Home Blog Pagina 79

Healthy pancakes als snack!

3

Hmmm pannenkoeken, wie houdt er niet van? De geur alleen al doet me watertanden! Ik ben er altijd al gek op geweest, van kindsbeen af. Van niks kon ik zoveel eten dan van pannenkoeken. Alleen weten we allemaal dat ze – zoals zo veel zoetigheden – niet zo gezond zijn. Maar het is niet alleen de hoeveelheid suiker – én de kindersuiker erbovenop – die het probleem zijn, er zit ook bloem in (tarwe dus) én koemelk (lactose dus). Pannenkoeken op zondag middag zijn dus definitief voorbij.. Of toch niet helemaal?

Want ik stel je graag voor aan mijn ‘healthy pancakes’ die ik recent bij regelmaat maak als tussendoortje of als dessert. Vooraleer ik je dit mega – supercalifragilisticexpialidocious – simpele recept uitleg (een lachertje!) zijn er toch een aantal dingen die ik erbij moet vertellen. Te beginnen met proporties. De pannenkoekjes die ik aan je voorstel zijn een stuk zwaarder dan de pannenkoeken die je gewoon bent. Een klein bordje zoals op de foto’s is echt voldoende voor één persoon. Ik maak de pannenkoeken zonder suiker. Als ik het geheel een zoete touche wil geven dan doe ik dat met mijn toppings (agave, chocolade, fruit of kokosslagroom bijvoorbeeld). Je kan eventueel ook in je beslag al stevia of kaneel doen! Verder pas je best ook de grootte van je pannenkoekjes aan. Maak met het beslag voor 1 persoon (= de hoeveelheden die ik in het recept gebruik, 1 ei en 1 banaan per man) drie kleine pannenkoekjes. Ze zien er super schattig uit op deze manier en het is veel makkelijker ze om te draaien in de pan. Zorg ook voor een brede schep om ze mee om te draaien, trust me on this one!

ckecklist healthy pancakes

Ingrediënten gezonde pannenkoeken:

– 1 ei
– 1 banaan
– roomboter van grasgevoerde runderen

Hoe:

Prak de banaan en kluts het ei, meng samen tot een glad beslag (in de mate van het mogelijke). Doe de roomboter in de pan en schep 3 hoopjes in de pan. Draai de pannenkoekjes pas om als de onderkant een bruin kleurtje begint te krijgen (en nogmaals zorg dat je schep breed genoeg is zodat de pannenkoekjes niet uit elkaar vallen). Bak de andere kant. Stapel de pannenkoekjes op elkaar. Topping erop. Klaar!

 

Enjoy!

Avocado Eitjes

0

Ik heb er al eerder over geschreven op mijn persoonlijke blog steffi.tv maar ik vind ze zo’n topper dat deze avocado eitjes ook hier op mijn gloednieuwe blog een plaatsje mogen krijgen. Ze zijn super makkelijk klaar te maken en heerlijk als snack tussendoor of als bijgerecht. Quick and easy; dat deze dotjes te maken zijn met 3 ingrediënten (die ik bovendien altijd in huis heb) kan daar van getuigen. En ze zien er leuk uit, wat toch ook niet niks is!

Als ik je bij deze nog niet overtuigd heb dat dit jouw volgende maaltijd wordt, dan vertel ik er graag nog bij dat avocado’s echte super foods zijn. Ze zijn rijk aan omega 9, carotenen en vitamine E die samen zorgen voor een mooie soepele huid. Ze zijn ook goed voor hart en bloedvaten, bevatten heel wat verschillende vitaminen en mineralen die je gehele gezondheid boosten! Laag glycemisch én rijk aan vezels.. What are you waiting for?!

Bon. Hoe doen we dat dan juist?

Avocado Eitjes maken

Ingredienten:

– Avocado
– Ei (2 per avocado)
– Zout

Hoe:

Snijd de avocado door en verwijder de pit. Neem een ovenschotel en leg er bakpapier in. Leg de beide avocado helften in de ovenschotel op het bakpapier. Breek een ei boven de avocado en zorg dat het eigeel in het kuiltje van de avocado terecht komt. Het eiwit loopt bij deze over de ganse avocado uit en ook op het bakpapier; no worries, laat de innerlijke controle freak gaan, let it be! Herhaal voor de andere helft. Strooi er wat grof zout over en plaats in de oven voor zo’n 13 minuten op 180 graden. De baktijd kan variëren naar gelang de grote van je eieren en avocado’s, baseer je gewoon op het eiwit dat gaar moet zijn. En wacht ook niet te lang want dan wordt het een droge bedoeling.

Enjoy!

Gezonde muesli for breakfast!

1

Muesli is veruit mijn favoriete ontbijt. Het is super makkelijk en met zoveel lekkere verse dingen te combineren (denk aardbeien, banaan of verse bessen. Om maar even een paar bijvoorbeelden te geven). Alleen probeer ik zo weinig mogelijk graan te eten en al zeker zwaar bewerkte tarwe te vermijden. Helaas zit er in de meeste muesli uit de supermarkt heel veel graan en tarwe (dé selling point in de reclamespot btw, maar voor mij dus niet). Bovendien wordt er bijna altijd suiker aan toegevoegd. En deze sneaky beautybetrayer laat ik liever links liggen.

Gezonde muesli

Soms maak ik zelf eens muesli, die bestaat uit veel meer zaden en noten dan graan en al zeker geen geraffineerde suiker. Maar het moet gezegd: het is veel werk! Gelukkig kreeg ik af en toe wat homemade muesli van vriendin en healthlover in crime Julie, die de lekkerste (i kid you not!) muesli ever maakt. Ik ben dan ook heel blij te kunnen verkondigen dat vanaf nu iedereen van Julie’s muesli kan proeven. Ze is sinds kort Floom opgestart, een webshop waar je muesli kan kopen!

floom gezonde muesliIk heb al een stevige lading in huis gehaald. Voorlopig zijn er drie soorten Fruit & Nuts, Chocolat en Buckweat & Quinoa. Ik kan je verzekeren dat ze alle drie heerlijk zijn maar voor mij gaat er niets boven de chocolade variant. Omdat ik gewoon dol ben op chocolade! Bovendien is hij 70% puur en dus guilt-proof! Verder zit er maar 1 graansoort in zijnde haver, een oergraan waarvoor ik een uitzondering maak op mijn graanvrije levensstijl (glutenvrij ook btw).

Als je ook graag je dag start met de artisanale muesli van Julie dan kan je terecht op Floom.be.

Hummus: een mix van superfoods (recept)

6

Er zit veel hmmm in hummus. Terecht. En ongetwijfeld niet toevallig want het is dan ook kei lekker! Maar ik hou niet enkel van hummus omdat het lekker is, ook omdat het makkelijk te maken is en vooral omdat het SUPER gezond is. Met makkelijk te maken bedoel ik dan vooral dat het niet lang duurt – time is money, ofzoiets. – en bovendien wordt het gemaakt van ingrediënten die je altijd in huis hebt of kan hebben. Het is makkelijk te combineren met raw food waardoor die portie rauwe groentjes met veel smaak naar binnen gewerkt worden en je kan het ook gebruiken om mayonaise te vervangen of in salades.

Gezondheidsvoordelen Hummus

Laat mij je even overtuigen waarom dit goedje zo goed is voor jouw gezondheid:

– Hummus is rijk aan vezels. Dat is goed voor je spijsvertering en houdt de bloedsuikerspiegel in balans.

– Kikkererwten zitten boordevol micronutriënten. Ze bevatten calcium en ijzer, maar ook mangaan, kalium en fosfor. Bovendien zitten er ook heel wat vitaminen in zoals B1, B2, B6 en B11 en ook vitamine C.

– Maak Hummus met extra vierge olijfolie. Omdat de olie niet verhit wordt blijven alle gezonde stoffen (en dat zijn er heel wat bij olijfolie) bewaard en haal je het maximale eruit. Het zit ook vol gezonde vetten. Your beautifull you will love it!

– Look. Dé weldoener in de preventie van hart- en vaatziekten, kanker en infecties. En ook hier krijg je extra voordelen omdat deze superfood rauw in de hummus zit.

– Tahini is een goede bron van calcium.

– De combinatie van goede vetten en al deze micronutriënten maken hummus ook goed voor haar, nagels en huid. Op naar de winkel dus!

Bovendien zit er niks slecht in hummus. Het is een mix van allerlei super gezonde ingrediënten die bovendien glutenvrij en vegan zijn!

Ingrediënten:

– 400 g kikkererwten in nat (voorgekookt, liefst uit een glazen bokaal)

– 2 lepels olijfolie

– 2 lepels Tahini

– 1 teentje look

– 1/2 citroen

– 1/2 teelepel Keltisch zeezout

– paprikapoeder (optioneel)

 

Hoe?:

– Giet de kikkererwten af en bewaar het nat. Spoel de kikkererwten af.

– Mix de kikkererwten, olijfolie, tahini, citroen, het zeezout en ook nog 3 lepels van het nat van de kikkererwten tot het een gladde smurrie is. Of een smurrie naar wens natuurlijk!

– Strooi er wat paprikapoeder op en – als je indruk moet maken – garneer eventueel met koriander, peterselie of bieslook en wat kikkererwten.

 

Jep. Zo simpel is dat en pure verwennerij voor je lichaam. Op naar de winkel!

Vers kokoswater van Coco Face

1

Een tijdje geleden ging ik op een korte trip naar Ibiza. Het Spaanse eiland stond al lang op mijn to-go-lijstje. Het was niet evident mijn omgeving te overtuigen van de troeven van dit eiland, dat Ibiza meer is dan enkel een party-eiland. En dat was het zeker!

Op een uitstapje naar Dalt Vila, het oude stadsgedeelte van Ibiza, kwamen we een klein bio marktje tegen waar ze Coco Face verkochten. Ik drink thuis af en toe Vita Coco – verkrijgbaar in je lokale supermarkt. Vooral na een intensieve yoga les kan het deugd doen op te laden met kokoswater dat boordevol voedingsstoffen en mineralen zit (denk: potasium, magnesium, calcium en meer!). Hoewel Vita Coco niet van concentraat komt gaat er – imho – niets boven the real deal, vers uit de noot! Wie ooit een kokosnoot op het strand kocht en bij het openbreken het kokoswater aangeboden kreeg, zal mij ongetwijfeld gelijk geven; it is so YUMMIE!

kokoswater coco face

En dat moeten ze bij Coco Face ook gedacht hebben! De kokosnoten die ze aanbieden zijn jonge kokosnoten; geweldig voor het sap en achteraf kan je het kokosvlees ook gebruiken om te verwerken in smoothies of in gerechten. Het moet gezegd worden dat het vrucht vlees van een jonge kokosnoot anders smaak dan dat van volwassen kokosnoten, dat is wennen. Het is ook een stuk zachter. Ik heb enkel het sap gedronken, met een rietje, uit de hand, onder de zon, in Ibiza,… Wegdromen!

Voorlopig is Coco Face alleen te vinden in het Verenigd Koninkrijk en Ibiza (als je er heen gaat, zéker proeven!) maar ik ben er zeker van dat het niet lang zal duren tot deze happy nuts ook bij ons te verkrijgen zijn!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks