Zelf teriyaki saus maken: een lekker receptje!

Leestips

Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Ik hou ervan om dingen zelf te maken. En al helemaal die dingen waarvan ik in eerste instantie dacht dat het onmogelijk was om de smaak vanuit dat befaamde potje te benaderen. Winner, winner, teriyaki chicken for dinner!

Het grote voordeel aan zelf dingen maken is dat je alles in handen hebt. Wil je minder suikers dan gebruik je gewoon minder suiker. Wil je geen gluten? Dan kies je voor een glutenvrij alternatief. Minder zout? Go for it.. En zo maakte ik al zelf ketchup (vind je in mijn eerste boek ‘De Gezonde Goesting’), vegan mayonaise en appelmoes bijvoorbeeld.

zelfgemaakte teriyaki sausDeze keer is de teriyaki saus aan de beurt. Heerlijk te combineren met kip maar evengoed gewoon met groenten en champignons of om je tofu mee op smaak te brengen bijvoorbeeld. Wat voor speciaals ik in deze teriyaki deed? Ik gebruikte cocos aminos in plaats van sojasaus – om zo soja en gluten te vermijden. Ik gebruikte ahorn in plaats van suiker. En als verdikkingsmiddel koos ik voor arrowroot poeder, een zetmeel dat komt van een wortelstok en waar je minder van nodig hebt dan van gewone bloem. En plus is het ook nog eens glutenvrij.

Je kan de saus nog makkelijk naar je smaak tweaken door bijvoorbeeld meer of minder van de ahorn toe te voegen. De smaak zal ook variëren afhankelijk van het merk van de cocos aminos die je gebruikt. Proef regelmatig van het mengsel in je steelpannetje en stuur bij waar nodig.

Je maakt met deze hoeveelheden teriyaki saus voor minimaal twee maaltijden van vier personen. Je kan de saus een dagje of twee bewaren maar het is ook gewoon heel makkelijk à la minute te bereiden.

Ingrediënten teriyaki saus

  • 120 ml cocos aminos (eventueel te vervangen door sojasaus)
  • 4 el rijst azijn
  • 4 el ahornsiroop
  • 2 el sesamolie
  • 2 teentjes look, fijn gehakt
  • 1 el geraspte verse gember
  • 1 el fijngehakte gedroogde chili
  • 4 el water
  • 1 el arrowroot

Hoe:

  • Voeg cocos aminos, rijstazijn, ahorn, sesamolie, look, gember en chili toe aan een steelpannetje en warm op.
  • Meng in een apart kommetje het water en de arrowroot tot een glad mengsel.
  • Voeg het mengsel toe aan het steelpannetje en laat terug doorkoken.
  • Wanneer de consistentie licht stroperig is haal je het pannetje van het vuur.

Smakelijk!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks