6 tips om de feestdagen gezond door te komen

Leestips

Steffi Vertriest
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

‘It’s the most wonderfull time of the year’. Niet gelogen! Maar de gezondste tijd van het jaar misschien toch niet? Alhoewel ook dat niet helemaal klopt want gezondheid is veel meer dan clean eating alleen. Gelukkig zijn, ontspannen en genieten, liefst in goed gezelschap, is minstens even belangrijk om gezond te zijn! Ik hou ervan om onder de mensen te zijn met kerst, om allemaal bij elkaar te zijn met de gezelligheid van de boom erbij, bij te praten met familie die ik al lang niet meer gezien heb, zotte selfies te nemen, enzovoort enzovoort.. En ja op die dagen vind ik het zelfs fijn om mee lekkere ongezonde ovenhapjes te eten en schaamteloos een tweede of derde portie dessert te nemen. Het is feest toch?

En hoe ik deze periode gezond houd? It’s all about counterbalance baby!

Doe aan sport, ook tijdens de feestdagen

Dé manier om na een avondje volproppen je weer goed te voelen is de volgende ochtend meteen te gaan sporten. Ik plan voor de feestdagen starten en tussen kerst en nieuw, een aantal extra zware Bikram yoga  en ashtanga sessies. Ik bekijk op voorhand de schema’s van de verschillende studio’s waar ik train en probeer doelgericht te plannen wanneer ik zal gaan. Maar ook op de feestdagen zelf hoef je niet te lamzakken. Probeer de ochtend na 24 december, of tweede kerstdag, te starten met een morning-run, doe zelf wat yoga-oefeningen thuis als je favoriete studio niet open is. Of nog beter spreek af met een aantal vrienden of vriendinnen voor een stevige wandeling. Fan van ‘heel de dag in pyjama op kerst? Ik ook! Maar ik trek gewoon mijn pyjama terug aan als ik mijn oefeningen gedaan heb. Even zalig en guilt-free!

Drink alleen maar water tot je op het feest bent

Zelf drink ik sowieso enkel water en thee maar als je fan bent van een glaasje bubbels (of wel wat meer dan één) of een wijntje, weet dan dat je tijdens de feestdagen wel wat bij elkaar accumuleert en – zoals ik al zei – counterbalance! Drink – behalve op het feest – enkel water en skip ook de frisdrank en de koffie. Skip zelfs dat evrs geperst fruitsap! Geef je lichaam the day after een échte detox en reinig door puur water te drinken.

Eet lichte en vooral voedzame maaltijden tussendoor

Ik kan het niet genoeg herhalen: counterbalance is the key sweeties! Dagen met zware kost voor je spijsvertering? Wissel af met lichte dingen. Ik weet dat het al heel wat werk is om die ganse kerstmenu klaar te maken maar wanneer je in de winkel bent voor al die ovenhapjes en kroketjes etc… Neem dan ook meteen enkele zakjes sla en wat rauwkost mee. Zorg dat er eitjes in huis zijn en dat je een heleboel fruit voorhanden hebt. Het laatste wat je wil is overdag nog heel wat crap binnenstoppen.

Eet ook overdag 

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat haar manier van ‘counterbalance’ gewoon niet eten was. Ik ben een fan van intermittent fastning (vasten voor korte periodes zoals 16u aan een stuk bijvoorbeeld) maar de feestdagen lijkt mij geen goed tijdstip om daar mee te starten. Wie met grote honger naar het feest gaat zal zich al volledig volproppen met de zoute snackjes die op tafel staan, het broodmandje en de toastjes,.. Om vervolgens nog eens een zwaar menu achter de kiezen te steken. Je spijsverteringsstelsel gaat dan van het ene uiterste in het andere. Not good peeps.

Neem je tijd om te genieten

Toen ik dit vroeger las leken mijn dat altijd holle woorden te zijn. Maar eigenlijk is er echt wel iets van aan! Wie geniet van zijn eten én van het gezelschap die eet trager en wie trager eet neemt meer tijd om het gevoel van verzadiging te laten binnenkomen. Je zal beter aanvoelen wanneer je lichaam genoeg heeft (en niet plotseling voelen ‘OMG ik heb veel te veel op’). Maar je zal ook beter verteren. Door langzaam te eten en goed te kauwen kunnen je speekselklieren al zorgen voor de alfa-amylase (een eerste verteringsfase) en gaan er kleinere hoeveelheden naar binnen waardoor je maak rustig al het werk kan doen.

Sweatpants and make-upless

‘S avonds wring je jezelf waarschijnlijk al in een strakke jurk of in dat nieuwe paar schoenen waarvan het leder nog niet helemaal naar je voet staat. Kies overdag daarom voor super makkelijke kledij zodat je huid geen onnodige wrijving moet verdragen. En for the girls.. Never, maar dan ook NEVER EVER EVER met make-up gaan slapen. Ook al wordt het super laat en ben je doodmoe, verwijder altijd je make-up voor het slapen gaan. Je huid heeft het zo hard nodig om ‘s nachts te kunnen ademen en herstellen. You will thank me in 10 years!

Ga dan nu en vier ze! Ik wens jullie suuuuper fijne feestdagen vol liefde en geluk en klink nu al mee op een gezond 2016! Love you guys!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks