De ideale temperatuur voor thee

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Voor de tealovers onder jullie, maar misschien nog meer voor de tea-newbies, een artikeltje over de juiste temperatuur voor thee. Want dat is namelijk super duper belangrijk! Maar al te vaak hoor ik nog mensen zeggen dat ze wel graag groene of witte thee zouden drinken – meestal voor de vele gezondheidsvoordelen – maar dat ze dat veel te bitter smaken vinden. Wel hier alvast het goede nieuws: dat hoeft helemaal niet zo te zijn!

De juiste temperatuur voor thee is heel belangrijk. De blaadjes van de Camelia Sinensis (de theeplant) zijn namelijk heel gevoelig aan temperatuur. Een thee die te heet wordt opgeschonken wordt gauw bitter maar verliest ook de prachtige aroma’s die erin te vinden zijn. Dat is vooral zonde wanneer je een hoogkwalitatieve en delicate thee uitgekozen hebt. Anders dan bij een goede wijn bijvoorbeeld, kan je een mooie thee verprutsen door hem verkeerd te zetten.

juiste temperatuur voor theeEr zijn verschillende parameters als je het perfecte kopje thee wil zetten. Zo is het belangrijk om het juiste water te gebruiken, daar schreef ik eerder al een blogpostje over.

Zacht water, een lage droogrest en de juiste Ph zijn onder andere heel belangrijk. Maar behalve het juiste water is de verhouding water en grammage belangrijk. En dan is er het belang van…*tromgeroffel* de juiste temperatuur! Misschien wel de allerbelangrijkste parameter van allemaal!

Je thee zetten op de juiste temperatuur maakt een wé-reld van verschil, echt. En op welke temperatuur schenk je je thee dan? Dat hangt ervan af. In principe heeft elke thee een andere temperatuur waar die uitblinkt. Dat is net de uitdaging als theesommelier, om voor elke specifieke thee op zoek te gaan naar die perfecte verhouding van de parameters. En dat verschilt van thee tot thee maar evengoed van seizoen tot seizoen. Een nieuwe batch, van een nieuwe oogst bijvoorbeeld, kan al een andere ideale temperatuur hebben. Uiteraard is dat iets voor de echte theepuristen – yup, that’s me.

Er is gelukkig ook wel een soort gouden standaard waarbij je bijna altijd goed zit. Ik deel het graag met je.

De gouden standaard: de juiste temperatuur voor je thee

 • Witte thee: 70°C – 80°C
 • Groene thee: 60°C – 80°C
 • Oolong thee: 80°C – 95°C (hoe lichter de oolong hoe lager de temperatuur)
 • Zwarte thee: 95°C – 98°C
 • Post-gefermenteerd thee: 95°C – 98°C
 • Fruit- en kruidenthee: 100°C

Als je een theeblend opschenkt – een mengeling van ‘echte’ theeblaadjes en kruiden en vruchten bijvoorbeeld – schenk dan altijd op de temperatuur van de meest gevoelige blaadjes die erin zitten. Een melange van groene thee met fruitstukken en kruiden bijvoorbeeld (Mijn Green Medley van AMBAR bijvoorbeeld) dan schenk je die best maximaal op 80 graden Celcius.

waterkoker op temperatuur DOMOEn hoe doe je dat dan, dat water op de juiste temperatuur brengen? Je zou je water kunnen laten afkoelen alvorens je theeblaadjes te infuseren. Je zou het ook kunnen meten met een thermometer. Maar het aller makkelijkste is om het op de juiste temperatuur te brengen met een waterkoker op temperatuur. Een investering die het helemaal waard is!

En dat hoeft heus geen fortuinen te kosten. DOMO elektro bijvoorbeeld heeft al een heel mooie en elegante waterkoker op temperatuur vanaf 54,95 euro. Proud ambassador speaking! Hierbij kan je dan kiezen tussen 50°, 60°, 70°, 80°, 90° of 100° C. Hij heeft ook een functie om het water zijn temperatuur te laten behouden, de warmhoudfunctie. En de inhoud van de waterkoker bedraagt 1,5 liter. Ideaal om de perfecte kop thee mee te zetten dus.

1 REACTIE

 1. Wauw, dit wist ik niet!
  Super interessant artikel! Ga ik volgende keer zeker eens toepassen.
  Misschien best eens investeren in een goede waterkoker 😊

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks