Waarom je groene thee moet drinken

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ik kom uit een familie van theedrinkers. Zo lang ik mij kan herinneren dronk mijn mama ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds thee. Zwarte thee weliswaar. Ik begon al vanaf jonge leeftijd mee thee te drinken. En op deze manier ben ik uitgegroeid tot een echte tea-lover! Het komt in de buurt van tea-addict denk ik.. Thee heeft iets verwennend, iets verzachtend – als je vroeg moet opstaan, het koud is buiten of je een bleh-dagje hebt..

Over de jaren heen ben ik overgeschakeld naar groene en witte thee. Toch blijft thee een verwarrend verhaal en heeft het verschillende kanten. Misschien moet ik beginnen met de cafeïne die groene thee bevat. Cafeïne kan je stemming verbeteren, je waakzaam en alert maken en het heeft een positief effect op je reactietijd en geheugen. Het is natuurlijk een effect op korte termijn. Teveel cafeïne heeft heel wat aangetoonde negatieve effecten (slapeloosheid, hoofdpijn, angsten,..). Ook geeft het een verkeerd beeld. Je bent niet méér wakker, cafeïne onderdrukt gewoon de vermoeidheid. Groene thee bevat wel minder cafeïne dan koffie en ook minder dan zwarte thee.

Kies voor biologische thee van goede kwaliteit. Dit is belangrijk  omdat thee van lagere kwaliteit vaak teveel fluoride bevat. Kies zéker niet voor cafeïne-vrije thee, de cafeïne wordt verwijderd door middel van een chemisch solvent en dat wil je liever niet in je lijf. Wie echt cafeïne vrije thee wil kiest beter voor kruidenthee – ook hier zijn heel wat keuzes in, met heerlijke smaken en vele gezondheidsvoordelen. We’ll talk about that soon..

Groene thee tegen kanker

Groene thee heeft verschillende gezondheidsvoordelen. En de meeste komen door de lading antioxidanten en nutriënten die erin zitten. Groene thee bevat polyphenol, een micro-ingrediënt dat een rol speelt in ouderdomsziekten zoals hart-en vaatziekten en kanker. Het bevat onder andere flavonoïden (die essentieel zijn voor de stofwisseling van vitamine C) en catechines die de vermenigvuldiging van bacteriën  tegen gaan. Maar genoeg met de moeilijke woorden gegoocheld, wat heeft groene thee nu eigenlijk te bieden? Ik lijst er een aantal op.

Goed voor het brein. Groene thee bevat L-teanine, een aminozuur dat door de bloed-hersenbarrière kan  en een geruststellend gevoel geeft. L-teanine heeft een synergetisch effect met cafeïne en de combinatie van de twee zou goed zijn voor het brein.

Fysieke prestatie verbeteren. Onderzoeken tonen aan dat fysieke prestaties tot 11% kunnen verbeteren door groene thee te drinken.

Beschermt het brein tegen Parkingson en Alzheimer.  Thee bevordert niet enkel het korte termijn geheugen, het beschermt ons brein ook op langere termijn. Vooral de catechine in thee beschermt de neuronen en helpt het brein op die manier zich te wapenen tegen deze ouderdomsziekten.

Risico op kanker verlagen. Oxidatieve schade draagt bij aan kanker en het is net deze die bestreden wordt door anti-oxidanten. Verschillende onderzoeken toonden al effecten. Zo zou de kans op borstkanker tot 22% lager zijn, prostaatkanker 48% lager en darmkanker 57% lager.

Beter gebit, betere adem. Catechines doden bacteriën en inhiberen virussen. Het remt onder andere de groei van streptococcus mutans, een bacterie die cariës veroorzaakt.

Verlaagd kans op Diabetes type II. Eentje die niet veel mensen weten maar groene thee doet de insuline sensitiviteit stijgen en de bloedsuikerspiegel dalen. Onderzoek wees uit dat men de kans op Diabetes type II met 42% kan verlagen door groene thee te drinken.

Afvallen. Groene thee boost het metabolisme en het zou vooral goed zijn voor buikvet te verbranden.

Groene thee gezond 2

Dat is een heel lijstje! En voor mij reden genoeg om zwarte thee aan de kant te schuiven. Tegenwoordig hebben de meeste zaken wel groene thee voorhanden, hoewel ik mij er toch soms over verbaas hoe weinig mensen groene thee drinken. Het is misschien een beetje wennen wanneer je van zwarte thee komt maar ik vind het veel lekkerder. Experimenteer met smaken, ze zijn eindeloos. Mijn favoriete groene thee is die met jasmijn. Ga op zoek naar een goed theewinkeltje in jouw buurt en maak verse thee, het verschil is gigantisch! Kijk ook altijd de ingrediënten na en durf te vragen wat er in de thee zit. In heel wat theezakjes uit de supermarkt worden smaakstoffen en suiker toegevoegd. Heel frappant vond ik deze reportage van NPO over thee en wat er soms allemaal aan toegevoegd wordt..

Wat nu met die dubbele zijde van thee? Ik probeer thee te matigen, meestal drink ik water en enkele tassen thee per dag waarbij ik afwissel tussen witte en groene thee. ‘S avonds probeer ik enkel kruidenthee te drinken. Zo heb ik zeker geen last van slapeloosheid wanneer ik ga slapen.

Mocht je van iets last hebben of je twijfelt eraan of goede thee wel een goeie optie is voor jou specifiek, kan je dat altijd met je arts bespreken (ik denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen of mensen met suikerziekte, hoge bloeddruk enzovoort) .

Welke thee drink jij?

5 REACTIES

  1. Ik ben vandaag een theeplantage gaan bezoeken in Cameron Highlands in Maleisië. Ze vertelden me dat groene thee het best een uur na de maaltijd wordt gedronken en voor wanneer je rustig wordt. Dus niet meer moet werken. Dit om het metabolisme versterkende effect ervan te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks