Gevulde zoete aardappel met bonenchili en avocado

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Chili-wili!! Als kind al was ik dol op pikant. Ik herinner me één van de eerste verre reizen met mijn ouders. Ik was tien jaar en we gingen naar Bali. Op de dag van vandaag de normaalste zaak van de wereld, toen redelijk uitzonderlijk. En wat heb ik genoten van de keuken daar!! Ik kan bijzonder goed pikant verdragen en al die zoetzure sauzen waren helemaal mijn ding. Als andere kinderen me dan vroegen of het pikant was zei ik dus ook steeds ‘nee niet echt’, waarna ze vervolgens toehapten en hun mond in brand stond. Voor dit gerechtje heb ik het aan de andere kant van de wereld gezocht maar wel nog steeds in de pikante sferen.

Het is nog steeds ‘Dagen Zonder Vlees’ én ik ben sowieso nogal voorstander van de plant-based en vegetarische keuken, dus kies ik voor een vlees-loze variant. Verschillende bonen en linzen vormen de basis van deze chili. Die bevatten veel plantaardige eiwitten en geven een voldaan gevoel, ideaal wanneer je de echte carnivoor eens een vegetarische maaltijd wil voorschotelen. De combinatie met het zoete van de zoete aardappel en het frisse van de avocado vind ik echt to-die-for!!

De zoete aardappel vullen is uiteraard een mooi zicht maar voel je vrij om die in stukjes te roosteren in de oven en er gewoon een éénpansgerechtje van te maken – lang leve de eenpansgerechten!

Gevulde zoete aardappel bonenchilli

Ingrediënten:

Voor de chilli (8 personen)

 • 1 grote ui
 • 4 selder stengels
 • 4 wortels
 • 1 liter groentebouillon
 • 2 cups linzen (ongekookt)
 • 1 blik zwarte bonen
 • 1 blik nierbonen
 • 700 ml tomatenpuree
 • 4 teentjes look
 • 4 tl chilli poeder
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 tl komijn
 • 1 blaadje laurier
 • 1 el ahornsiroop
 • olijfolie

Voor de zoete aardappel (per persoon)

 • 1 zoete aardappel
 • 1 avocado
 • 1/2 limoen
 • 1 stengel pijpajuin
 • verse koriander

Hoe:

 1. Start met de zoete aardappel. Prik langs alle kanten gaatjes erin en zet de aardappel in de oven, op 180 graden voor ongeveer 60 minuten (afhankelijk van de grote van je aardappel, hij moet volledig gegaard zijn.
 2. Neem een grote pot en zet deze op het vuur. Doe er olijfolie in. Voeg ui, fijngehakte selder, en fijngehakte wortel erbij. Voeg ook de look er aan toe. En begin te garen.
 3. Zodra de ui begint te glazen voeg alle kruiden en het laurier blaadje toe.
 4. Voeg 3/4 van de groentebouillon toe (gebruik de rest voor later als de substantie te dik zou worden). Voeg de tomatenpuree toe en de ongekookte linzen.
 5. Eens het aan het koken is, verlaag de temperatuur en laat zachtjes verder sudderen tot de linzen gaar zijn (beetje afhankelijk van je linzen).
 6. Voeg de bonen toe. Laat nog even mee verder sudderen.
 7. Ontpit de avocado en verwijder de schil. Plet de avocado, doe er limoen bij en heel fijn gehakte koriander (voor al wie vindt dat koriander naar zeep smaakt: skip deze stap, hihi). Meng alles goed samen.
 8. Snijd een zoete aardappel open, doe er chilli over, dan de avocado puree en werk af met een fijngehakt lente-uitje.

PS: De chilli is nog lekkerder de day-after. Omdat ik dan liever niet een uur op mijn zoete aardappel wacht schil ik hem, doe hem in kleine stukjes in de oven. Op die manier kan ik een gezellig potje maken voor in de zetel op te smullen, heerlijk!!

5 REACTIES

 1. Deze morgen de avocadosmoothie gemaakt : beste ontbijt ever!!! Mijn man en ik zijn er dol op!!! Dat zal ik morgenochtend nog es maken! Overheerlijk.
  We eten al 6 jaar fruitontbijt, maar dit was een zalige nieuwe ontdekking.

 2. Vandaag het receptje uitgeprobeerd. De smakencombinatie is heel lekker.
  Alleen de gaartijden waren bij mij veel langer. We hadden 2 middelgrote zoete aardappelen. Die hebben 1,5u in de oven gestaan en waren nog niet echt botermals.
  Mijn chili ziet er ook helemaal anders uit. Niet zo “bruinig” van kleur. En ook die heeft veel langer moeten garen. Volgens de verpakking van de linzen 20 mins, maar nadat die bij de chili zaten hebben ze 40 mins opgestaan.
  Verder was mij ook niet helemaal duidelijk wat 700ml tomatenpuree is. Geen concentraat neem ik, dus ik heb een combi van passata en 1 klein blikje concentraat gebruikt.
  Enfin, lekker van smaak, echter veel langere gaartijden dan verwacht.
  Volgende poging al eens proberen met de zoete aardappel in blokjes te garen. Dat zal al wat sneller gaan 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks