Boekentip: Judgement Detox door Gabrielle Bernstein

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Gisteren las ik de laatste pagina van dit boek. Het was weer even geleden dat ik een boek uitlas. Dat is een beetje mijn eigen schuld, aangezien ik afgeweken ben van mijn eigen regel: lees niet meer dan twee boeken tegelijkertijd. Dat waren er de afgelopen weken 5, waarvan enkele mastodonten van meer dan 500 pagina’s. Maar bij deze dus nog eens een review. Deze keer over een boek van Gabrielle Bernstein. Ze bracht al andere boeken uit, waaronder “The Universe Has Your Back” (in het Nederlands: Het Universum staat achter je.) waarnaar ik onder andere verwijs in mijn eigen boek De Beste Jij en in mijn laatste nieuw boek “De Kracht Van Gedachten” – coming soon!! In deze review heb ik het boek over ‘Judgement Detox’.

Judgment Detox boek‘De mate waarin je een ander beoordeelt, even streng ben je voor jezelf’, een soortgelijke quote vond ik ooit in een boek van de Mexicaanse schrijver Don Miguel Ruiz. En ik vond hem ongelooflijk raak. Bovendien is het weten hiervan een goeie manier om afstand te nemen van kwetsende uitspraken die mensen soms kunnen doen, of bijvoorbeeld wanneer mensen op sociale media gemene dingen zeggen. Mensen met veel judgment hebben mogen dan wel bitchy overkomen, maar eigenlijk zegt het veel over het leed dat ze zelf meedragen. Het zegt wat over hoeveel ze zichzelf beoordelen. Een gemene comment zegt dan ook altijd meer over diegene die hem geschreven heeft dan over diegene aan wie hij geadresseerd is. Als ik nu mensen iets gemeen hoor zeggen of iets beoordelend zie schrijven op social media, dan denk ik vooral aan hoe streng die mensen naar zichzelf zijn.

Maar oordelen doen we allemaal wel eens en werken aan je oordeel over anderen is daarom niet gewoon iets nobels maar net omdat het een weerspiegeling is van je eigen oordeel naar jezelf, is het ook werken aan jezelf. Misschien is het wel de ultieme vorm van self-love?

Om deze reden pikte ik dit boek van Gabrielle Bernstein op. Het is een boek dat heel vlot leest. Het is heel makkelijk en behapbaar geschreven. In het eerste deel van het boek legt ze uit hoe we vaak veel oordeel hebben over anderen. En dit vaak justificeren ook. No worries, het is ook gewoon iets heel menselijk. Een eerste stap is dan ook durven kijken naar je eigen oordeel. Het willen zien.

Daarna geeft Bernstein allerhande tips – gaande van journallen tot meditatie – om hiermee om te gaan. En ik moet toegeven dat een aantal van haar tips me heel wat inzichten hebben gegeven. Zelfs als je met de tips niet aan de slag zou gaan denk ik dat het een geweldig boek is om in jezelf te exploreren hoeveel je oordeelt maar vooral: wat daar aan de basis van ligt. Want oordelen is een defensiemechanisme en het onder ogen zien van je eigen oordelen kan je helpen om oude wonden eindelijk te helen.

Een interessant boek dat ik zeker kan aanraden. Ik ben – as you might know – een fan van boeken te lezen in de originele taal, indien dat voor jou een optie is natuurlijk. Het boek bestaat voorlopig nog niet in het Nederlands maar het is gelukkig wel makkelijk geschreven dus ook met een matig niveau van Engels zou deze moeten lukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks