemkool – geroosterde look

7

Of je nu paleo-eter bent of je volgt de voedselzandloper of je gaat voor low-carb, ze zijn het er allemaal over eens dat aardappelen eten niet zo gezond is. Nu ja, op zich zitten er heel wat goede dingen in een aardappel. Maar ze scoren heel hoog op de glycemische index. Met een glycemische index tot wel 98 en een glycemische lading van 26 is dit meer suiker dan pure tafelsuiker. En suiker is nu eenmaal onze beste vriend niet. Het ondermijnt jouw beauty en bovendien kan een hoge bloedsuikerspiegel voor chronische inflammatie zorgen, de grote boosdoener die behalve voor ziekten ook nog eens voor vroegtijdige veroudering en rimpels kan zorgen. Say what?!

Toen ik mijn eerste boek over gezondheid – de voedselzandloper – las was dit (op brood na) mijn grootste zorg; geen aardappelen meer eten. En dan vooral; geen smeuïge puree meer?! Noooo! Gelukkig heb ik ondertussen al heel wat alternatieven gevonden. En het mag gezegd, op dit receptje ben ik het meest trots. Want in alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik nooit aardappelpuree heb gemaakt die zo lekker smaakte als deze groentepuree. Bovendien is hij net zo makkelijk te maken als gewone puree. Maar deze is wél een stuk gezonder! Bloemkool en look hebben een bijzonder lage glycemische index en hoewel deze bij wortels iets hoger ligt hebben ze zo weinig koolhydraten dat deze verwaarloosbaar is.

Bovendien heeft deze groentepuree jou heel wat goeds te bieden. In wortels zitten heel wat antioxidanten, beta-caroteen om precies te zijn. In bloemkool zitten verschillende micronutriënten; vitaminen, mineralen en spoorelementen. Bovendien is deze witte kampioen ook goed tegen kanker, houdt hij de aderen gezond en is goed voor het beenmerg. En dan is er nog de look. Eentje die bijna in je medicijnkast thuis hoort. De lijst met ziekten waarvoor look preventief kan optreden is eindeloos. Reden te meer om deze smaakmaker in heel wat gerechten toe te voegen.

Wortel bloemkool look

wortel bloemkool look pureewortel bloemkool look puree

Ingrediënten groentepureee:

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 wortels
  • 3 teentjes look
  • Biologische groentebouillon
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

Recept groentepureee:

Begin met de teentjes look. Doe ze in een ovenschaaltje (ik gebruik hiervoor zo’n mini La Creusette potje, zijnde dan wel de goedkopere – maar zeker degelijke – van Alice Délice) en doe er een flinke scheut olijfolie over. Zet 15 min in de oven op 180 graden. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes, daarna nog eens vierendelen zodat de stukken niet te groot zijn. Snijd de wortels in schijfjes en doe ze samen met de bloemkool in een kookpot. Doe de geroosterde look erbij. Voeg wat water toe (ik gebruik ongeveer 400 ml) met de biologische groentebouillon erbij. Breng aan de kook. Kook tot alle groenten zacht zijn en makkelijk te prakken. Roer regelmatig zodat alle groenten bouillon kunnen trekken. Giet het overtollige water weg. Pureer met de staafmixer! Kruid af met een beetje peper, zout en nootmuskaat. Proef en kruid bij naar smaak!  YUMMY in your tummy!

Extra: zorg dat je zeker het overtollige water goed weggiet, anders zal de puree te lopend worden. Vergeet ook zeker niet te kruiden, vooral de nootmuskaat is eeeecht onmisbaar! 😉

Bikram Yoga: daarom!

18

Ondertussen ben ik geen beginner meer, meer nog ik ben helemaal hooked aan Bikram Yoga. Ik ga steeds dieper in de poses en merk een duidelijke vooruitgang in mijn lenigheid. Ik vertel je graag hoe het voor mij begonnen is en wat jij er eventueel kan uithalen.

Sporten is belangrijk. Dat weten we ondertussen. Misschien is het zelfs nog belangrijker dan gezond eten. Of laat ons even concluderen dat de twee hand in hand gaan. Alleen de motivatie vinden is niet altijd even vanzelfsprekend. Dat was ook bij mij zo. Jaren heb ik een fitnessabonnement gehad maar een succes was dat niet. Ik bleef maar hopen op wat ik ooit in mijn opleiding Psychologie gezien had: na een tijdje word je verslaafd aan de endorfines die vrijkomen bij het sporten en dan kan je niet meer zonder. It never happened.. Ik kreeg me niet gemotiveerd om tot daar te gaan, ook al was het maar 10 minuten rijden het was altijd te nat, te koud of een ander excuus.  En als ik er dan toch was dan speelde ik vaak vals in mijn trainingschema: “20 minuten op die fiets, of 15? Dat zal toch niet uitmaken”. En dan was er nog de teleurstelling in mezelf. Soit, been there done that!

Bikram Yoga

Yoga heeft me altijd al aangesproken. Alleen wilde ik dat niet op die spirituele hippie-manier doen. De types die je op het strand aan Malibu Beach vindt is niet echt wat ik mezelf zag doen, zag worden. Ik wilde een work-out. Ik wilde zweten. Zonder al te zweverig te zijn. En dat vond ik in Bikram Yoga. Het is een vorm van yoga die in een hete ruimte wordt beoefend. Een ruimte van 40 graden Celsius met ook een verhoogde luchtvochtigheid (40%). Vergelijk het een met een sauna. Het is een afgeleide vorm van hatha yoga, uitgevonden door meneer Bikram Choudhury.  Het bestaat uit 26 oefeningen die steeds in dezelfde volgorde uitgeoefend worden en ingaan op kracht, uithouding, evenwicht en lenigheid. Door de warmte kan je dieper gaan in de oefeningen en ik merk zelf dat hoe warmer de temperatuur is, hoe minder stijf ik de dag erna ben. Bovendien is de warmte ook mentaal een uitdaging en dat is de reden dat mensen met een druk leven vaak veel hebben aan Bikram Yoga. De mentale uitdaging zorgt ervoor dat er geen plaats is om aan je afspraken van de volgende dag te denken of wat je later die avond zult klaarmaken als avondmaal. Bikram heeft dan ook een heel internationaal karakter. De lessen worden in het Engels gegeven en maar goed ook want maar zelden zit er geen internationaal reiziger tussen. Ook ik doe steeds Bikram als ik op vakantie of businesstrip in het buitenland ben. En een extra voordeel: Het helpt met de jetlag. Ik heb al vaker gehoord dat yoga geen echte sport zou zijn. Ik nodig iedereen die dat denkt uit om een lesje mee te volgen. Ik heb al vaker gedreven crossfitters zelfzeker zien starten om na 15 minuten op de grond te liggen. Laat je dus niets wijsmaken!

Ik zelf doe Bikram Yoga bij Bikram Yoga Antwerp, waar je begeleid wordt door de fantastische Anna en haar team. Ze zal je graag wegwijs maken in de wondere wereld van Bikram! Mocht je helemaal overtuigd zijn, hieronder enkele plaatsen waar je Bikram kan beoefenen in België. Sommige studio’s doen hot yoga, zo goed als gelijk aan Bikram!

Antwerpen – Bikram Yoga Antwerp

Brussel – Bikram Yoga Brussels

Gent – Hot Yoga Gent

Brugge – Hot Yoga Brugge

Oudenaarde – Hot Yoga Oudenaarde

Nog andere Bikram/Hot yoga lessen gevonden? Laat het zeker weten!

Citroenwater in de ochtend

11

De ochtend beginnen met citroenwater is een kleine inspanning die voor een betere algehele gezondheid kan zorgen. Het hoeven ten slotte niet altijd drastische veranderingen te zijn die jouw gezonde levensstijl ten goede komen. Ik ben altijd beyond excited als ik met kleine simpele trucjes wat goeds voor mijn lichaam kan doen. Citroenwater in de ochtend zit ondertussen verankerd in mijn ochtendritueel. En ik toon je graag aan waarom ik er zo gek van ben.

Om te beginnen: kies water rond kamertemperatuur. Koude of warme dranken in de ochtend kunnen een shock zijn voor je lichaam en dat zou kunnen beletten dat de gezondheidsvoordelen van het citroenwater beginnen werken. Dat zou zonde zijn! Voel je vrij om gedurende de rest van je dag citroenwater te drinken op jouw favoriete temperatuur!

Hoe maak je citroenwater? Super simpel! En niks waarvoor je de wekker vroeger moet zetten (gelukkig). Neem 1 groot glas water (ik kies voor gefilterd water) en knijp er een halve citroen in uit. De andere helft kan je bewaren in de koelkast voor later op de dag of voor de volgende ochtend.

Citroenwater 's ochtends

Citroenwater heeft tal van voordelen voor je gehele lichaam. Ik zet er een aantal op een rijtje:

Gezondheidsvoordelen citroenwater

Reinigt de lever. Dit is voor mij de allerbelangrijkste reden waarom ik citroenwater drink in de ochtend. De dag beginnen met een detox! De lever haalt meer enzymen uit citroensap dan uit eender welk ander voedsel. Bovendien staat de lever in voor de optimale gezondheid van verschillende organen in je lichaam. Een schone lever straalt dus af op je gehele lijf.

Diuretica. Weer een detox! Van citroenwater moet je sneller plassen en chemische stoffen zijn op deze manier sneller uit je lijf. Een goede reden om ook tijdens de rest van de dag af en toe citroenwater te drinken.

Boost je immuunsysteem. Citroen zit vol vitamine C. Alle dagen vitamine C bestrijdt infecties, geeft je immuunsysteem een boost waardoor je beter gewapend bent tegen verkoudheden en griep. Citroenen zorgen ook voor een betere opname van ijzer en ook ijzer is een belangrijk nutriënt voor je immuunsysteem.

Frisse adem. Citroen is een ideale manier om mondbacteriën te bestrijden. Vermijd citroensap puur te drinken of een citroen in volle vrucht te eten. Het zuur kan namelijk je tanden aantasten. Verdun dus steeds met water en drink eventueel met een rietje!

Gebalanceerde Ph. Citroen verlaagt de zuurtegraad van het lichaam. Dit klinkt verwarrend want als er iets is dat we met zuur associëren dan zijn het wel citroenen, maar eenmaal in het lichaam werkt een citroen als base. Citruszuren creëren namelijk geen zuur in het lichaam. Meer nog; een citroenen zijn één van de meest alkaliserende vruchten die er zijn.

En vergeet ook niet dat citroen vol vitamine en mineralen zit. Vitamine C, B, calcium, ijzer,.. Antioxidanten, vezels en enzymen, deze gele zuurpruimen hebben het allemaal en geven je meteen een energieboost in de ochtend!

Non-toxic natuurlijke beautyproducten: de nieuwe must!

5

Niet iedereen is zich ervan bewust dat ook via de huid heel wat toxines binnendringen (sneaky bastards!). Je mag de meest gezonde voeding nuttigen, allerhande superfoods eten, de meest gebalanceerde vitaminebalans huishouden, via je huid zullen de chemicaliën nog steeds in je lichaam terechtkomen. Erger nog, waar voeding nog even de lever passeert gaat cosmetica rechtstreeks de bloedbaan in. Je huid is sowieso al doorlaatbaar en bovendien maakt moderne cosmetica gebruik van allerhande middeltjes om deze doorlaatbaarheid te vergroten, dat is beter voor de opname van de actieve bestanddelen, maar dus ook voor de toxische stoffen.

Non-toxic natuurlijke beautyproducten

Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel want dankzij het laatste onderzoek komen er steeds meer natuurlijke alternatieven. En dan heb ik het niet over de marketeers die maar al te graag inspelen om de groeiende interesse in gezondheid. Adjectieven als ‘natuurlijke’ en ‘groene’ worden als holle frasen naar ons hoofd geslingerd. Maar voor mij is ‘zonder parabenen’ al lang niet meer voldoende. Ik kies voor de 100% natuurlijke producten zonder synthetische stoffen. Ze zijn niet alleen beter voor mijn lichaam, ze zijn ook nog eens efficiënter omdat ze compatibel zijn met de huid. Bovendien is het op lange termijn een betere investering voor de huid. Chemische bestanddelen zijn namelijk zwaar voor je lichaam om te verwerken, de tijd dat mijn lichaam nodig heeft om deze te verwijderen is tijd dat het niet kan steken in de natuurlijke processen van herstel. Let’s glow forever!

Ik ben blij te zien dat het doelpubliek van natuurlijke producten zich verlegt, of in elk geval verruimt. Lange tijd heb ik gezocht naar producten zonder chemicaliën die niet gericht waren op hippies, die niet naar exotische kruidenmixen roken en een attractieve verpakking hadden. Want mijn oog wil ook wat en alvorens ik mijn Chanel-dagcrème de deur uit gooide moest ik een alternatief hebben dat ik met evenveel trots in mijn badkamer zou uitstallen!

Heel binnenkort heb ik het over mijn favoriete natuurlijke producten!
To be continued..

Healthy pancakes als snack!

3

Hmmm pannenkoeken, wie houdt er niet van? De geur alleen al doet me watertanden! Ik ben er altijd al gek op geweest, van kindsbeen af. Van niks kon ik zoveel eten dan van pannenkoeken. Alleen weten we allemaal dat ze – zoals zo veel zoetigheden – niet zo gezond zijn. Maar het is niet alleen de hoeveelheid suiker – én de kindersuiker erbovenop – die het probleem zijn, er zit ook bloem in (tarwe dus) én koemelk (lactose dus). Pannenkoeken op zondag middag zijn dus definitief voorbij.. Of toch niet helemaal?

Want ik stel je graag voor aan mijn ‘healthy pancakes’ die ik recent bij regelmaat maak als tussendoortje of als dessert. Vooraleer ik je dit mega – supercalifragilisticexpialidocious – simpele recept uitleg (een lachertje!) zijn er toch een aantal dingen die ik erbij moet vertellen. Te beginnen met proporties. De pannenkoekjes die ik aan je voorstel zijn een stuk zwaarder dan de pannenkoeken die je gewoon bent. Een klein bordje zoals op de foto’s is echt voldoende voor één persoon. Ik maak de pannenkoeken zonder suiker. Als ik het geheel een zoete touche wil geven dan doe ik dat met mijn toppings (agave, chocolade, fruit of kokosslagroom bijvoorbeeld). Je kan eventueel ook in je beslag al stevia of kaneel doen! Verder pas je best ook de grootte van je pannenkoekjes aan. Maak met het beslag voor 1 persoon (= de hoeveelheden die ik in het recept gebruik, 1 ei en 1 banaan per man) drie kleine pannenkoekjes. Ze zien er super schattig uit op deze manier en het is veel makkelijker ze om te draaien in de pan. Zorg ook voor een brede schep om ze mee om te draaien, trust me on this one!

ckecklist healthy pancakes

Ingrediënten gezonde pannenkoeken:

– 1 ei
– 1 banaan
– roomboter van grasgevoerde runderen

Hoe:

Prak de banaan en kluts het ei, meng samen tot een glad beslag (in de mate van het mogelijke). Doe de roomboter in de pan en schep 3 hoopjes in de pan. Draai de pannenkoekjes pas om als de onderkant een bruin kleurtje begint te krijgen (en nogmaals zorg dat je schep breed genoeg is zodat de pannenkoekjes niet uit elkaar vallen). Bak de andere kant. Stapel de pannenkoekjes op elkaar. Topping erop. Klaar!

 

Enjoy!

Avocado Eitjes

0

Ik heb er al eerder over geschreven op mijn persoonlijke blog steffi.tv maar ik vind ze zo’n topper dat deze avocado eitjes ook hier op mijn gloednieuwe blog een plaatsje mogen krijgen. Ze zijn super makkelijk klaar te maken en heerlijk als snack tussendoor of als bijgerecht. Quick and easy; dat deze dotjes te maken zijn met 3 ingrediënten (die ik bovendien altijd in huis heb) kan daar van getuigen. En ze zien er leuk uit, wat toch ook niet niks is!

Als ik je bij deze nog niet overtuigd heb dat dit jouw volgende maaltijd wordt, dan vertel ik er graag nog bij dat avocado’s echte super foods zijn. Ze zijn rijk aan omega 9, carotenen en vitamine E die samen zorgen voor een mooie soepele huid. Ze zijn ook goed voor hart en bloedvaten, bevatten heel wat verschillende vitaminen en mineralen die je gehele gezondheid boosten! Laag glycemisch én rijk aan vezels.. What are you waiting for?!

Bon. Hoe doen we dat dan juist?

Avocado Eitjes maken

Ingredienten:

– Avocado
– Ei (2 per avocado)
– Zout

Hoe:

Snijd de avocado door en verwijder de pit. Neem een ovenschotel en leg er bakpapier in. Leg de beide avocado helften in de ovenschotel op het bakpapier. Breek een ei boven de avocado en zorg dat het eigeel in het kuiltje van de avocado terecht komt. Het eiwit loopt bij deze over de ganse avocado uit en ook op het bakpapier; no worries, laat de innerlijke controle freak gaan, let it be! Herhaal voor de andere helft. Strooi er wat grof zout over en plaats in de oven voor zo’n 13 minuten op 180 graden. De baktijd kan variëren naar gelang de grote van je eieren en avocado’s, baseer je gewoon op het eiwit dat gaar moet zijn. En wacht ook niet te lang want dan wordt het een droge bedoeling.

Enjoy!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks