Notenboters of notenpasta’s

Leestips

Waarom ik enkel water drink en waarom je dat ook moet overwegen!

Ik krijg er zoveel vragen over dat het me gepast leek om er toch eens een uiteenzetting over te doen. En daar heb ik...

Avocado’s to the rescue: alle voordelen op een rijtje!

Er is gezonde voeding, en dan zijn er echte powerbommetjes die vol zitten met the good stuff. Avocado's horen zeker thuis in dat rijtje:...

Minimalisme en duurzaamheid in je kleedkast

In mijn laatste boek 'De Beste Jij' schreef ik een gans hoofdstuk over het belang van ontstressen. Stress is wat ze de 'silent killer'...

Het belang van magnesium

Vorige week had ik een uitvoerig gesprek met één van mijn medestudenten Neuro-Immunologie. We hadden het over het belang van magnesium en hoeveel mensen...
Steffi Vertriesthttps://byebyecheeseburger.be/
Thirtysomething girl uit het Antwerpse, wonende in Ibiza met een immer drukke agenda. Lichtjes ijdel en met een grote passie voor gezondheid en alles wat daar mee te maken heeft! Ook nog wereldburger, twijfelaar, soulsearcher, theesnob, yogi en zangeres..

Wie al wel eens naar De Gezonde Goesting kijkt, of mijn gelijknamig boek doorbladerd heeft, die weet ondertussen dat ik met regelmaat gebruik maak van notenboter. Omdat dit bij ons een stuk minder ingeburgerd is dan in sommige andere landen, weet niet altijd iedereen waar het over gaat. Zeker een postje waard dus én de moeite om in huis te halen.

Om te beginnen zal je op de verpakkingen in de winkel nooit notenboter zien staan. ‘Boter’ mag je namelijk enkel gebruiken wanneer er ten minste 80% melkvet in zit. Een beetje zoals amandelmelk tegenwoordig ook amandeldrink moet zijn omdat er geen zuivel aan te pas komt. Maar in de volksmond wordt notenboter het meest gebruikt.

Er zijn een paar uitzonderingen die je ongetwijfeld wel bekend in de oren zullen klinken: chocolade-hazelnootpasta (aka ‘choco’) en pindakaas (ook wel pindaboter genoemd). Uiteraard zijn dit sterk gesuikerde producten, niet bepaald de meest gezonde keuze.

Notenpasta heb je van heel wat verschillende noten en ze bestaan ook van zaden. Pindaboter, amandelboter, cahewboter (my favorite!) maar ook van hazelnoten, zonnebloempitten en so on.. Noten (en zaden dus ook) bevatten veel vetten, goeie vetten gelukkig waardoor ze makkelijk een romige pasta kunnen worden. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is noten héél lang door een highspeed blender te draaien. In mijn boek vind je op pagina 191 een recept voor pindaboter bv.

En wat hebben die notenboters of notenpasta’s voor jou te bieden? Ze bevatten een heleboel gezonde vetten, proteïnen, vezels, mineralen en vitaminen. Min of meer bieden ze je dezelfde voordelen als noten, zij het dan dat het bewerkingsproces iets verder gevorderd is. En das dus ook iets om op te letten wanneer je notenboter of notenpasta’s koopt in de winkel. Check je labels en kies voor een notenboter die zo puur mogelijk is, dat wil zeggen ongezoet maar idealiter ook met zo min mogelijk andere bijgevoegde vetten..

Waar ik ze voor gebruik?

Cashewboter gebruik ik bv om cashewbrood van te maken.

Amandelpasta gebruik ik in mijn speculaaskoekjes.

Sesampasta (ook wel tahini genoemd) gebruik ik uiteraard in hummus maar ook in deze worteldip.

Waar kan je notenpasta vinden? Je vind ze in de bio- of natuurwinkel maar tegenwoordig brengt Nutridia ook verschillende notenpasta’s uit in de reguliere supermarkten of je kan ze verkrijgen op de Nutridia website.

Gebruik je zelf notenboter- of pasta? Welke is je favoriet? Let me know in de comments!

6 REACTIES

  1. Dag Steffi

    In de koekjes die je maakte in de gezonde goesting (die je niet moet bakken maar in de diepvries steken) gebruik je cacaoboter… deze kan ik nergens vinden… tips?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen

- Advertisement -

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks tips & tricks