Fazant met groentepuree en bospaddenstoelen

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

De feestdagen komen nu echt wel dichtbij en oh boy ik kijk er naar uit! Al moet ik toegeven dat het ook wel wat stress met zich mee brengt, want naast mijn gezonde cadeautjes moet ik nog heel wat spulletjes gaan halen – ik ben van dat last-minute-type en de winkelstraten worden er niet rustiger op. Maar de kerstdagen brengen voor mezelf en velen nog wat andere stress mee: al dat ongezonde eten! Er zijn twee opties: óf ik deal er in het nieuwe jaar wel mee, óf ik zorg dat ook de feestmaaltijden gezond worden. Juist. Ik kies voor dat laatste!

Ondertussen heb ik al gepost over mijn voorgerecht; dat wordt de regenboogsoep met kiemen. Mijn nagerecht heb ik je ook al verklapt: gezonde ijspralines (nu al zin in!). En nu is het dus tijd voor mijn hoofdgerecht. Dat heb ik gisteren al even klaargemaakt. Om te oefenen én om jou te inspireren ook een gezonde optie op tafel te toveren.

Als ik denk aan de typische feestgerechten voor kerst dan komen speciale gevederde soorten, warme groentjes en kroketten of gratin puree meteen bij me op. Voor wie laag in koolhydraten eet kan deze periode dus wel eens een bommetje worden. Maar zo hoeft het niet. Mijn groentepuree is een geweldig alternatief waar je bloedsuikerspiegel heel blij mee zal zijn. En je gasten ook! Ik ga voor twee verschillende soorten groentepuree en wilde fazant, aangevuld met een mix van bospaddenstoelen.

Die laatste zijn echte superfoods. Paddenstoelen zitten boordevol proteïnen, enzymen en vitaminen. Vitamine D bijvoorbeeld, eentje die we vooral uit zonlicht halen en dus nu in de winter wel wat extra van kunnen gebruiken. En onder het motto ‘never say no to a skinbooster’  zitten deze kabouterhuisjes ook nog eens vol antioxidanten. Paddenstoelen hebben zelfs een “master-antioxidant”, zijnde ergothioneine waarvan steeds meer bewijs gevonden wordt dat het ons DNA beschermt tegen oxidatieve schade. Bovendien wordt deze antioxidant bijna uitsluitend in paddenstoelen gevonden. Kortom: ja je wil paddenstoelen in je kerstdiner! Oh yes you do.

Extra. Ik laat de hoeveelheden in dit recept wat open. Grote of kleine eters, een drie- of een zevengangenmenu, het speelt allemaal een rol. De puree is in dit geval voor 6 personen (laat ons zeggen met een gemiddelde eetlust).

Ingrediënten:

Voor de puree:

– 1 grote bloemkool
– 2 wortels
– 1/2 broccoli
– 8 teentjes look
– Biologische groentebouillon
Olijfolie
– Peper
– Zout
– Nootmuskaat

Vlees:

– wilde fazant (aantal naar keuze)
– biologische gevogelte bouillon
– boter (van grasgevoerde runderen)

De paddenstoelen:

– een mix van bospaddenstoelen
– sjalotjes (1 voor twee handen vol paddenstoelen)
– boter (van grasgevoerde runderen)

Hoe:

Doe de teentjes look in een ovenschaaltje en doe er een flinke scheut olijfolie over. Zet 15 min in de oven op 160 graden. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes, daarna nog eens vierendelen zodat de stukken niet te groot zijn. Verdeel de bloemkool over twee kookpotten. Snijd de wortels in schijfjes en de broccoli in roosjes, doe ze elk apart in één van de twee kookpotten met bloemkool. Doe de geroosterde look erbij, de helft in de ene pot, de helft in de andere. Voeg wat water toe (ik gebruik ongeveer 400 ml) met de biologische groentebouillon erbij. Breng aan de kook. Kook tot alle groenten zacht zijn en makkelijk te prakken. Roer regelmatig zodat alle groenten bouillon kunnen trekken. Giet het overtollige water weg (dit is belangrijk, overtollig vocht gaat de puree te lopend maken). Pureer met de staafmixer! Kruid af met een beetje peper, zout en nootmuskaat. Proef en kruid bij naar smaak!

Bak het vlees in boter. Fazant moet doorbakken zijn, maar niet droog. Giet na het bakken de boter uit de pan en maak wat saus door water en gevogeltebouillon toe te voegen en te laten indikken.

Bak de sjalotjes in boter tot ze glazig zijn en doe dan de bospaddestoelen erbij. Kruid met wat peper en zout en dresseer op het bord met bieslook.

 

Simpel, lekker én gezond. Just the way I like it! Veel succes, laat het me zeker weten als je het uitprobeert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks